100.000 DOWNLOADA

Kopija novih 'X-Mena' pod istragom FBI-ja

03.04.2009 u 07:44

Bionic
Reading

Mjesec dana prije službene premijere nedovršena kopija fima 'X-Men Origins: Wolverine' ilegalno je puštena u internetsku distribuciju. FBI traži odgovorne pirate

Film Hugha Jacksona 'X-Men Origins: Wolverine' koji se treba pojaviti u kinima krajem ovog mjeseca pojavio se na internetu i skinulo ga je već 100.000 ljudi, prenosi BBC. 20th Century Fox kipti od bijesa i još se ne zna tko je odgovoran za raspačavanje nedovršene verzije, kojoj nedostaje mnogo efekata i kompjutorski oblikovane pozadine (CGI). Film, kažu oni koji su ga vidjeli, u ovakvom izdanju izgleda očajno.

U istragu oko ilegalnog puštanja kopije na internet uključen je i FBI, a iz Foxa poručuju da će pronaći krivca jer je materijal 'forenzički obilježen'.

Oprez produkcijskih kuća da film prijevremeno ne završi na računalima diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina jako se pojačao. Jedna od preventivnih metoda rada bila je davanje postprodukcijskim tvrtkama samo potrebne sekvence filma. 'Nitko tko radi na filmu ne želi vidjeti svoj naporan rad obezvrijeđen ilegalnom distribucijom. Piratstvo nije zabavno', rekao je Foxov glasnogovornik Eddy Leviten

Pred dvije godine redatelj filma 'Hostel 2' Eli Roth sasuo je drvlje i kamenje na pirate, zbog kojih mu je navodno profit bio drastično smanjen. U intervjuu MTV-ju rekao je da se njegov film moglo kupiti u Mexico Cityju za manje od dvije kune, što je rezultiralo činjenicom da mnoge zemlje nisu uopće objavile službeni DVD.

S druge strane, mnoge producentske kuće odustaju od parola da je piratstvo krađa. Radije se odlučuju za pozitivnu propagandu tako da se u foršpanu zahvale publici što su platili gledanje filma.