DVA SRCA: BRUCE SPRINGSTEEN VELIKA BIOGRAFIJA

Kapitalno izdanje o Springsteenu konačno na hrvatskom

bruce knjiga

bruce knjiga

Izvor: Promo fotografije / Autor: dave marsh

Kapitalno izdanje rock publicistike ili sve što ste oduvijek htjeli znati o The Bossu, a niste se usudili pitati…

'Dva srca' dolaze pod promotivnim sloganom najbolje knjige o Springsteenu dok on sam ne napiše autobiografiju. Ako je zaista tako, onda će tako vjerojatno i ostati. Naime, ipak je nekako teško zamisliti starog Brucea kako noćima čuči nad tipkovnicom i sabire uspomene. Njegova oružja su gitara i glas, njegova armada neuništivi E Street Band, a prirodno stanište stadion – Bruce Springsteen je sve što je imao reći o svijetu i o sebi vrlo rječito i artikulirano izgovarao protekla četiri desetljeća blistave karijere kroz svoje pjesme. A kako je i vrlo privatna osoba, koja o svom obiteljskom životu daje samo nužne informacije, teško je vjerovati da će se pridružiti ogromnoj hrpi celebrityja koji su svoje manje ili više zanimljive živote stavili na papir, mnogi od njih i prije tridesete (npr. David Beckham u 27. godini).

Uostalom, o jednom od svojih prijelomnih privatnih trenutaka, raspadu prvog braka (s glumicom Jullianne Phillips), napisao je čitav album, sjajni 'Tunnel Of Love' iz 1987, a jedna od pjesama na njemu dotiče se i Bruceovog delikatnog odnosa s ocem ('Walk Like A Man'). No Gazda u principu nema ništa protiv da o njemu pišu drugi, pa iako Dave Marsh nije dobio 'potpuni pristup', s obzirom da je njegova supruga Barbara Carr jedan od Bruceovih menadžera, a glavni menadžer Jon Landau njegov osobni prijatelj, ipak mu je ukazano veliko povjerenje i omogućen popriličan uvid.

Iskusni Marsh (r. 1950. u Detroitu) u svojoj je dugogodišnjoj karijeri rock kroničara pisao između ostalih i za Rolling Stone i kultni njujorški Village Voice, a dubinski je, osim Springsteena, obradio i 'ukoričio' Elvisa, The Who, Slya & The Family Stone i Michaela Jacksona, no čini se da mu je Bruce bio i ostao glavna preokupacija. 'Dva srca' su zapravo svojevrsna literarna kompilacija dviju postojećih Marshevih knjiga, 'Born To Run' (na prvi pogled pomalo nespretno prevedene kao 'Rođen za bijeg' iako iz teksta antologijske Bruceove pjesme proizlazi 'Rođeni za bijeg', no kad se malo uđe u 'materiju', jednina ipak ispadne bolje rješenje od množine) iz 1979. te njezinog nastavka iz 1987, 'Glory Days' (ovdje 'Dani slave'). Knjige su zajedno prvi put objavljene 2003. s friško dopisanim Marshevim poglavljem o Bruceovom velikom povratku sjajnim albumom 'The Rising' iz 2002, nadahnutim 11. rujnom i onim što je uslijedilo. Za hrvatsko je izdanje pogovor napisao poznati domaći brusofil i brusolog Hrvoje Horvat i u njemu sublimirao razdoblje od 'The Risinga' do danas. No čini se da će tu ipak trebati Marshevo 'Treće srce', jer nakon mršavih 90-ih Springsteen je u novom mileniju naprosto eksplodirao i na svjetske se stadione vratio jači, veći i bolji nego ikada.

No vratimo se 'Dvama srcima' koja su pred nama i odmah recimo da je Marsh obavio posao apsolutno dostojan velikana s kojim se tako hrabro uhvatio ukoštac. Njegov pristup je dubinski, studiozan, ali i sasvim osoban – autor ne krije fascinaciju svojim protagonistom. Marsh ima smisao za detalj i anegdotu, kao i dobar nos za odvajanje važnog i nevažnog, no ovdje s malom ogradom da je fanovima ama baš sve važno. Bezbroj je tu pričica, manje ili više poznatih Bossovoj golemoj sljedbi, urbanih legendi i mitova oko kojih se lome koplja (osobni favorit – 'Bobby Jean' s 'Born In The USA' – radi li se tu o običnoj ljubavnoj pjesmi ili pak baladi o rastanku s Little Stevenom?), a čak i kad se bavi nekim stvarima koje prelaze granicu privatnog, Marshev pristup sve je samo ne žut. Iza ove knjige (ili bolje knjiga) stoji ogroman posao, godine istraživanja, razgovori s bezbrojnim svjedocima, Bruceovim najbližim 'suučesnicima', i praćenje uživo jedne velike karijere, ali nije sve to samo puki štreberski research i obično kronološko nizanje događaja, dapače ima tu puno stila i jakog osobnog autorskog dodira.

No zalutali putnik namjernik ipak nema što tražiti – naime, tu se nikako ne radi o lakom štivu za casual rock fana, već o knjizi koju je sasvim fanovski pisao fan prvenstveno za fanove. Ono što 'Dva srca' ipak čini nedefinitivnom Springsteenovom biografijom je to što priča (bez obzira na naknadno dodano poglavlje i pogovor) završava negdje na pola Bossova puta, pa nam zapravo fali detaljan uvid u itekako zanimljivih i napetih posljednjih frtalj stoljeća. Solidan posao obavljen je i s ove strane žice – nije baš bilo jednostavno ujednačenim i tečnim jezikom prevesti knjižurdu od 600-tinjak stranica, a taj zadatak zapao je čak četvero prevoditelja (od kojih je jedna, zašto ne spomenuti, i Remi iz Elementala), dok je izdanje urednički nadgledao iskusni Denis Leskovar (Radio 101, Večernji list). U pohvalnoj mini poplavi rock biografija na domaćem tržištu, 'Dva srca' definitivni su vrhunac ponude i najbolji mogući uvod u ono što slijedi – novi Bossov album i pripadajuću ljetnu evropsku stadionsku turneju s E Street Bandom koja će najbliže nama doći do Trsta u ponedjeljak 11. lipnja i Beča u četvrtak 12. srpnja.

IZDAVAČ: MENART

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi