31. LISTOPADA DO 2. STUDENOGAA

Hrvatski suvremeni film u Londonu

29.10.2013 u 15:47

Bionic
Reading

U londonskom LOST Theatre Companyju, smještenom u južnom dijelu grada u četvrti Lambeth, u četvrtak, 31. listopada u 18 sati, započinje 'Festival hrvatskoga filma – dobrodošla Hrvatska'

Neposredni povod prikazivanju filmova jest odnedavno punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Bit će prikazano ukupno osam filmova, sedam dugometražnih igranih i jedan kratkometražni, eksperimentalni.

Riječ je o ovim filmovima: u četvrtak, 31. listopada 'Pismo ćaći' Damira Čučića te 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić. Tim će filmom CFFestival službeno biti otvoren.

U petak, 1. studenoga, na programu su ovi filmovi: 'Nije kraj' Vinka Brešana, 'Od do' Mirande Herceg i 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića. U subotu, 2. studenoga, gotovo cjelokupni program obilježit će naša mlada glumica s londonskom adresom Zrinka Cvitešić, dobitnica prestižne nagrade za debitanticu godine, izuzetno zapažena po ulozi u mjuziklu 'Once' u londonskom West Endu. Uz prisustvo mlade glumačke zvijezde u usponu Zrinke Cvitešić, prikazat će se filmovi 'Lea i Darija' Branka Ivande, 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta i 'Na putu' Jasmile Žbanić. Nakon projekcija Zrinka Cvitešić, po mjesnom običaju, odgovarat će na pitanja publike.

Ovo je treće izdanje festivala hrvatskih suvremenih filmova u Londonu, u engleskoj, ali na stanovit način i u svjetskoj metropoli. Festival je od samog početka pratilo veliko zanimanje stručnjaka, filmskih kritičara i teoretičara, ali i redovne filmske publike. Svi filmovi su prevedeni na engleski jezik i višestruko su nagrađivani na domaćim i inozemnim festivalima i smotrama.

 Inicijatorii organizatori festivala hrvatskoga filma su The British - Croatian Society, Centar za kulturu Trešnjevka i MM Centar SC. Osnovni kriterij i namjere izbora filmova organizatora CFF jest to da pruži što je moguće širi tematski i estetski presjek naše suvremene filmske produkcije, ispitujući pritom kvalitetu prijema i status domaćih filmova u inozemnim sredinama. Program filmova omogućili su producenti filmova, dok su izravnu financijsku potporu pružili Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport i HAVC.

Posebno najavljujemo projekciju filma redatelja Arsena A. Ostojića, 'Halimin put' (uz sudjelovanje redatelja), u kinu BAFTA (adresa je 195 Piccadily, London W1J, 9LN) 2. studenoga, u 11.00 sati, na matineji. Ostojićev je film osvojio glavnu nagradu za najbolji međunarodni film na nedavno održanom uglednom festivalu nezavisne produkcije, Raindance Film Festivalu u Londonu.