MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

Krsto Papić i Irena Škorić na festivalu u Montrealu

03.09.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu (Festival des Films du Monde / World Film Festival) bit će prikazana dva dugometražna hrvatska filma: 'Cvjetni trg' veterana hrvatskog filma Krste Papića i '7 seX 7' redateljice i scenaristice Irene Škorić

To je 36. izdanje jednog od najdugovječnijih festivala u Americi koji je ujedno A-festival te član FIAPF-a, najveće svjetske festivalske organizacije pod čijim se okriljem održavaju festivali u Cannesu, Veneciji i Berlinu, a prošlih godina je zabilježio golemu posjećenost od gotovo 400.000 ljudi.

Međunarodni festival u Montrealu poznat je kao jedan od najstarijih i najvažnijih u Americi za prodor svjetskih filmova na američko tržište. Pobjednik montrealskog festivala, japanski film 'Okuribito' (Departures), koji je 2008. godine dobio glavnu nagradu na tom festivalu, sljedeće je godine osvojio Oscara za najbolji strani film.

Švedska glumica Liv Ulman prisustvovat će premijeri dokumentarnog filma 'Ljubavna priča: Liv i Ingmar', koji istražuje odnos ove glumice s legendom švedske kinematografije Ingmarom Bergmanom.

'Cvjetni Trg'
Krste Papića će imati svjetsku premijeru u natjecateljskom programu World Competition te je na programu 30. i 31. kolovoza, a '7 seX 7' Irene Škorić bit će prikazan u programu Focus on World Cinema, u izboru najboljih svjetskih filmova u posljednjih godinu dana, te je na programu 30. kolovoza, kao i 2. i 3. rujna.

U krimi drami 'Cvjetni trg' glume Dražen Kuhn, Dragan Despot, Mladen Vulić, Anja Šovagović Despot, Matija Prskalo i Marija Škaričić, a film je portret suvremene Hrvatske koji ide iza novinskih naslova. Obitelj glumca Filipa K. nađe se na udaru mafije i kriminalnog podzemlja nakon što policijski inspektor prisili Filipa da pomogne policiji u istrazi protiv moćnog mafijaša.

U erotskoj drami '7 seX 7' glume Jelena Perčin, Robert Kurbaša, Jelena Jokić, Kristijan Ugrina, Asim Ugljen i brojni drugi, a ovaj moderan filmski 'dekameron' čini sedam erotskih novela koje skladno prati one-take kamera snimatelja i direktora fotografije Darka Heriča, dok su glazbene dionice povjerene istaknutom hrvatskom skladatelju Berislavu Šipušu