BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Još jedna Turkovićeva knjiga na internetu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.10.2012 15:57
  • Objavljeno 02.10.2012 u 13:36
Hrvoje Turković 02

Hrvoje Turković 02

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novo besplatno reizdanje: zbirku metodoloških rasprava 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija' Hrvoja Turkovića

Knjigu 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija', poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor Hrvoja Turkovića, u tiskanom je obliku 1986. godine objavila Filmoteka 16. U ovoj zbirci rasprava teme su vrlo raznovrsne, ali uvijek srodne, izvirući iz jedinstvenog nastojanja: da se razumije teoretičarev posao, da se razviju predodžbe o neiskorištenim ili nedovoljno iskorištenim mogućnostima teoretiziranja.

Kako je ova metateorijska, metafilmološka, metodološka orijentacija dijelom potaknuta posebnom teorijskom strujom u suvremenom razmišljanju o društvenim pojavama i filmu među njima – strukturalizmom i semiotikom - rasprave se bave i posebnim problemima strukturalističkog pristupa i semiotike. Knjiga je zato i podijeljena prema dominantnoj temi, na dva dijela: u prvom se pretežno raspravljaju pitanja vezana uz prirodu teoretiziranja, a u drugom ezoterična pitanja vezana uz teoriju o znakovima.

Tekstovi su, premda motivirani istim općim ciljem, nastajali različitim povodima i pisani u različite neposredne svrhe, pa zato variraju od popularizatorski, didaktički pisanih tekstova ('Napomene o filmologiji'), preko općih pregleda ('Semiotika i filmologija'), sve do krajnje ezoteričnih tekstova ('Tri terminološke vježbe').

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 136 naslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi