KINO TUŠKANAC

'Koraci u Jeruzalemu' u čast Davidu Perlovu

11.12.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Premijerno prikazivanje filma 'Koraci u Jeruzalemu' bit će u Izraelskom muzeju u Jeruzalemu 10. prosinca, a od četvrtka, 12. prosinca, puno desetljeće nakon Perlove smrti, film će se prikazivati na 50 odabranih lokacija u Izraelu i širom svijeta. U zagrebačkom kinu Tuškanac film je na programu 15. prosinca u 19 sati

Koraci u Jeruzalemu' je film koji odaje počast Davidu Perlovu, ocu modernog izraelskog dokumentarnog filma te njegovom revolucionarnom filmu 'U Jeruzalemu' iz 1963. Perlov je film snimio u vrijeme kada je Jeruzalem bio podijeljen između Jordana i Izraela 'ničijom zemljom' i snajperskom vatrom. Iste je godine u Veneciji osvojio brončanu medalju. Ovim svojim klasikom Perlov je ponudio promjenu od zionističko-patriotskog, propagandističkog i zastarjelog filma do umjetničkog i osobnog. Film je otvorio put vérité dokumentarizmu, desecima novih dokumentarista i uspjehu izraelskog dokumentarnog filma koji danas uživa širom svijeta.

Ove je godine Renen Schorr, osnivač i direktor Sam Spiegel Film & TV School – Jerusalem, pozvao najbolje studente i diplomirane redatelje da snime kratke filmove inspirirane Perlovim filmom. Tako su ovi filmovi nastali 50 godina nakon legendarnog 'U Jeruzalemu', a napravljeni su iz suvremene perspektive. Devet odabranih filmova kombinirano je s originalnim U Jeruzalemu te tako tvore intergeneracijski film o gradu koji se dramatično izmijenio – u političkom, demografskom, gospodarskom i kulturalnom smislu.