'FILMOMAT', 'ANIMATIK' I 'POSEBNI DODACI'

HRT 3 sprema nove emisije za najzahtjevnije filmofile

Boško Picula, Maja Njirjak i Hrvoje Pukšec (3)

Boško Picula, Maja Njirjak i Hrvoje Pukšec (3)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

'Gledateljima želimo ponuditi više od mlaćenja prazne slame o tzv. estradnjacima', kazala je Maja Njirjak, voditeljica 'Filmomata', filmske emisije koja uskoro počinje na trećem programu HRT-a, a 'Animatik' i 'Posebne dodatke' predstavili su novinari i voditelji Boško Picula i Hrvoje Pukšec

Preko vikenda gledali smo dvanaestosatni filmski maraton kojim je počelo emitiranje trećeg programa HRT-a. U programu nije bilo eksplozivnih blockbustera za privlačenje publike, 'samo' kultni klasici - 'Kradljivci bicikla', 'Pandorina kutija', 'Fanny i Alexander', 'Kinatay'... Nakon takvog neuobičajeno dobrog tretmana publike, otpor je bio uzaludan: čak su i najtvrdokorniji cinici asimilirani te su počeli javno i strastveno izjavljivati ljubav ambicioznom planu s Prisavlja.

Dean Šoša, v. d. glavnog urednika HTV-a, tvrdi da novim emisijama planiraju vratiti umjetnost, kulturu i znanost u najatraktivnije televizijske termine. Tako će u udarnim večernjim satima preko tjedna biti emitirane emisije o filmu Animatik, Filmomat i Posebni dodaci (emisija koja je svojom filozofijom bila neprirodna dosadašnjim koncepcijama prvog i drugog programa pa je prebačena na treći, u bolje društvo). Danas započinje novi program, a mi vam predstavljamo zvijezde vodilje filmskog svemira u nastanku.

Maja Njirjak, voditeljica 'Filmomata'

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić


O konceptu: Emisija je posvećena kratkom filmu, formi sedme umjetnosti koja je zapravo rijetkost u medijskom prostoru, no vrlo je zastupljena u godišnjoj filmskoj produkciji. Predviđeno trajanje je 60 minuta. Dakle, kratke filmove prvi ćemo put u ovoj formi imati priliku gledati svake druge nedjelje oko 21 sat. I upoznavati njihove tvorce. Nisam sigurna, ali mislim da nije bilo još takve emisije u programu domaćih televizija pa je 'Filmomat' svojevrsni TV-presedan. Što to znači? Na Akademiji dramske umjetnosti najčešće nastaju kratki filmovi, kao prvi radovi studenata režije, kamere, glume itd. i njih imamo prilike vidjeti najčešće na Festivalima, npr. Program ZFF-a Kockice. Također je važno spomenuti kako s ADU surađuje HRT – kao koproducent filmova. Tako su i prva dva filma koja ćemo prikazati nastala u koprodukciji s našom kućom. Kratkim metrom redovito se bave i redatelji dugog metra, od Igora Mirkovića do Dalibora Matanića, a ovo je izvrsna prilika da javnost pogleda sve te radove. Gledateljima želimo ponuditi više od gledanja J. C. Van Dammea po 134. put ili mlaćenja prazne slame o tzv. estradnjacima, na što se nedjeljni večernji program sveo, kad obuhvatite sve naše TV-programe.

O gostima: Prvi 'Filmomat' otvara David Kapac svojim diplomskim radom, 'Zagorski specijalitet'. Sasvim slučajno ispalo je da emisiju o kratkom filmu otvara film srednjeg formata. No budući da je ta forma bliže kratkoj, uvršteno je u emisiju. Dakle, 'Filmomat' će katkad imati i srednjemetražne filmove, a katkad ce filmovi trajati svega minutu. 'Zagorski specijalitet' je po žanru – horor. Ono što je zanimljivo jest nevjerojatna sličnost u scenariju s filmom 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza, koji je po žanru pak triler komedija, a koji je nastao u otprilike isto vrijeme. Redatelj tvrdi da prepisivanja nije bilo. Drugi film je 'Gospođa za prije', a gost u studiju nam je redatelj Miroslav Sikavica. Mislim da ga ne treba posebno predstavljati jer je možda najpoznatiji kao autor filma 'Oblak' o Luki Ritzu, kao već potvrđeni dokumentarist iz Direkta. No ovaj film je pravo malo blago, u njemu, uz sjajnu Kseniju Marinković u ulozi žene koju život nije mazio i koja postaje reklamni model za mršavljenje, ulogu franjevca koji nas vodi kroz film tumači Ivica Vidović, a iza kamere je bio Vedran Šamanović. Dakle, dvije filmske legende, koje više nisu s nama. Među sljedećim gostima stižu Rumboldt s filmom 'Rom.kom', Sara Hribar, Snježana Tribuson, Dalibor Matanić i mnogi drugi…

O voditeljskoj ulozi: Budući da sam inače u redakciji kulture Informativnog programa (dakle 'Vijesti iz kulture', 'Dnevnik' te ostale emisije IP-a) posljednjih godina sam u bliskom kontaktu s kratkim metrom. Iskreno, bilo je teško 'prešaltati se' na studijsku formu u glavi, jer sam navikla ispred kamere na minutu i trideset koliko obično traje javljanje za Dnevnik i to u stajaćem položaju. Sada sjedim i 'sugovornike' mogu rešetati do mile volje. Šalim se, no kao što vidite moj voditeljski stil neće biti mistificiranje kratkog filma, kulture općenito, već vrlo ležerna emisija, nadam se uhu i oku ugodna, jer to o čemu pričamo i to što prikazujemo je pohvalno, lijepo, i dobrodošlo u ovo kaotično vrijeme.

Preporuke gledateljima, koje ih zanimljivosti očekuju u sljedećih nekoliko tjedana:
Sve. Treba gledati svaku emisiju!


Hrvoje Pukšec, voditelj 'Posebnih dodataka'

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić


O konceptu emisije (s obzirom na to da ste pomaknuti u puno bolji termin ): Koncept 'Posebnih dodataka' neće se pretjerano mijenjati, ono najvažnije jest da ponovno trajemo 30 minuta, što je optimalno za emisiju. Dakle, svakog tjedna ljubitelje filma petkom navečer između dva filma očekuje razgovor u studiju, odnosno iznimno poneki intervju koji smo snimili tijekom ljeta. Sezonu otvaramo emisijama o japanskoj kinematografiji te o eksperimentalnom filmu.

O gostima: Za izbor gostiju uvijek se vodimo istim kriterijem, njenom ili njegovom kompetentnošću za temu koju obrađujemo u emisiji. Neki gosti i određuju temu, naravno. Kad su u Zagrebu bili Brillante Mendoza i Michael Glawogger ili u Splitu Miklós Jancsó i Béla Tarr naravno da smo ih požurili ugostiti u emisiji.

voditeljskoj ulozi: Ono što kao gledatelj ne podnosim su višeminutna pitanja voditelja. Voditelj je voditelj. Gledatelje ne zanimam ja, već moji gosti. Samopromocijom se ne smije baviti nauštrb gostiju i gledatelja. I ne volim žurbu te stalno uskakanje u riječ gostima. Postavio si pitanje - poslušaj odgovor. Vrlo jednostavno, zar ne?

Preporuke gledateljima: Pokretanjem trećeg programa, i uopće novim programskim rješenjima na HTV-u, mislim da nam posljednjih tjedana, ali i u onima koji dolaze neće nedostajati dobrih filmova. Posebno me veseli ciklus filmova Akira Kurosawe. Počinje u utorak 'Rashomonom', a onda za sedam dana ćemo moći pogledati i 'Sedam samuraja'. A serije – tko nije gledao 'Žicu', svakako neka to ispravi, a za one koji su 'Žicu' odgledali onda svakako neka pogledaju dansku seriju 'Ubojstvo'

Boško Picula, voditelj 'Animatika'

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić


O konceptu: 'Animatik' je nova emisija u produkciji Hrvatske televizije koja će se emitirati svake druge nedjelje u večernjem terminu na Trećem programu. Emisija je posvećena umjetničkim kratkometražnim animiranim filmovima hrvatskih i inozemnih autora koji će se prikazivati u cijelosti. 'Animatik', također, kroz priloge i razgovore s gostima u studiju tematizira pojedine aspekte rada na animiranom filmu prikazujući i nova i klasična djela hrvatske i svjetske animacije. Cilj je emisije redovito prikazivati animirane filmove u kontekstu teme kako bi gledatelji imali prigodu vidjeti ove naslove u njihovu punom trajanju.

O gostima: U 'Animatiku' će kroz priloge i studijske razgovore sudjelovati autori animiranih filmova, članovi filmskih ekipa, filmski kritičari i filmolozi te organizatori festivala na kojima se prikazuju animirani filmovi, i to ovisno o temi emisije.

O voditeljskoj ulozi:
Voditelj emisije je moderator pojedinih priloga i razgovora u studiju te domaćin u smislu predstavljanja filmova koji će se prikazivati u emisiji. Na taj je način najbliži gledateljima, ljubiteljima animiranog filma neovisno o njihovu naraštaju s obzirom na to da se emisija obraća svim poklonicima animacije.

Preporuke gledateljima: Prvi je 'Animatik' (nedjelja, 30. rujna) posvećen velikanu Zagrebačke škole crtanog filma Dušanu Vukotiću čiji je film 'Surogat' prije točno 50 godina dobio jedini Oscar za hrvatsku kinematografiju, a iste je godine nastala i Vukotićeva 'Igra', nominirana također za Oscar. U emisiji će biti govora i o animaciji u eksperimentalnom filmu povodom 8. izdanja internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Emisije u listopadu tematizirat će pak studentski animirani film i mogućnost studiranja animiranog filma u Hrvatskoj (14. listopada), odnosno Svjetski dan animacije (28. listopada) koji se u cijelom svijetu od 2002. proslavlja 28. listopada u čast prve kinoprojekcije animiranog filma u povijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi