DODIJELJENI POSTHUMNI PORINI

Josipović: Ponosan sam što je Šutej dirigirao moja djela

01.03.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Foaje HNK danas je bio prepun glazbenika, novinara, kustosa, likovnih umjetnika i drugih kulturnih djelatnika koji su došli posvjedočiti uručenju posthumnih Porina za životno djelo maestru Vjekoslavu Šuteju i Darku Glavanu

Glazbenici poput Matije Dedića, Gabi Novak, Massima, članova Gustafa i Leta 3, Zabranjenog pušenja i Prljavog kazališta odali su počast Glavanu, a pozdravnu riječ uoči uručenja posthumnog Porina novinaru i publicistu održao je Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu.

Potom je emitiran i desetak minuta dug film o Glavanu, djelo HTV-ovog novinara Ante Batinovića, da bi posthumnog Porina gospođi Danijeli Glavan uručio ministar kulture Božo Biškupić.

Drugi dio svečanosti, posvećen maestru Šuteju, otvoren je prikazivanjem jednog njegovog nastupa, da bi potom kratak govor održao predsjednik RH Ivo Josipović.

Josipović je istaknuo da su se Šutej i on znali iz studentskih dana. 'Putovi bi nam se često ukrštali, znali bismo popiti kavu u Kavkazu. Šutej je jako značajan za hrvatsku kulturu, a posebno sam ponosan što je dirigirao i pri izvedbi nekih mojih djela jer ga smatram jednim od najvećih hrvatskih umjetnika', rekao je u odmjerenom trominutnom govoru Josipović.

Uz Josipovića, koji je svečanosti nazočio kao predstavnik i političkog i glazbenog miljea, dodjeli posthumnih Porina prisustvovao je i diplomat i Glavanov prijatelj Hido Biščević, ali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić