ALBUMI TJEDNA

Kod Dido sve po starom

06.03.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Četvrti album samozatajne Dido, zanimljiv neo/retro soul debi Laure Mvule plus trijumfalan live album Emeli Sande…


DIDO – GIRL WHO GOT AWAY

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Za neke oličenje saharinske bezličnosti, za druge heroina sofisticiranog chill-out popa – bilo kako bilo, Dido (odnosno Florian Cloud de Bounevialle Armstrong punim imenom) svoj je debi iz 1999., 'No Angel' prodala u preko 15 milijuna primjeraka. Možda je to i bilo na krilima suradnje s tada globalno nezaustavljivim Eminemom čiji je klasik 'Stan' koristio melodiju i refren Dido-ina 'Thank You', ali kad je njen drugi album, značajno slabiji 'Life For Rent' otišao u desetak milijuna, Dido je postala fenomen sam za sebe. Onda je nakon petogodišnje pauze, 2008. objavila svoj daleko najzreliji i najbolji album, 'Safe Trip Home', koji je, kako se to već zna dogoditi – gadno flopnuo. Prodao je, naime, za Didoine kriterije, 'bijednih' milijun primjeraka. Nakon još jedne petogodišnje pauze, u kojoj je zasnovala obitelj i postala majka dječaka Stanleyja (za nadati se je da ime nema veze s psihopatom iz gore spomenute pjesme), evo je sada s četvrtim albumom koji poprilično precizno rekreira zvuk i atmosferu prva dva albuma, što je vjerojatno zasluga producentske i autorske ruke njezinog starijeg brata Rolla, poznatijeg kao trećina nekadašnjih dance pop giganata Faithless.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album počinje trima klasičnim Dido komadima – ležernim i naoko nehajnim, a vrlo melodioznim i ljepljivim adult pop hitovima. Nakon toga, Dido značajno 'spusti loptu' i utone u priličnu letargiju, tek povremeno prekinutu ponekim živahnijim i životnijim momentom. No koliko god katatonično djelovala, njezina melankolija uvijek je na kvalitativno iznimno visokoj razini.
NAJBOLJE STVARI 'No Freedom', 'Let Us Move On' (s gostovanjem trenutačno 'vrućeg' Kendricka Lamara koje, iako je efektno, sasvim sigurno neće ponoviti uspjeh onog s Eminemom), 'End Of Night', 'The Girl Who Got Away'…
DAKLE Album koji neće vratiti Dido na staze stare slave, ali će se zahvaljujući dva-tri zaista jaka singla, vrlo vjerojatno prodati bolje od prethodnika, što je u današnje vrijeme i više nego dobar rezultat.

OCJENA: 7/10
DATUM IZLASKA:
4. ožujka
IZDAVAČ: RCA / SONY / MENART

LAURA MVULA – SING TO THE MOON

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Od svih u novom mileniju obnovljenih žanrova, (retro) soul se pokazao daleko najžilavijim, pa ne prođe mjesec dana da ne dobijemo neko novo ime na sceni. No Laura Mvula je čini se, nešto posebno – Britanka tipično američkog glasa i zvuka koji je neobična mješavina starinskog i futurističkog, s dosta gudača i 'žica', poglavito harfe. Najbliža referenca tu bi možda bila Erykah Badu iako vokalne harmonije pomalo podsjećaju na Manhattan Transfer. Uglavnom, kod Mvule, inače klasično glazbeno naobražene, sve je u uvjerljivoj izvedbi i inovativnim aranžmanima, a autorski još ima dosta mjesta napretku.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album je kvalitativno prilično ujednačen, iako je prepun neočekivanih momenata i naglih promjena tempa i raspoloženja.
NAJBOLJE STVARI 'She', 'Like The Morning Dew', 'Green Garden', 'Can't Live With The World', 'That's Alright'…
DAKLE Iako ima prezime koje 'lomi jezik', Laura Mvula je definitivno cura koju treba zapamtiti.

OCJENA: 7,5/10
DATUM IZLASKA:
4. ožujka
IZDAVAČ: RCA / SONY / MENART

EMELI SANDE – LIVE AT THE ROYAL ALBERT HALL

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Godinu koju je započela kao slabo poznata studentica medicine iz Glasgowa, Emeli Sande završila je kao vlasnica najprodavanijeg albuma u Britaniji, izvrsnog 'Our Version Of Events', o nastupu na otvaranju i zatvaranju Olimpijade, udaji i autorskim narudžbama s 'najviših' mjesta (Alicia Keys, Rihanna, Cheryl Cole…) da se i ne govori. Ni 2013. joj izgleda neće biti ništa slabija – nakon trijumfa na nedavnim nagradama Brit (album godine i najbolja izvođačica), debi joj je ponovo na vrhu UK charta, a sad je stigao i trijumfalni album snimljen jesenas uživo u legendarnom londonskom Royal Albert Hallu.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Emeli zvuči iznenađujuće uvjerljivo uživo, pogotovo u baladama koje bez izuzetka eksplodiraju u epske gospel komade.
NAJBOLJE STVARI 'Next To Me', 'Heaven', 'Mountains', 'My Kind Of Love', 'Clown', 'Read All About It (pt.III)', 'Where I Sleep', 'Daddy'…
DAKLE Sjajan live album sjajne Emeli Sande.

OCJENA: 9/10
DATUM IZLASKA:
18. veljače
IZDAVAČ: VIRGIN / EMI / DALLAS