OBIČAJI U SVIJETU

Kako je započela romantična bajka o Valentinovu

03.02.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Priča o Valentinovu ili Danu zaljubljenih seže u daleku prošlost i iako je imala tužan početak, danas je simbol za ljubav u cijelom svijetu. Sve je počelo u rimsko doba, kada je car Klaudije II zabranio vjenčanja da bi muškarci lakše odlazili na bojište. No svećenik Valentin umiješao se i usprotivio pa je zato praznik dobio ime upravo po njemu

Oštru odluku Klaudija II moralo je poštovati i svećenstvo, ali Valentin je ipak potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Čim je car doznao to, Valentin je zatvoren, a 14. veljače odrubili su mu glavu. Narod je na kraju Valentina proglasio svecem, a 14. veljače postao je Dan zaljubljenih.

Najpoznatiji simbol tog praznika ljubavi su crvene ruže koje muškarci poklanjaju ženama, ali u moderna vremena parovi iznenađuju jedni druge na najluckastije i neobičnije načine. U Austriji se mladići drže starog običaja te 14. veljače djevojci tradicionalno poklanjaju velik buket cvijeća.

U drugim stranim zemljama ljudi su na razne načine obilježavali Valentinovo. Tako su prije stotinjak godina u Engleskoj djecu oblačili kao odrasle, a zatim su išli od vrata do vrata kao za poklade i pjevali valentinovsku pjesmicu.

Čestitku možete lako izraditi sami

Drvene žlice izrezbarene u raznim oblicima poput srca ili ključeva s romantičnim porukama darivale su se u Walesu, a u Americi su, osim mnogobrojnih darova i cvijeća, poznate valentinovske čestitke. Davno su se bojale i ispisivale rukom, a danas ih ima u svim oblicima. Čestitke izmjenjuju svi, od školaraca do odraslih, a ponekad djeca u školi čak imaju proslave za Valentinovo.

Na Tajvanu se Valentinovo obilježava čak dva puta. Osim 14. veljače, ljubav se slavi i 7. srpnja, prema lunarnom kalendaru. Oba su datuma jednako važna i muškarci daruju ženama skupe bukete cvijeća, ali svaka boja i broj cvjetova ima drugačije značenje. Samo jedna crvena ruža znači da ste jedina ljubav u nečijem životu, a 11 ruža stoji za najdražu osobu. Ako želite poručiti da ćete uz nekoga biti zauvijek, poklonite 99 ruža, a u slučaju prosidbe treba vam ravno 100 cvjetova.

U Škotskoj postoji nekoliko romantičnih običaja, poput onog da prvi muškarac kojeg sretnete na taj dan jest vaš Valentin. Još jedna tradicija je festival na kojem se okupljaju slobodne djevojke i mladići koji izvlače imena pisana na komadićima papira pa zatim daruju jedni druge i plešu. Poneki parovi na kraju su se i vjenčali, piše novareinna.com.

Davno se u Francuskoj razvio prilično opasan običaj na Valentinovo, toliko da je bio zabranjen. Mladići i djevojke birali su jedni druge na Dan zaljubljenih tako što bi izašli na ulicu i dozivali simpatiju ispred prozora. Ako djevojka na kraju nije imala sreće, mogla je s prijateljicama održati mali ritual spaljivanja fotografija zločestog gospodina koji bi izmaknuo kontroli pa su ga vlasti zabranile. Na kraju je ostao običaj slanja čestitki. Hoćete li odabrati čestitku ili samo jedan cvijet, manje je važno ako su vaše namjere iskrene. Sretno Valentinovo!