VALAMAR JAZZ FESTIVAL

Jazz diva Diane Reeves osvojila publiku

11.07.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Na otoku Sv. Nikole nastavile su se redati vrhunske jazz izvedbe za koje su druge večeri bili zaduženi Edward Simon trio i slavna američka pjevačica

Druga večer Valamar jazz festivala započela je nastupom vrhunskih jazz glazbenika, trija koji predvodi perspektivni pijanist Edward Simon. Ovog glazbenika koji je rođen u mjestu Cardón u Venezueli pratili su Joe Martin na basu i Adam Cruz na bubnjevima. Simon se često obraćao publici te je u više navrata istakao kako se svi članovi osjećaju sjajno na festivalu.

'Svi su nas divno ugostili i još jednom se zahvaljujemo organizatorima na pozivu. Definitivno uskoro ovdje dolazimo na ljetovanje. Jako nam se sviđa što je festival na otvorenom, i to na otoku, okruženi smo šumom i morem, pa se odlično osjećamo', istaknuo je glazbenik u pauzama između pjesama. Trio u čijem se minimalističkom glazbenom senzibilitetu posebno osjeća utjecaj Milesa Davisa, izvodio je pjesme sa Simonovih albuma: 'Beauty Within' prvog od deset, 'Simplicitas', snimljenog 2005. i zadnjeg, 'Poesia', koji je snimio prošle godine. Klasične jazz izvedbe začinjene i solo izvedbama svih članova zaključili su nadahnutom interpretacijom standarda 'Woody n' You' čuvenog trubača Dizzyja Gillespieja. Nakon nastupa koji je publiku razgalio jednostavnošću i klasičnim pristupom jazzu, postalo je jasno zašto je kritika nahvalila Simonove albume koji su redom zauzimali vodeća mjesta na ljestvicama najboljih jazz albuma godine.

Kako je sama umjetnička direktorica festivala Tamara Obrovac najavila nestrpljivoj publici, glavna zvijezda festivala, jazz diva Diane Reeves kasnila je na drugi dio nastupa zbog zagubljene prtljage. S malim zakašnjenjem, ali vrijedna čekanja, zvijezda iz Detroita samouvjereno je stupila na pozornicu i osvojila prostor neizmjernom karizmom i autoritativnim pjevačkim umijećem. Pjevačica koja je izgradila ime u jedno od najznačajnijih ženskih vokala suvremenog jazza nastupila je uz pratnju svog kvarteta u sastavu: Peter Martin na glasoviru, Romero Lubambo na gitari, Reginald Veal na basu i Terreon Gully na bubnjevima. Vrijedno je napomenuti da je Dianne Reeves pjevala u filmu Georgea Clooneyja 'Good Luck and Good Night', nominiranom za Oscara, a soundtrack iz filma snimljen pod istim naslovom osigurao joj je 2006. i četvrtu nagradu Grammy u kategoriji najbolje jazz vokalne izvedbe.

Brojnu publiku okupljenu na otoku Sv Nikola nasuprot Poreča Diane Reeves već je na drugoj pjesmi osvojila kako rasponom glasa, tako i energijom izvedbe jazz pjesama u kojima su bili primjetni utjecaji gospela, bluesa i R&B-a. Njezina virtuoznost, snaga improvizacije i jedinstveni glazbeni izričaj koji su joj priskrbili tri Grammyja u spomenutoj kategoriji za tri uzastopna albuma, ni ovaj put nikoga nije ostavila ravnodušnim. Okupljeni su uživajući u vrhu suvremenog svjetskog jazza postali nemirni u stolicama, pa se činilo da će ih posvemašnja energija tamnopute jazz ikone dovesti izravno na stage, u centar zbivanja. Punih sat vremena redali su se hitovi uglavnom ljubavne tematike, a nakon ovacija, slavni glazbenici odsvirali su i bis, tako da će pasionirani ljubitelji jazza ponijeti ovaj festival i nastup u lijepo sjećanje.