PRIKUPLJENO TRI MILIJUNA KUNA

Koncertna kulminacija humanitarne akcije 'Daj pet'

Bionic
Reading

Humanitarna akcija 'Daj pet', kojoj je cilj prikupiti novčana sredstva za proširenje, uređenje i osuvremenjivanje prostora Odjela intenzivnog liječenja djece Kliničke bolnice Osijek, u četvrtak je doživjela kulminaciju velikim humanitarnim koncertima u Osijeku i Zagrebu, a za dva i pol sata prikupljeno je gotovo tri milijuna kuna

Uz nositelja cijele akcije Miroslava Škoru, na koncertima je nastupio velik broj hrvatskih glazbenika, kojima su se u osječkom pozivnom centru pridružili poznati Slavonci i majke djece koja borave na Odjelu intenzivnog liječenja, primajući humanitarne pozive, shodno nazivu akcije, vrijedne točno pet kuna (plus PDV).

'Cijela Hrvatska noćas kuca u Osijeku'

Škoro preuzima ček od učenica OŠ Antunovac

Ako ne baš cijela, onda je velik dio Hrvata bio uz akciju 'Daj pet' i malene pacijente Kliničke bolnice Osijek. Među njima bili su i učenici Osnovne škole Antunovac iz osječkog prigradskog naselja. Oni su se akciji pridružili donacijom od 5.700 kuna koje su prikupili na svom ovogodišnjem sajmu prodajom kolača i ukrasa izrađenih đačkim rukama.

'Već treću godinu svi učenici naše škole izrađuju rukotvorine i kolače, čijom prodajom prikupljamo sredstva za humanitarnu namjenu. Ove godine odabrali smo 'Daj pet' kako bismo pomogli obnovi odjela osječke bolnice koji liječi djecu u životnoj opasnosti', poručile su Ana i Katarina, učenice osmog razreda te škole, koje su zajedno sa svojom razrednicom Tihanom Bosak predale plakat s posvetom donacije Miroslavu Škori.

Građani su napunili glavni osječki trg, prema neslužbenoj procjeni policajaca na spektaklu je bilo između tri i četiri tisuće ljudi. Koncert je otvorio Škoro svojim hitom 'Milo moje' po kojem je nazvao i svoju zakladu koja organizira humanitarnu akciju, a izvođači koji su uslijedili predstavljali su razne hrvatske regije.

Saša Lozar otpjevao je slavonski hit 'Oj, javore, javore', nastavio je Tedi Spalato s 'Dalmatinskom pismom', a onda su Osječani zaplesali uz blok tamburica. Skladbe su izveli Slavonske lole, Gazde, Baruni i Prva liga. Prije završne skladbe Dade Topića koji je zagrijao i raznježio prisutne s 'Da li znaš da te volim', obol akciji dao je i reper Shorty svojim hitom 'Dođi u Vinkovce'. Svoje sugrađane raspalio je i Denis Dumančić, a kasnije i Dražen Žerić Žera, koji je, uz 'Bijeli Božić', izveo hit 'Đes ba, đes ba'. U pozivnom centru na telefonima su dežurali poznati Slavonci, političari, gospodarstvenici i estradnjaci.

Žera je u potpunosti razigrao Osječane

Škoro je zadovoljstvo izrazio zahvalom donatorima i građanima koji zovu humanitarni telefon 060 9006, a naglasio je da se akcija nastavlja do svibnja 2010. godine kada će objaviti količinu prikupljenih sredstava koja će donirati za opremanje Odjela intenzivne njege pedijatrije Kliničke bolnice Osijek.

'Nisam htio saborsku plaću ni mirovinu nego humanitarno djelovati, a ovako institucionalno mislim da je najbolje. Osječkoj pedijatriji trebaju novi i dodatni ležajevi, nova oprema i prostor, ali osoblje koje liječi i njeguje djecu mora se neprestano obrazovati, odlaziti na seminare i tečajeve. Sve to košta', u izjavi za tportal.hr osvrnuo se Škoro na razloge pokretanja humanitarne akcije 'Daj pet'.

Zagreb kao glazbeni i humanitarni partner Osijeku

Na ugodno popunjenom zagrebačkom glavnom trgu hvalevrijednu akciju glazbeno je otvorila slavonska grupa Colonia, da bi uslijedila šarolika paleta glazbenika koji su, baš kao i u Osijeku, glazbeno ujedinili Hrvatsku u plemenitom činu.

Za što bolje uvjete liječenja malenih slavonskih pacijenata nastupili su Oliver Dragojević, Antonija Šola, Jacques Houdek, Natali Dizdar, Massimo, Neno Belan i Gibonni te za kraj operne dive Sandra Bagarić i Martina Tomičićujedinivši moćne glasove u pjesmi 'Neka cijeli ovaj svijet' iz mjuzikla 'Jalta, Jalta', ujedno i pravoj poruci za kraj.

Gibonni i Neno Belan pjesmom su podržali humanitarnu akciju

Humanitarni projekt podržale su mnoge velike tvrtke, među kojima T-Hrvatski Telekom, Hypo Group, HRT, koja je prenosila cijeli spektakl na drugom programu televizije i radija, te Pliva, ali i izuzetno velik broj ljudi iz cijele Hrvatske, pa i šire (pozivi su stizali iz Los Angelesa, Afrike, Mađarske i drugih zemalja).

U samo dva i pol sata koliko je trajao program zaprimljeno je preko 220 tisuća poziva i gotovo 150 tisuća SMS poruka te je ukupno prikupljeno oko dva milijuna i 850 tisuća kuna.

Budući da akcija nije završila humanitarnim koncertima, već i dalje pozivima na broj 060 9006 možete pomoći Odjelu intenzivnog liječenja djece Kliničke bolnice Osijek, vjerujemo da će se račun još značajno podebljati, na zadovoljstvo svih.