U OSKAROVSKOM DRUŠTVU

Ivona Juka: 'Santa Barbara me oduševila!'

18.02.2016 u 19:42

Bionic
Reading

Sjevernoamerička premijera i predstavljanje hrvatskog filma 'Ti mene nosiš' Ivone Juke održana u sklopu filmskog festivala u Santa Barbari privukla je i slavne redatelje u utrci za nagradu Oscar. Međunarodni filmski festival zasigurno će ostati u pozitivnom sjećanju sestara Juka, Ivone i Anite. Redateljica Ivona Juka za tportal.hr otkrila je sve o festivalu, ali i tko joj je od poznatih redatelja ostavio najbolji dojam

'Santa Barbara je izvrstan festival, s angažiranom publikom, politički vrlo aktivan gradić u kojem živi mnogo intelektualaca. Američka viša srednja, intelektualna klasa i kako oni kažu staro bogatstvo. Projekcije su bile pune, jako mnogo publike na festival dolazi čak iz San Francisca, a karte se ne prodaju zasebno za projekcije, već za pakete projekcija i ti paketi koštaju čak više od 200 dolara', započela je svoje iskustvo naša redateljica.


S redateljem Adamom McKayjem

Naime, film 'Ti mene nosiš' nastao u produkciji 4 Filma, prikazan je u službenoj konkurenciji 31. Međunarodnog filmskog festivala u Santa Barbari. Film se natječe u konkurenciji za najbolji strani film. Predstavljanje filma i prijem za filmaše i autore filmova u službenoj konkurenciji svojom su prisutnošću uveličali i brojni filmski profesionalci, gosti festivala, među kojima i svjetski poznati redatelji čiji su filmovi nominirani za ovogodišnju filmsku nagradu Oscar.

Alejandro González Iñárritu redatelj filma 'Povratnik' (The Revenant), Adam McKay redatelj filma 'Oklada stoljeća' (The Big Short), Tom McCarthy redatelj filma 'Spotlight', Lenny Abrahamson redatelj filma 'Soba' (The Room) prisustvovali su prijemu i predstavljanju filma i rada sestara Juka, Ivone Juka kao redateljice i Anite Juka kao producentice. Naime, organizatori Festivala trude se svakom od filmova nominiranih za festivalske nagrade osigurati i kvalitetnu promociju što je korisno ne samo za sam film već i za cjelokupnu filmsku industriju zemalja i regija iz kojih prikazani filmovi dolaze.


Sestre Juka u društvu Alejandra Gonzáleza Inárritua

'Što se tiče redatelja nominiranih za Oscar, ne mogu mnogo o njima reći s obzirom na to da su oni trenutačno svi angažirani u svojim kampanjama za Oscar, pa je njihovo pojavljivanje u javnosti ipak u svrhu i promociju nadolazećeg Oscara, čak i njihovo gostovanje u Santa Barbari. Njihov je panel bio velik event, kao i tulum nakon toga. Jako mi se dopao George Miller, redatelj 'Mad Maxa', jer je jednostavan, simpatičan i pristupačan. Isto tako Lenny Abrahamson za kojeg osobno najviše navijam da dobije za Oscar za režiju, jer mi se sviđa njegov film 'The Room'. Naravno, svi nominirani su zbilja izuzetni filmovi, odlično režirani i apsolutno svi zaslužuju nominaciju za Oscar. Jako su različiti filmovi, baš me zanima tko će dobiti najviše glasova, koga će Akademija odabrati kao pobjednika', kazala je Juka.


George Miller ostavio je najveći dojam na Ivonu

Osim što su imale priliku svoje profesionalno iskustvo podijeliti sa studentima prestižnog sveučilišta Antioch u Santi Barbari te kao govornice sudjelovati u Međunarodnom filmskom seminaru, u sklopu festivala održana je i sjevernoamerička premijera njihova filma 'Ti mene nosiš'.

'Mi smo imali dvije izvrsne projekcije i dugačke 'Q'n'A' (pitanja i odgovori, dakle, razgovor s publikom nakon projekcija), koji su se čak nastavljali ispred kina, jer su po rasporedu morali nastavljati s idućim projekcijama. Oduševilo me što su postavljali pametna pitanja, ali još više što su podijelili s nama svoje impresije o filmu', zaključila je uspješna redateljica.

Film 'Ti mene nosiš' do sada je na brojnim međunarodnim festivalima osvojio sedam nagrada među kojima se ističu dvije nagrade, za najbolji film (na Avvantura Film Festivalu i LET’S CEE film festivalu) i nagrada za najbolju režiju (Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival).