NIJE SVE U NOVCU

Igor Hajdarhodžić - heroj turista na Lokrumu

08.07.2016 u 17:43

Bionic
Reading

Dok smo iz godine u godinu svjedoci gramzivosti hrvatskog turizma, kad cijene u najatraktivnijim mjestima na obali skaču u nebesa, dubrovački umjetnik i zaljubljenik u brodove Igor Hajdarhodžić izuzetak je u toj priči. Naime, već drugu godinu na Lokrumu Igor s nekoliko svojih kolega drži besplatnu radionicu, točnije školu brodogradnje za djecu. Nije to prošlo nezapaženo, ponajviše kod stranih turista koji se ne mogu načuditi kako se njihova djeca uče kreativnosti besplatno, a oni mogu za to vrijeme uživati u romantičnim šetnjama otokom ili u vožnji kanuom

Malo tko je poput Igora Hajdarhodžića toliki zaljubljenik u brodove. No svoje iskustvo i znanje poznati Dubrovčanin nije zadržao samo za sebe, već 32 godine dijeli ih s djecom. Upravo toliko traju njegove besplatne škole brodogradnje, a već drugu godinu zaredom one se održavaju na jednom od najljepših mjesta na Jadranu, Lokrumu. Pohađaju je mali Dubrovčani, ali ima i djece iz svih dijelova Hrvatske, pa i stranaca.

Ono što je zanimljivo u ovoj priči jest reakcija stranih turista koji ne ostaju ravnodušni kad im kažu da će njihova djeca učiti besplatno vještinu izrade brodova, poput dubrovačke galije, veslati u kanuima i imati besplatnu marendu. Svi su redom više nego ugodno iznenađeni. Ili bolje rečeno šokirani.

'Meni je užitak raditi s mališanima, učiti ih tim starim vještinama, a njihovi roditelji znaju biti izvan sebe od sreće zbog tih nekoliko sati koje dobiju samo za sebe dok djeca pohađaju radionicu, sretna su i zadovoljna. Nasmijao sam se nedavno kad mi je jedna gospođa rekla kako ne zna kad je zadnji put na odmoru mogla u miru i bez djece otići u romantičnu šetnju', kaže nam Hajdarhodžić.  Mnogi su mislili da je u pitanju neka šala kad ih je Igor počastio ribljom marendom ili ponudio da se provozaju kanuom.

'Mogu samo zahvaliti Rezervatu Lokrum koji nam je ponudio Lugarevu kuću u lučici kao mjesto održavanja radionice koje traju od sredine svibnja pa do rujna. Ni struju ne trebamo platiti', kaže Igor kojem svakog ljeta u radionici pomaže i desetogodišnja kći Gita.

'Ona je tamo mala šefica. Od malih nogu ona zna sve tajne brodova. Vodio sam je svugdje sa sobom, u brodogradilišta, učio je svemu, tako da danas dijelimo tu ljubav prema moru i brodovima. Izgledom je možda nježna purgerica, no od mene je naslijedila tu divlju južnjačku dušu', iskren je Igor o kćeri koju je dobio u vezi s Majom Vučić. No Gita je nedavno pokazala još jedan talent. U novom filmu Stevena Spielberga 'Blagi fantastični gorostas' ona je dala glas glavnoj junakinji u hrvatskoj sinkroniziranoj verziji.