PONEDJELJAK NA SFF-U

'Krugovi su melem na nekadašnju sarajevsku ranu'

19.08.2013 u 22:15

  • +17

Četvrti dan SFF-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Dario Gušić

Bionic
Reading

Četvrtog dana 19. Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetala je ekipa rumunjskog filma 'Kad noć padne na Bukurešt, ili metabolizam', a zvijezde večeri bile su i ekipe filmova 'Adria Blues', 'Kad te vidjeh' te 'Krugovi'

Reditelj filma 'Kad noć padne na Bukurešt, ili metabolizam' Corneliu Porumboiu istaknuo je da je film zapravo nastavak njegova dva prethodna filmska projekta.

'Osjećam se odlično u Sarajevu. Bilo je posebno životno iskustvo raditi na filmu. Drago mi je što sam imala priliku upoznati mnogo novih ljudi', kazala je glavna glumica filma Diana Dumitrache

Osim rumunjske ekipe, zvijezde večeri bile su i ekipe filmova 'Adria Blues', 'Kad te vidjeh' te ekipa filma 'Krugovi', inspiriranog djelom Srđana Aleksića koji je ubijen jer je spašavao prijatelja Bošnjaka u Trebinju tijekom rata u BiH. Film na čijem čelu ekipe je bio redatelj Srdan Golubović prikazan je u ponedjeljak navečer u ljetnom kinu !hej.

'Smatram da je to važna priča za sve nas, ne samo za Bosnu i Hercegovinu. Ja sam osobno negdje doživio da je za mene važno da se bavim vremenom u kome sam živio i da na neki način zatvorim tu kutiju nekih 90-ih i da to ostavim iza sebe. Nadam se da je publika shvatila film, a vidjet ćemo i večeras u Sarajevu. Film se bavi temom koja se tiče svih nas s ovih prostora. Svakako da postoji trema pred projekciju, naročito kada je film u jednom tako velikom prostoru. Sretan sam što sam tu u Sarajevu', kazao je Golubović.

Crvenim tepihom prošetao je i glumac iz spomenutog filma Nebojša Gologovac, kao i otac Srđana Aleksića, Rade Aleksić

Rade Aleksić rekao je kako mu je drago da se film bavi temom koja inspirirana djelom pokojnog Srđana.

'Moja želja, pažnja, ljubav usmjerena je tome da ova priča potakne ljude na dobrotu, ljepotu, smirenost. Drago mi je da je film u Sarajevu, jer smatram da je to grad kojem je potreban jedan melem na ranu koju je imao u prošlom vremenu. Pogotovu običnim ljudima koji su sve to preživjeli, a 'obični' ljudi najbolje razumiju tu poruku filma i poruku Srđanove smrti', kazao je Rade Aleksić.


Film 'Adria Blues' režirao je Sarajlija Miroslav Mandić, a u filmu glume Senad Bašić, Mojca Funkl, Peter Musevski i Maja Taraniš

'Iskustvo je bilo fantastično. Sretna sam zbog ukazanog povjerenja. Bilo je teško, ali nadam se da ćete vidjeti koliko smo uživali radeći na ovom filmu. Nadam se da će svi kinodvoranu napustiti s osjećajima i da će ih ovaj film potaknuti na razmišljanje', kazala je Mojca Funkl iz Slovenije koja je igrala glavnu žensku ulogu.