DRUŠTVENA MREŽA U KINIMA

Kako je izmišljen Facebook?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.10.2010 16:02
  • Objavljeno 21.10.2010 u 14:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Film o ljudima koji stoje iza stvaranja trenutno najveće društvene internetske mreže na svijetu dolazi u naša kina 28. listopada

Redatelj David Fincher, koji nam se predstavio nezaboravnim remek-djelima ('Sedam', 'Klub boraca'), donosi nam svoj novi filmski uradak, 'Društvenu mrežu'. Priča je to o ljudima koji stoje iza stvaranja trenutno najveće društvene internetske mreže na svijetu, Facebooka. Film u naša kina dolazi 28. listopada, a tportal.hr i Continental film su za svoje čitatelje pripremili vrijedne nagrade te ulaznice za film.

U Društvenoj mreži redatelj i scenarist Aaron Sorkin istražuju trenutak u kojem je izmišljen Facebook, najrevolucionarniji društveni fenomen ovog stoljeća, i to kroz sukobljene perspektive izuzetno inteligentnih mladih ljudi od kojih svaki tvrdi da je pridonio njegovom stvaranju. Rezultat toga je drama prepuna kreacije i destrukcije koja ne iznosi jednostran pogled, već prateći suprotstavljene priče ocrtava neprestanu mijenu društvenih odnosa koji definiraju naše doba.

Crpeći svoj sadržaj iz raznih izvora, film prati priču od učionica na Harvardu do ureda u Palo Altu i bilježi uzbuđenje koje je pratilo nastajanje fenomena koji će promijeniti kulturu našeg doba, način na koji je on spojio grupu mladih entuzijasta i zatim ih razdvojio. U središtu tog kaosa nalaze se Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), izvrsni student s Harvarda koji je osmislio web stranicu koja će redefinirati naše društveno tkivo preko noći, Eduardo Saverin (Andrew Garfield), nekadašnji Zuckerbergov bliski prijatelj koji je priskrbio početni kapital za tvrtku u nastajanju, osnivač Napstera Sean Parker (Justin Timberlake), koji je približio Facebook velikim korporacijama Silikonske doline, te blizanci Winklevoss (Armie Hammer i Josh Pence), Zuckebergovi kolege s Harvarda koji su ga optužili da je ukrao njihovu ideju i zatim ga zbog toga i tužili.

Continental film

Continental film

Izvor: Promo fotografije / Autor: Continental film

Svatko od njih ima svoju pripovijest, vlastitu verziju priče o Facebooku i svaka od njih čini dio onoga što će postati višedimenzionalan portret o uspjehu u 21. stoljeću – od mladenačkih maštanja do realizacije.

Upravo prekinuvši sa svojom djevojkom, jedne listopadske noći 2003. Mark upada u računala sveučilišta da bi napravio stranicu koja će biti baza podataka svih djevojaka u kampusu, postavlja dvije fotografije jednu pored druge i traži od korisnika da odaberu koja je od dviju djevojaka zgodnija. Stranicu naziva Facemash. Ona trenutno postaje potpuni hit zbog kojeg se ruši cijeli računalni sustav Harvarda, u kampusu započinju debate oko toga diskriminira li stranica žene, a njenog tvorca Marka optužuju za namjerno upadanje u sustav, povredu autorskih prava te povredu prava na privatnost. No u tom trenutku stvoren je osnovni okvir za Facebook. Ubrzo nakon toga Mark izbacuje thefacebook.com koji će se brzinom munje proširiti Harvardom, kasnije i Silikonskom dolinom, a poslije toga doslovno cijelim svijetom.

No u kaosu stvaranja rađa se i žestok sukob – kako se to zapravo dogodilo i tko zaslužuje priznanje za ono što se očito razvija u jednu od najznačajnijih pojava našeg stoljeća – sukob koji će razdvojiti prijatelje i čije će se posljedice rješavati na sudu.

Da bi pronašli smisao u zamagljenoj priči o stvaranju tog fenomena, čija se povijest još uvijek piše, Sorkin i Fincher su pažljivo konstruirali radnju i odabrali stil pripovijedanja koji ne zauzima stranu. Film predstavlja zbir priča jednako važnih pripovjedača od kojih svaki vjeruje da je u pravu i da su baš njegova sjećanja istinita, a odgovor na pitanje o tome što se doista dogodilo u potpunosti je ostavljen publici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi