INTERVJU: STEPHEN PAVLOVIC

Iduće godine na Hvar dovodimo The Avalanches i Cut Copy!

17.06.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Australski polu-Hrvat koji je već 25 godina jedna od najvećih faca glazbenog biznisa 'down under', ove godine na Hvar donosi, po mnogima, najaktualniji, najekskluzivniji i najkvalitetniji ljetni glazbeni festival – FOR. Porazgovarali smo s njime o tome što nas čeka na prelijepom dalmatinskom otoku od petka do nedjelje, i usput nabasali na jednu mini ekskluzivu – Pavlovic nam je otkrio da ćemo, ako se sve poklopi, sljedeće godine u Hrvatskoj gledati reinkarnaciju omiljenih australskih elektroničara The Avalanches!

Posljednjih godina u Hrvatskoj je jako puno ljetnih festivala. Vaš FOR specifičan je po tome što uistinu pokušava uhvatiti duh vremena i dovesti izvođače koji su u zenitu popularnosti baš sada. Kako ste došli na ideju pokrenuti ovaj festival?

Stephen Pavlovic:
Imam kuću na Visu i tamo ljetujem svake godine. Taj dio Jadrana jedno je od najljepših mjesta na planetu i htio sam spojiti strast prema glazbi s prirodnom ljepotom Jadrana te to podijeliti s drugim ljudima. Analizirao sam druge ljetne festivale u Hrvatskoj i pokušao ponuditi nešto drukčije, kako u smislu lokacije tako i kad je riječ o izvođačima. Nadam se da će se to ljudima svidjeti.

Čini se da ste svjesno ciljali na ekskluzivan karakter festivala – broj posjetitelja po danu ograničen je na 2.000, lokacija je jedinstvena, izvođači vrlo aktualni, cijene karata prilagođene europskim standardima (uz popust za publiku iz regije). Kakvu publiku očekujete i što je to što FOR čini drukčijim u odnosu na ostale festivale u Hrvatskoj ovoga ljeta?

SP: Kao što sam rekao – htio sam pronaći jedinstvenu lokaciju koja pokazuje pravu ljepotu Jadrana te je spojiti s glazbenom ponudom koja se razlikuje od ostalih festivala, uglavnom fokusiranih na britansku publiku i DJ-e. Uz izvođače koji sviraju uživo, kao što su Tame Impala, Young Dreams, Kate Boy, James Blake i Solange, dovodimo umjetnike s kojima naša izdavačka kuća Modular tradicionalno radi, poput Tensnakea, 2manydjs, Jamesa Murhpya ili Jacquesa Greena. Što se tiče publike, nadamo se privući različite ljubitelje glazbe iz cijelog svijeta, a nikako ne ciljamo na određenu zemlju.


Imate puno iskustva u glazbenoj industriji, a opet niste toliko poznati u Hrvatskoj, što je pomalo čudno budući da ste djelomično Hrvat podrijetlom. Možete li nam reći malo više o svojoj karijeri, osobito – kada ste shvatili da budućnost leži u elektroničkoj glazbi?

SP: Oduvijek sam volio glazbu i imao sam sreću postati dijelom glazbene industrije prije 26 godina. Od tada sam organizirao australske turneje izvođača poput Nirvane, Sonic Youtha, Pearl Jama, Smashing Pumpkinsa, Green Daya, Daft Punka, Jacka Johnsona, Fatboy Slima, Beastie Boysa, Becka, The Curea, The Yeah Yeah Yeahs , LCD Soundsystema, Hot Chipa i gomile drugih. Prije 15 godina pokrenuo sam izdavačku kuću Modular Recordings, u sklopu koje smo objavili albume The Avalanches, Cut Copyja, Wolfmother, The Presetsa, Ladyhawke, Azari III i brojnih drugih. Imam vrlo eklektičan glazbeni ukus i volim sve što posjeduje supstancu i kvalitetu. O tome s kim ću raditi odlučujem sukladno tome što mi se sviđa sada, a ne u budućnosti.

S druge strane, mnogi izvođači iz Vaše izdavačke kuće Modular vrlo su poznati u Hrvatskoj. Tame Impala će ove godine nastupiti na festivalu; možemo li očekivati da će festival potrajati još koju godinu pa da dočekamo i Midnight Juggernauts, Cut Copy ili nikad dosanjane The Avalanches?

SP: Ovo je tek početak dugog putovanja, za koje vjerujem da će se pretvoriti u jedinstveni festival u Hrvatskoj. Naravno da će na festivalu uvijek gostovati izvođači s Modulara budući da sve što radimo, radimo zbog njih. The Avalanches su upravo završili s miksanjem novog albuma pa se nadamo da vam iduće godine dovodimo njih i Cut Copy

Nastup Tame Impale na nedavnom izdanju festivala Coachella


Kako objašnjavate međunarodni uspjeh Tame Impale? Ima dosta neopsihodeličnih bendova, no čini se da nitko ne uspijeva ući ljudima pod kožu kao oni?

SP: Prije svega, Kevin je izvrstan autor s jedinstvenim glasom. Čini mi se da drugi slični bendovi prvo razmišljaju o psihodeličnom zvuku, umjesto o pjesmama.

Svi se radujemo glavnim zvijezdama FOR-a. Možete li nam preporučiti neke manje poznate izvođače koji sviraju na festivalu?

SP: Prije svega, tu je Danielle Baldelli, čovjek koji je izmislio cosmic disco i jedan od najvećih svjetskih DJ-a. Preporučujem i Young Dreams te Kate Boy kao mlade snage.

Solange uživo u Jimmy Fallon Showu


Dovodite nam Solange Knowles, Beyonceinu sestru koja nam je još draža, još više kul. S druge strane, Beyonce voli Hvar, i to znamo od ranije, a kruže glasine i da dolazi sa sestrom. Možemo li očekivati još neko iznenađenje?

SP: Ha, ha... naravno da pokušava biti njezina kul sestra kad ne može biti više pop od nje... Tko zna tko kome dolazi na božićnu večeru?

Koji vam je izvođač od onih s kojima ste radili priuštio najenergičnije koncertno iskustvo?

SP:Fugazi, Beastie Boys, Nirvana, Daft Punk i The Avalanches. Svi su moćni i energični.

Vaša supruga, Tanja Gačić, poznata je australska manekenka i modna blogerica. Kako njezina karijera napreduje i pomaže li Vam stupiti u kontakt s hrvatskim korijenima?

SP: Tako je, ona ima blog na adresi www.myempiricallife.com i rođena je u Zagrebu, 10 minuta od mjesta gdje je moj otac odrastao. Ona me je i dovela prvi put u Hrvatsku i zahvaljujući njoj sam upoznao ljepote Jadrana. U to smo vrijeme razmišljali o zasnivanju obitelji i kako bi bilo super nekako biti povezan sa svojim korijenima. Bez puno razmišljanja, kupili smo kuću na Visu kako bismo svake godine dolazili u Hrvatsku i učili djecu hrvatskoj kulturi. Uz jurenje za Tanjom s ciljem da je osvojim, to je bila najbolja odluka koju sam donio u životu.