DOMAĆI FILM U IČIĆIMA

Hrvatski dokumentarci na 10. Liburnia Film Festivalu

20.07.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Predstavljen je program 10. Liburnia Film Festivala koji će se održati od 29. kolovoza do 1. rujna 2012. u lučici u Ičićima pored Opatije

U srijedu navečer u Rijeci je održan prvi dan dvodnevne retrospektive pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala pod nazivom LFF Vremepolov te je tom prilikom najavljen i program ovogodišnjeg, 10. Liburnia Film Festivala koji će se održati od 29. kolovoza do 1. rujna 2012. u lučici u Ičićima pored Opatije.

Organizatori festivala, udruge Delta i Restart, najavili su festival koji u svom jubilarnom izdanju donosi i neke novosti: prije samoga festivala, program će dijelom gostovati i na opatijskoj Ljetnoj pozornici gdje će svakoga četvrtka, počevši od 2. kolovoza pa sve do samoga festivala, biti prikazan po jedan od četiriju hit dokumentaraca. Producentica festivala Maja Uršić Staraj kaže da su za ovu godinu 'izabrali i krilaticu 'Gledamo hrvatsko', jer želimo naglasiti da smo jedini hrvatski festival domaćeg dokumentarnog filma'.

Publika LFF-a gledat će u posljednjih godinu dana najnagrađivaniji hrvatski dokumentarac, film 'Marijine' riječke redateljice Željke Sukove te 'Nije ti život pjesma Havaja' redateljice Dane Budisavljević, koja je nedavno na prizrenskom DokuFestu dobila nagradu 'Best Balkan Newcomer', dok je na ovogodišnjem ZagrebDoxu film dobio nagradu publike i posebno priznanje žirija. U natjecateljskom je programu i 'riječki' film 'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)' redateljice Morane Komljenović, priča o riječkom hipiju Nenadu Vižinu koji je, bježeći od tadašnje milicije, tragično preminuo padom s prozora riječkog hotela Continental. 'Bosanoga' je nagrađena na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagradom za najbolju produkciju, a na ZagrebDoxu posebnim priznanjem žirija. Gledat će se i 'Veliki dan' redatelja Đure Gavrana koji je osvojio Grand Prix na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma.

Deseti LFF donosi i priču 'Gospođa Vladlena' redateljice Nede Radić, 'Oblak' redatelja Miroslava Sikavice (priča o Luki Ritzu), 'Nasljeđa' Tonćija Gaćine, 'L.E.F.' Gorana Trbuljaka, 'Kralj' Dejana Aćimovića, 'Krasotica večeri' Davora Borića i '25. sat' Tomislava Mršića.

U off-programu LFF-a posljednjeg će dana festivala izvan konkurencije biti prikazani i regionalni filmovi nastali na području Primorsko-goranske i Istarske županije, kao što su 'Drug Ferlin', 'Jalova zemlja' i 'Crossover' te tri filma nastala u produkciji organizatorske udruge Restart – 'Noćna' redateljice Lucije Bušić, 'I’m Nobody' Barbare Matejčić i Nine Urumov te 'Blokada' Igora Bezinovića