DEPECHE MODE U BEČU

Klupski koncert sa stadionskim hitovima

25.03.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Uoči nove svjetske turneje Depeche Mode je održao u bečkom kompleksu muzeja Quartier klupski koncert za tisuću fanova na kojem je predstavio pjesme s netom objavljenog albuma 'Delta Machine'. Zahvaljujući Hrvatskom Telekomu i tportalu na njemu se našlo i dvadesetak fanova iz Hrvatske

Četiri godine nakon 'svemirske turneje', Depeche Mode sprema se na novi obilazak kugle zemaljske na kojoj će, ovoga puta, predstaviti svježe objavljeni album 'Delta Machine'.

No prije službenog početka stadionske turneje basildonski trojac je, što zbog obaveza prema pokrovitelju turneje Deutche Telekomu, što zbog marketinškog efekta prodaje 'Delta Machine', održao nekoliko manjih klupskih/televizijskih nastupa.

Jedan od njih, namijenjen samo za oko tisuću najvjernijih fanova, odsvirali su u nedjelju u bečkom kompleksu muzeja Quartier

Set lista:

1. Angel
2. Should be Higher
3. Walking in my Shoes
4. Barrel of Gun
5. Heaven
6. Only when I Lose Myself
7. Personal Jesus
8. Soft touch/Raw Nerve
9. Soothe My Soul,
10. Enjoy the Silence

Kako je vrijeme ovisnosti o drogama i alkoholu već nekoliko turneja iza njih, pitanja koja su se nametala uoči bečkog predstavljanja albuma bila su – ima li u DM-u još žara, kako će nove pjesme zvučati uživo te kako će biti uklopljene u set listu između hitoidnih klasika s dvanaest prethodnih albuma koje inače izvode na turnejama.

Već nakon prvih taktova pjesme 'Angel', kojom su otvorili koncert, bilo je jasno da DM-ovci još uvijek imaju što reći i da novi album nije tek izgovor za ubiranje love na staroj slavi.

Premda je svirka u bečkom muzeju trajala tek 54 minute, od čega je polovica bila rezervirana za pjesme s novog albuma, a ostatak za provjerene uspješnice, nema nikakve dvojbe da, bez obzira na to što je 'Delta Machine' hermetičan album koji ne ulazi na prvu u uho, nove pjesme imaju odličan koncertni potencijal, posebno kada ih se utopi u set listu, kako je to bio slučaj u nedjelju, pa cijela svirka bude zaokružena u jednu cjelinu.

Filmićem do benda

Među tisuću fanova u Beču se našlo i dvadesetak sretnika iz Hrvatske, a Davor Veljača, Tomislav Fučkar te supružnici Vjekoslav i Ivana Filipović osvojili su prvu nagradu na natječaju tportal.hr. 'Udružili smo se, prikupili sve na jedno mjesto što smo proteklih dvadesetak i više godina skupili o DM-u i složili u jedan filmić', kazala nam je Ivana koja je sa suprugom imala i vjenčanje u DM-stilu. Njih četvero uspjeli su zajedno vidjeti DM 25 puta, a najstarija karta datira s koncerta u Münchenu 1990. godine. Zahvaljujući pobjedi na natječaju odredili su da Tomislav dobije priliku i na 'meet & greetu' uoči koncerta upozna članove benda, slika se s njima i uhvati autograme.


Tom dojmu svakako je pridonijela i činjenica da je koncert održan u klupskom prostoru pred najzagriženijim fanovima koji tekstove s novog albuma već znaju napamet, ali i dobro izmiješan raspored stvari u kojem nije bilo vožnje u leru.

Nakon nekoliko bržih uvodnih pjesama uslijedio je 'sentiš' dio s 'Heaven', nakon koje Dave uzima pauzu da bi Martin otpjevao 'Only When I Lose Myself', a potom i furiozni kraj u kojem se 'Soothe My Soul' nameće kao novi stadionski hit.

Dave, Martin i Andy, pojačani dugogodišnjim suradnicima Christianom Eignerom za bubnjevima i Peterom Gordenom za klavijaturama, na predstavljanju albuma u Beču još su jednom potvrdili da su institucija koja ima što reći i da ih definitivno vrijedi pogledati na maksimirskom stadionu 23. svibnja