U KINU TUŠKANAC

Jugoslavenski eksperimentalni film na Kratkom utorku

06.02.2014 u 16:51

Bionic
Reading

U utorak, 11. veljače, u kinu Tuškanac u Zagrebu bit će održano predstavljanje beogradskog festivala Alternative film/video, najstarijeg još postojećeg festivala eksperimentalnog filma u regiji, koji je prije malo više od godinu dana proslavio 30. godišnjicu postojanja. U okviru predstavljanja prikazat će se povijesni program najboljih filmova s prvog festivala, kao i program najboljih filmova s njegova posljednjeg izdanja

Alternative film/video, festival novog filma i videa, nekad jugoslavenski, zatim eks-jugoslavenski, a danas regionalni i međunarodni osnovan je 1982. da bi 'bilježio i teorijski definirao kretanja i ukazivao na vrijednosti i stvaralačke mogućnosti na području alternativnog filma (eksperimentalni, istraživački, avangardni, osobni film...)'. Godine 1985., festival se proširio i na umjetnički video, a pri tome ga je vodila proročanska ideja da oba medija, u tom trenutku vrlo različita, imaju istu budućnost.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, održavanje festivala prekinuo je rat u Jugoslaviji. Alternative su se ponovo rodile 2003., i reformirale kao sastajalište stvaralaca s bivšeg jugoslavenskog prostora. Uključivanje cijele regije u evropske i svjetske integrativne tokove nužno je dovelo do širenja festivala, koji je danas međunarodan, iako se regiji i dalje posvećuje posebna pozornost. I kao takve, Alternative i dalje nastavljaju svoju primarnu misiju poticanja i vrednovanja alternativnog filmskog razmišljanja, pri čemu beskompromisno podržavaju i inovativne audiovizualne mogućnosti novih digitalnih medija.

Koncepcija festivala od samog početka bila je da se na njemu ne dodjeljuju nagrade, nego da postoji tzv. Lista značajnih ostvarenja festivala s maksimalno deset filmova, koje odabire stručni žiri. Na predstavljanju Alternativa u Zagrebu vidjet ćemo filmove s Liste prvog festivala iz 1982., kao i one s lanjskog festivala. Oba programa, kao i sam festival, predstavit će Nikola Đurić, redatelj i urednik arhiva Akademskog filmskog centra organizatora festivala

Iz programa filmova s posljednjeg festivala možemo izdvojiti genijalnu 'Rezidenciju njemačkog Grka' Ioannisa Savvidisa u kojoj autor na suptilan način ismijava koncept umjetničkih rezidencija, kao i 'Dan je pobijedio noć', francuskog autora Jean-Gabriela Périota, svojevrsni dokumentarni socijalni mjuzikl skriven u formi vježbe izrade portreta.Iz povijesnog programa ističemo dva filma jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih jugoslavenskih eksperimentalnih filmskih stvaralaca 70-ih godina, beogradskog redatelja, fotografa i erotomana Ljubomira Šimunića - 'Gerdi, zločesta vještica' i 'Pression'. Riječ je o filmovima koji su montirani unutar kamere tijekom perioda od tri do pet godina, za vrijeme koje ju je Šimunić držao u frižideru da bi spriječio da nerazvijenoj filmskoj vrpci istekne rok trajanja. Oba filma su nagrađena na Festivalu mladog filma u Hyèresu 1979. godine.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Slovenskim filmskim arhivom i Hrvatskom kinotekom, a ulaz na projekcije je besplatan. Filmovi će se prikazivati digitalno i s filmskih kopija i imaju engleske titlove.

Raspored programa:

19 sati

Lista značajnih ostvarenja festivala 2013. (99 min)

'Maska smrti iz Buffal'a, Mike Hoolboom, Kanada, 2013., 23 min
'Ellen', Davorin Marc, Slovenija, 2013., 2 min
'Dan je pobijedio noć', Jean-Gabriel Périot, Francuska, 2013., 28 min
'Mala povijest napuštenih kulisa', Rä di Martino, Italija, 2012., 8 min
'Rezidencija', Ioannis Savvidis, Njemačka/Irska, 2012., 25 min
'Snježna mećava', Julia Weißenberg, Njemačka, 2013., 11 min
'M. Tomazo okrvavljena', Krasimir Dobrev, Bugarska, 2 min

20.45 sati

Razgovor s Nikolom Đurićem

21.15 sati

Lista značajnih ostvarenja festivala 1982. (113 min)

'Levitacije', Dragan Pešić, 1982., 2 min
'Velo misto', Branko Karabatić, 1982., 12 min
'Stradanje Jovanke Orleanke', Miroslav Bata Petrović, 1982., 17 min
'Gerdi, zločesta vještica', Ljubomir Šimunić, 1973.-76., 14 min
'Kras 88', Franci Slak, Hanna Preuss, Radovan Čok, Bojan Kastelic, Andrej Morovič, 1979.- 82., 8 min
'Aura' ('In Aurovision'), Emmanuel Gott-Art (OM produkcija), 1978., 8 min
'Izgnanstvo', Ivan Martinac, 1979.-81., 12 min
'Samoglasnici', Nikola Đurić, 1973., 10 min
'Revlon', Slobodan Đorđević, 1981., 10 min
'Pression', Ljubomir Šimunić, 1970.-75., 22 min