LIJEPA NAŠA U KADRU

Hrvatske lokacije kao inspiracija stranim filmašima

19.03.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Gledajući poznate i manje poznate filmove, većina nas osjeti trunčicu ponosa kada se na platnu među raznim svjetskim destinacijama pojave i kadrovi vizura naše metropole i ostalih krajeva Lijepe naše. Nekoć davno Hrvatska je bila na dobrom putu da sa svojim prirodnim ljepotama postane označena na filmskoj turističkoj karti. Prisjetimo se lokacija diljem naše zemlje koje su tome pridonijele našavši svoje mjesto u filmovima i televizijskim serijalima kako starije, tako i novije produkcije

Jadran film je od šezdesetih godina pa sve do početka Domovinskog rata bio najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi, u kojem je u tom razdoblju snimljeno 145 međunarodnih koprodukcija i 124 domaća filma te je ugostio neke od najvećih filmskih, redateljskih i glumačkih zvijezda tog vremena. Zbog poprilično jeftinih uvjeta za to vrijeme, u Dubravi su snimale ekipe iz SAD-a, Italije, Češke, Rusije, Njemačke, Švedske i Austrije, a ekipa zaposlenika bila je u stanju napraviti kulise, po uzoru na holivudsku školu, čitavih novih gradova koji su predstavljali američki Divlji zapad, stari Rim ili Jeruzalem. Zbog izrazito dobrog poslovanja Jadran film je iz godine u godinu privlačio mnogo redatelja i filmaša koji su odlučili i van studija snimiti poneki kadar.

Za početak, pozabavit ćemo se gradom Zagrebom. Nedaleko od cijelog filmskog industrijskog pogona u Dubravi, točnije rečeno, u vedutama Donjeg i Gornjeg grada, mnogi redatelji našli su svoju inspiraciju. Meryl Streep, koja je nagrađena Oscarom za ulogu u filmu Sofijin izbor redatelja Alana Pakule, šetala se zagrebačkim ulicama, a isto tako je glumačka ekipa njemačkog filma Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa svoje vrijeme provodila snimajući na lokacijama Ilice i današnjeg Trga Republike Austrije. Treba naglasiti da se radi o filmu koji je 1979. osvojio Oscara za najbolji strani film.

U glavnom gradu tada su snimana i dva nastavka poznate američke serije Dvanaestorica žigosanih, vrlo popularne u našim krajevima, dio filma Noć lisice te neke epizode serije Vjetrovi rata, koja je 1983. osvojila tri televizijske nagrade Emmy, među kojima i onu za najbolju seriju, te dio serijala 'Rat i sjećanja'.

Poklonici akcijskog filma bili su presretni kada je Jackie Chan u filmu Božji oklop, inače jednom od najprodavanijih filmova azijske produkcije, izvodio raznorazne vratolomije na mnogim zagrebačkim lokacijama, od kojih nam se u sjećanje urezala scena skakanja s motorima po najpoznatijem placu, Dolcu, ili pak skok preko Mosta slobode. Nismo zaboravili ni na najpoznatijeg svjetskog tajnog agenta Jamesa Bonda, kojeg je utjelovio Sean Connery u filmu From Russia with Love, a na nekoliko trenutaka možemo ga vidjeti na glavnom željezničkom kolodvoru.

No osoba koja je najviše zavoljela Lijepu našu zasigurno je genijalni filmaš Orson Welles koji u Hrvatsku dolazi već krajem pedesetih godina kao glumac u filmu David i Golijat Ferdinanda Baldija. Poznati glumac i redatelj se vraća u Zagreb i ovdje snima legendarni Proces po Kafkinom romanu, vjerojatno najvažniju od stranih produkcija ikad snimljenih na ovim prostorima. Manji dio filma snimljen je u studijima Jadran filma, a većina na raznim lokacijama u Zagrebu, između ostalog i legendarna scena na Velesajmu, s tisuću strojeva, pisaćih mašina i radnika među koje, u danas povijesnom kadru, ušeće Anthony Perkins.

Za europske i američke filmaše nije bila inspirativna samo metropola, već i naša cjelokupna obala i to vremenski puno ranije. Nevjerojatna je činjenica da je prva strana produkcija na našim prostorima snimljena već davne 1909. godine. Film Napad na Narodnu banku u Rijeci talijanskog redatelja iz Trsta Salvatorea Spine, kao što sam naziv govori, sniman je u Rijeci. Veliki svjetski redatelj Friedrich Wilhelm Murnau svoju inspiraciju našao je malo južnije. Idealne lokacije za njegov film Financije velikog vojvode bili su na području Raba i Splita. Budući da je Marnau snimao svoj film 1924. godine, taj uradak je bitan i za povjesničare umjetnosti jer su sačuvane vedute hrvatskih gradova i arhitektura koje su nestale za vrijeme Drugog svjetskog rata. U Opatiji i Rijeci je sniman i film o Isadori Duncan u kojem je glavnu ulogu imala ni više ni manje no Vanessa Redgrave. U filmu Pravac Kina, koji se snimao u Opatiji, glumio je Tom Selleck, a istarski kamenjar vjerno je dočarao Afganistan. Živopisni krajolici Istre privukli su mnoge filmaše. Mlađe generacije zasigurno se ne sjećaju filma The Long Ships, Jacka Cardiffa, sa Sidneyjem Poitierom i Richardom Widmarkom u glavnim ulogama, pri čemu je za potrebe filma uz more izgrađeno cijelo vikinško naselje kraj Limskog kanala koje je godinama stajalo kao idealna turistička atrakcija. Nešto novija produkcija koja je vratila istarske krajeve u modu jest film Žena mušketir s Gerardom Depardieuom, Nastassiom Kinski i Michaelom Yorkom u glavnim ulogama, koje su novinari sumanuto proganjali.

Za kraj smo ostavili uradak koji je među širom publikom ostavio najvećeg traga. Kada se spomene pojam naših, domaćih lokacija na kojim su snimani strani filmovi, prvo što padne na pamet većini osoba je jedan od najpoznatijih sukoba kauboja i Indijanaca, a glavnu riječ vodi Winetou. U potrazi za idealnom lokacijom za set šezdesetih godina počinju dolaziti filmske ekipe iz tadašnje Zapadne Njemačke, a Haraldu Reinlu, redatelju kultnog serijala o poznatom poglavici, hrvatski krajolici učinili su se idealnima za stvaranje atmosfere američkog Zapada. Prvi iz serije filmova, Blago u srebrnom jezeru, postaje nevjerojatno popularan, stoga se Reinl vraća da bi snimao dalje, koristeći velike kanjone rijeka poput Cetine i Zrmanje te Liku i Grobničko polje kao savršenu pozadinu za svoje vesterne. Ono što je još zanimljivije, mnogi Grobničani tada su statirali i glumili Indijance, a mnogi od njih još i danas prepričavaju anegdote sa snimanja.

No sve i nije tako beznadno za Lijepu našu, čini se da se filmski scenografi sve više vraćaju na naše prostore u potrazi za idealnim lokacijama. Neki novi val, nakon poprilično velike suše od desetak godina, počinje novim milenijem sa snimanjem već navedenog filma 'Žena mušketir'. Prošle godine u goste nam je stigla i Almodovarova muza Penelope Cruz koja glumi glavnu žensku ulogu u filmu Venuto al Mondo redatelja Sergija Castellitta. Osim glavnih scena koje su snimane na sarajevskim ulicama, dio filma odrađen je i na Korčuli i Pelješcu. Ekipa američke medijske tvrtke ABC predvođena glavnom glumicom Ashley Judd odabrala je Dubrovnik kao jednu od lokacija za snimanje svog novog projekta Missing.

Da naš biser Jadrana postaje sve zanimljiviji stranoj filmskoj produkciji, dokaz je bilo prošlogodišnje snimanje trenutačno megapopularne serije Igra prijestolja. Glavni glumci, redatelj i producenti naprosto su oduševljeni ljepotama Dubrovnika. Prema riječima producentskog tima, starim gradskim zidinama nije trebalo nikakvo tipično računalno ušminkavanje, već odišu srednjovjekovinim i mističnim, kakav je i ton serije, tako da su najavili mogućnost vraćanja na Stradun i ostale dubrovačke lokacije za potrebe daljnjeg snimanja serijala. Ono što je također zanimljivo jest da su angažirali preko 200 lokalnih statista, što svakako podsjeća na zlatno doba Jadran filma s početka ove priče.

Kao što smo već naglasili, Hrvatska sa svojim ljepotama ima ogromni potencijal da uz klasični turizam dobije svoje mjesto i na filmskoj turističkoj mapi. Najviše se nadamo telefonskim pozivima stranih produkcijskih kuća nakon prikazivanja druge sezone Igre prijestolja, u čijim kadrovima s Dubrovnikom u glavnoj ulozi ćemo uskoro i mi moći uživati.