LEONARD COHEN BOX SET

Kompletna diskografija za 77. rođendan velikog umjetnika

Leonard Cohen

Leonard Cohen

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Leonard Cohen ponovo je naglo i iznenađujuće postao 'fora', pa u iščekivanju novog albuma imamo još jednu priliku revaloriziranja njegove dosadašnje karijere

Ta novopronađena Cohenova slava, kao što znamo, najmanje je njegova 'krivnja' – jer da nije bilo one notorne računovodstvene pronevjere u kojem mu je u vjetar otišla rezerva za crne dane, možda se nikad i ne bi vratio 'na cestu'. Ovako je otišao na gotovo trogodišnju svjetsku turneju, obišao planet nekoliko puta, objavio dva albuma snimljena uživo i obnovio (i proširio) svoju svjetsku bazu fanova. Njegov gubitak je, dakle bio naš dobitak, iako svi koji su ga imali prilike vidjeti, bilo u Zagrebu, bilo u Ljubljani, Beogradu ili Beču, znaju da mu uopće nije bilo mrsko nakon puno godina ponovo stati pred publiku. Na turneji se moglo čuti i par novih, sasvim obećavajućih stvari ('Born In Chains, 'The Darkness', 'Lullaby', 'Amen'...), a novi, povratnički studijski album, koji dolazi nakon gotovo osmogodišnje pauze od ne baš pretjerano uspjelog 'Dear Heather', zove se 'Old Ideas' (to je bio i radni naziv prošlog albuma, ali se od njega odustalo jer je previše mirisao na kompilaciju starih stvari) i najavljen je za 30. siječnja 2012. godine.

U iščekivanju novog albuma, ali i povodom Cohenova 77. rođendana (koji je bio 21. rujna), čitav njegov katalog remasteriziran je i prepakiran u dvije fine kutije – 'The Complete Studio Albums Collection' sa 11 originalnih studijskih albuma i još opsežniji 'The Complete Albums Collection' koji, osim studijskih, sadrži i šest službenih Cohenovih live albuma (18 diskova, jer 'Live In London' iz 2009. je dvostruki) s nastupima koji sežu od 1970. ('Live At The Isle Of Wight') do lanjskog 'Songs From The Road'. Treba li uopće reći da su neki od Cohenovih albuma s koncerata naprosto esencijalni, pogotovo kasniji, koji sadrže mnoga radikalna nova čitanja starih klasika. No ovo definitivno nije roba za fanove, jer ne donosi ništa što već nemaju, a nema čak ni onih par bonus rariteta s ranih albuma koji su se pojavili u prethodnom valu remastera 2007. – to je vjerojatno stoga da se očuva integritet originalnih albuma kao zaokruženih umjetničkih djela. Bilo kako bilo, ne bi škodio još jedan disk s dodatnim raritetima, B-stranama i/ili suradnjama u oba paketa.

Od prvog ('Songs Of Leonard Cohen', 1967. godine) do posljednjeg ('Dear Heather', 2004. godine) Cohenova albuma prošlo je 37 godina, u kojima je on objavio svega stotinjak pjesama (točnije 106 na studijskim albumima plus još kojih desetak manjih ili većih objavljenih rariteta, neobjavljene, a uživo izvođene pjesme tu ne brojimo, ali ih nema više od još kojih 20-ak). Neveliki opus, reklo bi se na prvu, ili iznimna samokontrola, svejedno, ali zar je važno ima li opus nekog izvođača 100 ili 700 pjesama kad iza njega ostaje barem 20-ak antologijskih. Cohen naprosto ima bolji prosjek od drugih. Kod njega su remek-djela pjesme puno češće nego remek-djela albumi, iako i među njima ima nekoliko koji su došli blizu savršenstva. Među najbolje bi svakako trebalo svrstati Cohenove albume iz zrele faze 'Im Your Man' (1988) i 'Various Positions' (1984) gdje gotovo da i nema krive note, krivog stiha ili minute praznog hoda. Cohen si u karijeri nikad nije dopustio loš album, a kad ga ne bi milovale glazbene muze, one pjesničke su uvijek bile blizu. Albumi manjeg nadahnuća, nazovimo to tako, bili bi 'Recent Songs' (1979) i već spomenuti aktualni, manje pjevani više recitirani 'Dear Heather', iako na oba ima sjajnih momenata i antologijskih pjesama – primjerice 'Our Lady Of Solitude' na 'Recent Songs' ili pak 'Because Of' na 'Heather'.

Svojevrsnim eksperimentom bi se pak mogao nazvati simpatični 'Death Of A Ladies Man' (1977) koji je radio s legendarnim Philom Spectorom, a najviše klasika vjerojatno bi se moglo naći na uvodnom kvartetu albuma – 'Songs Of Leonard Cohen' (1967), 'Songs From A Room' (1969), 'Songs Of Love And Hate' (1971) i 'New Skin For The Old Ceremony' (1974). Svakako treba spomenuti i kasne Cohenove albume 'The Future' (1992) i posebno 'Ten New Songs' (2001) gdje zvuči nevjerojatno svježe i nadahnuto, a već je blizu sedamdesetoj.

Što reći, velika karijera, veliki umjetnik koji još ni približno nije rekao svoju zadnju.

Izdavač: SONY COLUMBIA/MENART

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi