ŠTO NAS ČEKA OVE GLAZBENE JESENI

Ima li (ipak) nade za 2011?

09.09.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Donosimo pregled novih glazbenih izdanja koja nas očekuju do kraja 2011. uz nadu da će neka od njih barem malo popraviti prosjek godine koja se zasad ne čini kao jedna od onih za pamćenje…

Potrošili smo već tri četvrtine ljeta gospodnjeg 2011, no jesmo li se nauživali dobre nove glazbe? Teško pitanje, ali odgovor koji se nameće je da više nismo nego jesmo. Nije da nije bilo jakih izdanja – od 'najvećih' pojavili su se i novi Radiohead, R. E. M. i upravo Red Hot Chili Peppers, pa onda i Paul Simon, P.J. Harvey, Glasvegas, Fleet Foxes, Beastie Boys, Arctic Monkeys, Foo Fighters, Strokes, TV On The Radio, Elbow, Bon Iver, Kaiser Chiefs itd. Iako na gotovo svakom od navedenih izdanja ima sjajnih momenata, nijedan nas od tih albuma nije kao cjelovito djelo, da se poslužimo sintagmom besmrtnog Zdravka Mamića, 'izbacio iz cipela'. Prvih devet mjeseci 2011. je, bez obzira na afinitete prema takvoj vrsti glazbe, definitivno pripalo trima damama ispod 30 - Lady Gagi i Beyonce, očekivano, (bez obzira na to što su obje možda malo i podbacile svojim novim albumima) i još više od njih Adele, što je bilo sasvim neočekivano. Uz dužno poštovanje mladoj soul divi, njenom sjajnom glasu i senzacionalnoj izvedbi, ni tu nije riječ o nekom remek-djelu, iako joj se album ('21') ne miče iz britanskog i američkog topa 5 (gdje se vratio i njen debi '19'), a u prvih šest mjeseci otišao je u nevjerojatnih osam milijuna primjeraka.

NOEL GALLAGHER


Dakle, ono po čemu bi trebali pamtiti 2011. tek se treba dogoditi i ne preostaje nam ništa drugo nego nadati se jesni uzbudljivijoj od zime, proljeća i ljeta. Krenimo, dakle redom – odmah početkom rujna dolazi novi, 24. po redu (a sedmi otkad je bespovratno početkom milenija upao u terminalnu blues fazu) Chris Rea ('Santo Spirito Blues') kojeg ovdje spominjemo samo zbog njegova zagrebačkog koncerta u veljači sljedeće godine i samo zato jer je prošli put (ožujak 2008) sa svojim penzićima otprašio sjajan koncert na Velesajmu. Mlada britanska nu-folk diva Laura Marling objavljuje svoj treći album 'A Creature I Don't Know', a vrijedna i neumorna Tori Amos svoj 12. ('Night Of Hunters'). Zatim imamo engleske simpa indie-popere The Kooks s njihovim trećim pokušajem ('Junk Of The Heart'), dok od engleskog rock tiska suludo precijenjeni prangijaši Kasabian, nastavljači svega onog što je bilo grozno u glazbi Oasisa (ali i Primal Screama iz electro-noise faze i Chemical Brothersa), objavljuju nešto 'mekši' četvrti album ('Velociraptor'). Jedna i jedina Bjork svoje najnovije, sedmo po redu dugosvirajuće auralno putovanje u nepoznato nazvano 'Biophilia' objavljuje u posljednjem tjednu rujna, dok tjedan prije dolazi debi Superheavyja, novih klinaca na sceni, soul-reggae-bollywood supergrupe sastavljene od indijskog soundtrack majstora A. R. Rahmana, Davea Stewarta (ex-Eurythmics), Damiana Marleyja (sina Boba), mlađahne Joss Stone i Sir Micka Jaggera glavom i bradom. Preostala rujanska izdanja koja izdvajamo dolaze s druge strane Atlantika – nova kolekcija klasičnih dueta 85-godišnjeg croonera-doajena Tonyja Bennetta, važna je po tome što će na njoj biti duet s Amy Winehouse 'Body And Soul', navodno posljednje što je Amy snimila u životu. Iako nas možda tu više kopka Tonyjev duet s Lady Gagom ('The Lady Is A Tramp')… Dok su ovdašnji fanovi još pod dojmom njihova preklanjskog bečkog nastupa, Američki alt-americana veterani Wilco objavljuju svoj osmi album nazvan 'The Whole Love', a još jedan comeback nakon osmogodišnje pauze probat će izvesti stare stadionske đankoze Jane's Addiction ('The Great Escape Artist').

COLDPLAY


Listopad počinje trećim albumom uvijek zanimljive kanadske kantautorice Feist ('Metals'), a nastavlja se odgovorom starijeg brata Gallaghera na ne pretjerano uvjerljiv band mlađeg brata Liama, Beady Eye (zapravo Oasis minus Noel) – Noel Gallagher's High Flying Birds ime je i (fiktivnog?) banda i albuma, a upućeni britanski rock kritičari najavljuju autorsku renesansu Gallaghera seniora. Reaktivirao se i stari Peter Gabriel – nakon lanjskog povratka s albumom polu-apstraktnih orkestralnih a minimalističkih obrada tuđih stvari ('Scratch My Back'), sad je u sličnom stilu preradio i svoje stare stvari pa ih objavljuje pod imenom 'New Blood'. E sad, tu imamo nešto zaista krupno (ako ovo dosad nije bilo dovoljno) – 24. listopada Coldplay konačno objavljuje svoj peti album kriptičnog naziva 'Mylo Xyloto', koji manje-više najavljuju od dana kad su objavili svoj prethodni 'Viva La Vida…' prije tri i kusur godine. S novom porcijom škripavog socio-bluza nakon sedam godina vraća se stari Tom Waits ('Bad As Me'), a da ne ignoriramo baš u potpunosti r'n'b i hip hop, spomenimo i Drakea koji se požurio sa svojim drugim albumom 'Take Care'. Iako su najavljivali da rade na svom grand opusu koji bi bio povratak njihovim punk korijenima, radnog naziva '70 Songs Of Hatred & Failure', Manic Street Preacherse je ipak stigao suludi ritam od tri albuma u tri godine (i to prilično jaka), pa će zasad izdati samo dvostruku kolekciju singlova 'National Treasures'. Najbizarnije izdanje sezone bit će svakako kolaboracija Lou Reeda i Metallice 'Lulu', koji najavljuju kao križanac svojih prastarih klasika 'Berlin' (L.Reed, 1973). i 'Master Of Puppets' (Metallica, 1986.)

SUPERHEAVY


Studeni se odavde čini još jako daleko pa onda ni izdanja koja će se tada pojaviti ili još nemaju točan datum ili su još uvijek bezimena. Za drugi album Florence + The Machine se, primjerice, jedino zna da izlazi 7. studenog, dok šesti Snow Patrol ima ime ('Fallen Empires') i novi, prilično obećavajući dance-pop zvuk, ali nema datum (prva polovica studenog). Tu će se već negdje i zahuktati božićno tržište reizdanja, kompilacija i slične sezonske robe, a iz mora izdanja izdvajamo samo dva koja slave 20-godišnjicu – Nirvanin revolucionarni 'Nevermind' dolazi u luksuznom peterostrukom izdanju, dok će U2, megalomani kakvi već jesu, svoj također epohalni 'Achtung Baby' objaviti u kutiji sa 6 CD-a i 4 DVD-a, a pojavit će se i limitirano 'Über Deluxe' izdanje s Bonovim sunčanim naočalama iz te faze i kojekakvim drugim tričarijama, a sve to za manje od 660 U$D! Kad smo već kod U2, unatoč svim najavama, izgleda da su sve svoje brojne nove projekte, a pričalo se o barem tri različita nova albuma, stavili na čekanje do daljnjega, tako da ništa (novoga) od njih ove godine…

SNOW PATROL

Kompletna lista zasad definiranih nadolazećih izdanja (kronološki & abecedno, bez reizdanja):

LINDSEY BUCKINGHAM – SEEDS WE SOW (5. 9)
CHRIS REA – SANTO SPIRITO BLUES (5. 9)
808 STATE – BLUEPRINT THE BEST OF (5. 9)
ALICE COOPER – WELCOME 2 MY NIGHTMARE (12. 9)
LAURA MARLING – A CREATURE I DON'T KNOW (12. 9)
THE KOOKS – JUNK OF THE HEART (12. 9)
BARENAKED LADIES – HITS FROM YESTERDAY AND THE DAY BEFORE (BEST OF) (13. 9)
LADY ANTEBELLUM – OWN THE NIGHT (13. 9)
THE BANGLES –SWEETHEART OF THE SUN (13. 9)
TORI AMOS – NIGHT OF HUNTERS (19. 9)
KASABIAN – VELOCIRAPTOR (19. 9)
PAJAMA CLUB (novi band NEILA FINNA iz CROWDED HOUSE-a) – PAJAMA CLUB (19. 9)
PEARL JAM – TWENTY (SOUNDTRACK) (19.09.)
THE WATERBOYS – AN APPOINTMENT WITH Mr.YEATS (19. 9)
TONY BENNETT – DUETS II (20.09.)
SUPERHEAVY – SUPERHEAVY (20. 9)
BRETT ANDERSON – BLACK RAINBOWS (26. 9)
BJORK – BIOPHILIA (26. 9)
JAMES MORRISON – THE AWAKENING (26. 9)
WILCO – THE WHOLE LOVE (26. 9)
BLINK 182 – NEIGHBOURHOODS (27. 9)
DARYL HALL- LAUGHING DOWN CRYING (27. 9)
JANE'S ADDICTION – THE GREAT ESCAPE ARTIST (27. 9)
JOSS STONE – SUPER DUPER HITS, THE BEST OF (27. 9)

FEIST – METALS (3. 10)
GEORGE BENSON – GUITAR MAN (3. 10)
ERASURE – TOMORROW'S WORLD (3. 10)
CHICAGO – XXIII, O CHRISTMAS THREE (BOŽIĆNI) (3. 10)
PETER GABRIEL – NEW BLOOD (10. 10)
EVANESENCE – EVANESENCE (novi album!) (10. 10)
BEN FOLDS – THE BEST IMITATION OF MYSELF: A RETROSPECTION (1991-2011) (BEST OF) (11. 10)
WILLIAM SHATNER – SEEKING MAJOR TOM (11. 10)
NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS – NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS (17. 10)
COLDPLAY – MYLO XYLOTO (24. 10)
TOM WAITS – BAD AS ME (24. 10)
DRAKE – TAKE CARE (24. 10)
MANIC STREET PREACHERS – NATIONAL TREASURES (BEST OF) (31. 10)
LOU REED & MATALLICA – LULU (31. 10)
PROFESSOR GREEN – AT YOUR INCONVENIENCE (31. 10)

CAROLE KING – A HOLIDAY CAROLE (BOŽIĆNI) (1. 11)
FLORENCE + THE MACHINE – zasad neimenovani drugi album (7. 11)
PIXIE LOTT – zasad neimenovani drugi album (7. 11)
PINK FLOYD – A FOOT IN THE DOOR (BEST OF ) (7. 11)
SNOW PATROL – FALLEN EMPIRES (prva polovica studenog)