59. FESTIVAL U PULI

Hrvatski krimić, romantična komedija i 3D premijera u Puli

13.06.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Nacionalni program filmskog festivala u Puli zakazan je za 21. do 28. srpnja, a očekuju nas mnogi novi domaći igrani naslovi

Na današnjoj press konferenciji održanoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti organizatori 59. Festivala igranog filma u Puli predstavili su Nacionalni program, koji će biti otvoren u pulskoj Areni 21. srpnja, premijerom romantične komedije 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić, pričom o zagrebačkoj vegetarijanki i aktivistici za prava životinja, koja pokušava zaustaviti borbe bikova u Dalmatinskoj zagori.

Riječ je o tek jednom od osam naslova potvrđenih za prikazivanje u Nacionalnom programu - Krsto Papić vraća se s 'Cvjetnim trgom', kriminalističkom dramom o glumcu koji se nađe na udaru mafije, Goran Rukavina režirao je 'Djecu jeseni', dramu o ocu koji nakon nestanka supruge nastavlja živjeti sam s kćerkom, a Arsen A. Ostojić predstavit će 'Halimin put', dramu o muslimanki koja pokušava prepoznati posmrtne ostatke svog djeteta, ali odbija DNK analizu ne bi li prikrila kako je riječ o potajno usvojenom sinu. Davor Žmegač potpisuje romantičnu komediju 'Zabranjeno smijanje', priču o obiteljskom čovjeku i ljubavnici (film će biti pretvoren i u TV seriju), a niz autora (Sara Hribar, Aldo Tardozzi, Josip Visković...) udružilo je snage u novom, drugom nastavku omnibusa 'Zagrebačke priče'.

U Puli će se prikazati i dva filma koji su već imali premijere u drugim dijelovima Hrvatske, 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića i Schmidtov 'Ljudožder vegetarijanac'.

Pored navedenih osam filmova, u glavnu selekciju Nacionalnog programa pozvano je još pet nezavisnih filmova - u prijevodu, naslova koji nisu vezani uz HAVC-ovo financiranje - koje će producenti moći i službeno prijaviti do 29. lipnja. Riječ je o djelima 'Pismo ćaći' Damira Čučića (drama o problemima u komunikaciji između oca i sina, nastala u produkciji Hrvatskog filmskog saveza), 'Nije sve u lovi' Darija Pleića (psihološki triler mladom paru i dugovanjima kamataru), 'Košnice' Igora Šeregija (spoj drame i komedije

'Noćni brodovi'

nastao u koprodukciji ADU Zagreb i filmskih akademija Njemačke, Izraela, Velike Britanije i Češke Republike), 'Bella Biondina' pokojnog Danijela Marušića (ljubavna drama snimljena po istinitoj priči iz Splita tijekom Drugog svjetskog rata) te 'Slučajni prolaznik' Joze Patljaka, ne samo prvi 3D film u pulskom programu, već i prvi hrvatski dugometražni igrani film uopće! No ovo je ujedno vjerojatno i prva psihološka drama snimljena u 3D-u na svijetu - 'Slučajni prolaznik' donosi priču o mladiću koji živi od skupljanja boca i kopanja po kantama za smeće, a kao izlaz iz takve situacije vidi pomoć sredovječne konobarice. Dakle, ne, ovo nije hrvatski 'Avatar'.

U sekciji manjinskih koprodukcija prikazat će se dvije hrvatske koprodukcije sa Srbijom - hit 'Parada' te 'Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem' Bojana Vuletića, komedija s beogradskim vozačem, francuskom šansonijerkom, američkim diplomatom, njemačkim biznismenom turskog porijekla i jednim hrvatskim policajcem.

Izvan konkurencije moći ćete pogledati i 'Posljednja ambulantna kola Sofije', dokumentarni uradak Iliana Meteva, film s hrvatskim koproducentom i nagradom France 4 Visionary Award osvojenom u Cannesu.

Inače, HT je već punih 10 godina podržava Festival igranog filma u Puli, a korisnici MAXtv-a će odmah nakon pulske premijere festivalske hitove moći pronaći u MAXtv videoteci. Filmovi 'Ovo mora biti pravo mjesto' (This Must Be the Place) i 'Žena iz Petog okruga' (The Woman in the Fifth) bit će dostupni gledateljima u MAXtv videoteci odmah nakon premijere na festivalu u Puli.