DOKUMA FILM FESTIVAL

Laureati Oskara, Bafte i Sundancea u Makarskoj

19.05.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Dokuma Film Festival, čije će se premijerno izdanje održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Makarskoj, nudi raskošni dokumentarni program svojim posjetiteljima, koji među ostalim uključuje hrvatsku premijeru 'Narko kulture' Shaula Schwarza, međunarodni natjecateljski program kratkometražnih dokumentaraca te retrospektivu zemlje partnera Republike Češke

U sklopu popratnog programa 'Dugi hit film' prikazati će se tri aktualna laureata najprestižnijih svjetskih nagrada, dobitnik BAFTA-e 'The Act of Killing' (Čin smaknuća, 2012.), dobitnik nagrade za režiju na Sundanceu 'Cutie and the Boxer' (Slatkica i boksač, 2013.) te dobitnik Oskara '20 Feet from Stardom' (5 koraka do slave, 2013.).

Čin smaknuća' redatelja Joshue Oppenheimera je već stekao kultni status te se smatra jednim od najvažnijih dokumentarnih filmova ikada snimljenih. Osim brojnih nagrada film je dobio i nominaciju za Oskara. Redatelj upravo snima nastavak ove potresne priče o indonezijskim odredima smrti i protagonistima koji svoja svjedočanstva proživljavaju kroz omiljene filmske žanrove. 'Čin smaknuća' je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive.

Slatkica i boksač' se također može pohvaliti nominacijom za Oskara. Prvijenac redatelja Zacharyja Heinzerlinga nezaboravan je prikaz umjetnosti, partnerstva i četrdesetgodišnje ljubavne priče između Ushija i Noriko Shinohara, japanskih umjetnika koji su se upoznali i vjenčali u New Yorku početkom sedamdesetih. Danas, nakon desetljeća teškog života, ljutnje, financijske neizvjesnosti, neostvarenih nadanja i Ushiova kroničnog alkoholizma, Ushio priprema zajedničku izložbu s Noriko, ali još uvijek se prema njoj odnosi kao prema pomoćnici.

5 koraka od slave' redatelja Morgana Nevillea pod svjetla reflektora stavlja neisprič̌ane priče pratećih vokala nekih od najvećih glazbenih legendi na svijetu. Ti daroviti umjetnici pokrivaju različite stilove, žanrove i razdoblja popularne glazbe, no svaki ima i jedinstvenu i impresivnu osobnu priču o životu u sjeni superzvijezde. ‘5 koraka od slave’ donosi intimne razgovore s Bruceom Springsteenom, Steviejem Wonderom, Mickom Jaggerom, Stingom i drugim proslavljenim glazbenicima.

Laureat ovogodišnjih Oskara je izabran kao film zatvaranja za prvi DokuMA Film Festival. Festivalska publika će ga moći pogledati 1. lipnja u 22:30 sati na pozornici Ljetnog kina u Makarskoj