ALBUMI TJEDNA

Korak dalje u klasiku Tori Amos

03.10.2012 u 08:16

Bionic
Reading

Nastavak klasičarske avanture Tori Amos, povratak u 90-ima masivnih No Doubt, kao i škotskih dream pop/soul veterana Deacon Blue


TORI AMOS – GOLD DUST


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Na svom prošlom albumu, lanjskom 'Night Of Hunter' Tori Amos je duboko zagazila na teritorij klasične glazbe i u tu svrhu 'obukla dres' uglednog Deutsche Grammophona koji se ne daje baš svakome tko pita. Avantura se nastavlja u suradnji sa 52-članim nizozemskim orkestrom Metropole, zanimljivim hibridom džez big banda i klasičnog simfonijskog orkestra, s kojim je preradila 14 manje ili više poznatih pjesama iz svog prebogatog kataloga a sve u prigodničarske svrhe obilježavanja 20-godišnjice svog debi albuma (i remek-djela) 'Little Earthquakes'. Ima tu opskurnih B-strana, zaboravljenih albumskih fillera, ali ima i klasika ('Silent All These Years'), no važno je odmah reći da su orkestracije iznimno živahne i gotovo popističke, i da baš nikad ne zagušuju Torin dobro poznati vokal i piano, što čitavu priču čini znatno šarmantnijom nego što se na papiru možda čini. Sličnu je stvar (simfo preradu vlastita kataloga) i za istu diskografsku kuću nedavno izveo Sting (kao uostalom i George Michael, ali zasad samo koncertno, bez albuma), a u oba slučaja tek živom izvedbom te nove, orkestrirane verzije dobiju stvarni novi život. Tori, naravno na turneju s orkestrom Metropole kreće odmah, no nažalost, radi se o nama dalekim metropolama sjeverne Evrope (Bruxelles, London, Rotterdam, Varšava, Berlin) pa ćemo se ipak morati zadovoljiti 'Zlatnom prašinom' u studijskoj formi.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG
Prilično ujednačen album, bez slabih točaka zapravo, jedino što će neminovno biti trvenja oko izbora uvrštenih prerada, no što da se radi, žena ima katalog od par stotina pjesama, od toga par desetaka zaista izvrsnih.
NAJBOLJE STVARI
Od uvrštenih obrada odskaču one koje su bile sjajne i u originalnim verzijama, a to su 'Jackie's Strength', 'Winter', 'Silent All These Years' i 'Marianne', a novo je čitanje uspjelo 'popraviti' 'Girl Disappearing', 'Gold Dust' i uvodnu 'Flavor'.
DAKLE...
Maleni predah u burnoj i plodnoj autorskoj karijeri Tori Amos, koja će se, nesumnjivo vrlo brzo i uobičajeno opsežno nastaviti.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
1. listopada
IZDAVAČ: DEUTSCHE GRAMMOPHON / UNIVERSAL MUSIC

NO DOUBT – PUSH AND SHOVE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Gwen Stefani je nedavno izjavila da njen solo izlet (dva albuma od kojih je prvi otišao u sedam milijuna) nije bio 'za ozbiljno', želeći valjda dodati nešto težine povratku svog banda. Skeptik bi rekao da ni ono što je prethodilo tome, a to je superuspješna karijera No Doubta u 90-ima ('Tragic Kingdom' – 16 milijuna!), nije bilo bogzna kako ozbiljno. Uglavnom, sad su se nakon 11 godina vratili i zvuče otprilike kao Peppersi za Bieberovu generaciju, a njihov davni ska pedigre sad je prisutan još samo u tragovima. Ovdje pak prevladava bljutavi, limeni chart pop s prizvukom r'n'b-a i light dancea, pogotovo iritantan kad se trude nabosti hit, a nešto podnošljiviji u manje 'ambicioznim' mid tempo baladama…
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Kako se uzme – ako ste bili fan, neće vam ovo biti tako loše, ali ako niste, ajme majko.
NAJBOLJE STVARI 'One More Summer', 'Gravity', 'Undercover', 'Settle Down'…
DAKLE U moru povrataka, ovo je jedan bez kojeg smo mogli.

OCJENA: 5/10
DATUM IZLASKA:
24. rujna
IZDAVAČ: INTERSCOPE/UNIVERSAL MUSIC


DEACON BLUE – THE HIPSTERS


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Škotski dream pop/soul veterani Deacon Blue u svojoj su brdovitoj domovini nacionalna institucija, a izvan nje poznati su tek po ponekom hitu, ne mlađem od dva desetljeća. Neće se to promijeniti ni nakon ovog krasnog povratničkog albuma, prvog nakon 2001., a prepunog nostalgičnog (ali nikako cmizdravog) bijelog soula kao u njihovim najboljim danima kasnih 80-ih, ponekad snenog i više onako 'molskog', a ponekad toliko energičnog da čak malo vuče na Springsteena.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Na albumu nema slabe stvari, a zvuk nije nimalo anakron (naprotiv), no nije ni nasilno moderan, već više nekako univerzalan i vanvremenski.
NAJBOLJE STVARI 'The Hipsters', 'Turn', 'Laura From Memory', 'Here I Am In London Town', 'That's What We Can Do', 'The Outsiders'…
DAKLE Nikad nije kasno za ovako vrijedno 'arheološko' glazbeno otkriće, a 'Hipsteri' su odlično mjesto za početak jednog divnog prijateljstva. I da, naslov albuma je hiperironičan.

OCJENA: 8,5/10
DATUM IZLASKA:
24. rujna
IZDAVAČ: EDSEL