TEHNIČKO UNAPRIJEĐENJE

Hrvatska modernizira 28 kinodvorana

07.12.2012 u 17:11

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je u Narodnim novinama poziv na javno nadmetanje za digitalno opremanje 28 nezavisnih kinodvorana i šest filmskih festivala u Republici Hrvatskoj, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Strateškog plana od 2012. do 2014. Ministarstva kulture te HAVC-ova Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva od 2010. do 2014.

Projekt digitalizacije neophodan je kako bi nezavisna kinoprikazivačka djelatnost u Hrvatskoj uopće opstala, a dalekovidniji je i ambiciozniji od samog tehničkog unapređivanja kinodvorana, ističe se u obavijesti HAVC-a, koji je izradio obvezne programske smjernice putem kojih će se u domaćim kinima povećati cirkulacija hrvatskog i europskog filma.

Publika će zahvaljujući digitalizaciji uživati u raznovrsnijem kino repertoaru, bogatim i kulturno vrijednim sadržajima, a ona će pomoći i emancipaciji te kulturnoj revitalizaciji malih sredina i gradova, dodaje se.

Nakon godinu dana intenzivnog rada, izvršene tehničke inspekcije svih nezavisnih kinodvorana na području Hrvatske, provedenog Javnog poziva za iskazivanje interesa za potporu digitalnom opremanju, evaluacije rezultata kinoprikazivačke djelatnosti, uključivanja gradskih uprava i nabave digitalne opreme stvorit će se uvjeti za realizaciju krajnjih ciljeva projekta digitalizacije.