U JEDNOM KADRU

Izložba Milče Mančevskog za otvorenje One Take Film Festivala

18.11.2012 u 09:50

Bionic
Reading

One Take Film Festival oduvijek je nastojao iznenaditi svoju publiku, prije svega festivalskim programom, a onda zanimljivim gostima

Gost šestog festivalskog izdanja je redatelj filma 'Prije kiše'  (1994.) - prvog važnog filma koji je došao s prostora bivše Jugoslavije. To je autor koji je prvi isporučio Zapadu najtraženiju robu u prvoj polovici devedesetih - artističku i političku artikulaciju balkanskih sukoba i ratova. Prvorazredna tema, pisali su filmski kritičari, lansirala je film do nominacije za Oscar za najbolji strani film, a koji je nagrađen nagradom Zlatni lav, nagradama FIPRESCI UNESCO te nagradom publike na Filmskom festivalu u Veneciji 1994., nagradom Independent Spirit i mnogim drugim.

Foršpan filma 'Prije kiše'


Nakon gostovanja na GRID-u, bienalu fotografije u Amsterdamu te u Nacionalnoj galeriji u Sofiji, u Beogradu, u Novom Sadu i u Muzeju suvremene umjetnosti u Skopju ovogodišnje 6. izdanje One Take Film Festivala - međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru, u zagrebačkoj će Gliptoteci ugostiti svjetski poznatoga makedonskog filmskog umjetnika Milča Mančevskog izložbom fotografija 'Pet kapi sna' od 21. studenog do 7. prosinca

Izložbu 'Pet kapi sna' čini izbor od nekoliko tisuća fotografija koje je Mančevski snimao od 1999. do 2010. godine, u vidu zapisa o moru svakodnevnih događaja, uličnih scena, uličnih grafita, skulptura, snimanja, intimnih bilješki, s putovanja i 'lutanja' po Indiji, Aziji i Africi, Južnoj i Sjevernoj Americi i Europi, od Malija do New Yorka, od Tokija do napuštenog makedonskog Mariova.

Detaljnije o redatelju Milču Mančevskom i njegovu radu potražite na službenoj stranici manchevski.com

Na službenim festivalskim stranicama sat pokazuje da je još 23 dana prije početka 6. izdanja One Take Film Festivala koji će se održati od 22. do 24. studenoga u kinu Tuškanac i galerijskom prostoru Gliptoteke HAZU u Zagrebu.

Detaljnije o Festivalu potražite na službenim stranicama onetakefilmfestival.com