GLASOVI VRIJEDNI OSCARA

Holivudske zvijezde u videoigrama

11.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Posljednjih godina davanje glasova animiranim likovima preraslo je od zanimljivosti u privilegiju i prestiž. Nekad manje poznate glumce zamijenile su najveće holivudske zvijezde i njihovi glasovi u oživljavanju crtanih junaka. Vrijeme polako dolazi za sličnu glasovnu invaziju računalnih igara. Prisjetimo se nekolicine holivudskih zvijezda i njihovih glasova, pionira u stvaranju nezaboravnih likova računalnih igara


Liam Neeson

Najveća filmska uloga: Oskar Schindler u 'Schindlerovoj listi'
Najveća računalna uloga: James, otac glavnog like igre 'Fallout 3'

Iako se 'Fallout 3' može pohvaliti impresivnom glasovnom postavom udomivši imena poput Rona Pearlmana i Malcolma McDowella, Liam Neeson ih svojom bestjelesnom pojavom sve nadjačava. Već smo dobro upoznati s glumačkom vještinom i karizmom Liama Neesona s filmskog platna, gdje se odlično snalazi bez obzira utjelovljuje li stvarnog spasitelja Židova od nacističkog terora ili zakukuljenog intergalaktičkog viteza sposobnog da upravlja nevidljivim silama, a čini se da jednakom lakoćom svoj dar prenosi i koristeći se samo glasom.

Neesonov lik zapravo je nositelj priče u svakom pogledu. Ne samo da spomenutom karizmom daje scenama u kojima se nalazi poseban karakter, nego je upravo njegov lik cilj cijele mukotrpne potrage kroz opustošeni svijet 'Fallouta 3'. Štoviše, izvršni producent Todd Howard istaknuo je kako je ta uloga napisana baš za Liama Neesona, jer je producentski tim bio uvjeren kako će upravo njegovim glasom postići željeni dramatični ton cijele igre. Prvi glas koji začujete u igri je irski bariton Neesona, koji vas prati kroz sve avanture postapokaliptičnog Fallouta 3.


Patrick Stewart

Najveća filmska uloga: kapetan Jean-Luc Picard, u serijalu 'Zvjezdane staze: Nova generacija'; profesor Charles Xavier, trilogiji 'X-Men'
Najveća računalna uloga: car Uriel Septim VII u 'Elder Scrolls IV: Oblivion'

Iako je svoj glas posudio računalno generiranom čuvenom kapetanu u ni više ni manje nego 10 računalnih igara pod zajedničkim nazivnikom 'Zvjezdane staze' te odradio čak pet igara iz 'X-Mena', teško ih je smatrati njegovim najboljim ulogama u svijetu videoigara, s obzirom na to da je preslikao ne samo već čvrsto definirane likove, nego likove koje publika dobro poznaje i voli.

No oduševio nas je šekspirijanskom notom kojom je ukrasio 'Elder Scrolls IV: Oblivion' kroz lik cara Septima. Zasigurno mu je u tome pomoglo iskustvo iz legendarne igre iz 1994. koje se još mnogi sjećaju, 'Lands of Lore: The Throne of Chaos' gdje je dao glas kralju Richardu glavom i bradom. Naravno, ne postoje Oscari za uloge u računalnim igrama, no postoji pandan zlatnom kipiću – The Spike Video Game Award. Pogađate tko je osvojio jednu od ovih nagrada – sir Patrick Stewart.


Mark Hamill

Najveća filmska uloga: Luke Skywalker u originalnoj trilogiji 'Ratova zvijezda'
Najveća računalna uloga: Joker u 'Batman: Arkham Asylum'

Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu, bez obzira na godine, koja nikad nije čula za Lukea Skywalkera. George Lucas stvorio je ne samo legendarnu trilogiju, nego cijelu mitologiju privlačnu svim naraštajima, a Mark Hamill je uvelike zaslužan za njezino prenošenje na filmsko platno. No slijediti stope jednog od najvećih Jedi vitezova svih vremena nije lako, stoga je Mark Hamill nestao u moru trećerazrednih filmova.

No vrlo dobro se snašao u drugim medijima. Mnogi ljubitelji računalnih igara sjećaju ga se kao Christophera Blaira, glavnog protagonista legendarnog serijala 'Wing Commander'. Istovremeno je kročio i u animirani svijet posudivši glas jednom od najpoznatijih zlikovaca, Batmanovom najljućem neprijatelju Jokeru kroz cijeli serijal crtića tijekom devedesetih.

Naposljetku je psihotičkim smijehom obdario Jokera u velikom prošlogodišnjem hitu među računalnim igrama naziva 'Batman: Arkham Asylum'. Na žalost mnogih fanova, izjavio je kako je to posljednji put da će glasom oživjeti Jokera te da će ga u nastavku, Arkham Cityju, morati zamijeniti netko drugi. Istovremeno su ga MTV kritičari i publika proglasili najboljim Jokerom, kako i priliči, budući da je upravo Mark Hamill najviše puta odglumio hihotavog psihopata.


Gary Oldman

Najveća filmska uloga: grof Dracula u Bram Stokerovom 'Draculi'
Najveća računalna uloga: narednik Viktor Reznov u 'Call of Duty: World At War'

Gary Oldman
posjeduje nevjerojatan talent da glumačkim umijećem i pojavnosti nadjača sve svoje kolege. Bez obzira na to radi li se o ulozi psihotičnog luđaka poput Zorga iz 'Petog elementa', nadrogiranog inspektora iz 'Leona', smirenog i razumnog policajca iz najnovijih filmova o Batmanu ili pak krvožednog, ali strastvenog grofa iz Rumunjske, Gary Oldman sve glumačke poslove odradi s prepoznatljivim stilom. Na sličan način je i kolegi Kieferu Sutherlandu pokazao kako se to radi u 'Call of Duty: World At War'.

Istini za volju, igra je vrlo brzo stekla omraženi status u gejmerskom svijetu zbog značajnog pada kvalitete u odnosu na prethodnike franšize Call of Duty, no mora joj se priznati da je okupila zanimljivu ekipu predvođenu Oldmanom i njegovom vrhunskom oživljavanju ruskog narednika. Prekaljeni narednik Reznov tvrdog naglaska vratio se i u nedavno izdanom 'Call of Duty: Black Ops', koji će, ruku na srce a sudeći po prethodniku, vjerojatno biti najzanimljiviji Oldmanovim obožavateljima željnih uživanja u njegovom glasu.



Jack Black

Najveća filmska uloga:
Dewey Finn u 'Rock'n'Roll školi'
Najveća računalna uloga: Eddie Riggs u 'Brutal Legend'

Gledajući naslovnicu DVD-a ili pak video najavu 'Brutal Legenda', mogli biste pomisliti da je ova igra stvorena baš za Jacka Blacka. To je zato što uistinu jest! Svoje rock'n'roll evanđelje pronio je glasno i energično kroz 'Rock'n'Roll školu', 'Trzalicu sudbine', ali i brojne nastupe sa svojim bandom 'Tenacious D'. Vrijeme je došlo da sretnu rock'n'roll i heavy metal vijest prenese i u računalni svijet. Rezultat – 'Brutal Legend', igra posvećena snazi hard rocka i heavy metala, uz dodatni bonus nepresušnog humora Jacka Blacka.

Uz pomoć tvoraca igre na računalnom zaslonu prikazan kao ponešto estetski uređena inačica Jacka Blacka (čitaj: nabildan i naočit), naoružan električnom gitarom Eddie Riggs upušta se u borbu protiv sila zla, a u tome mu svojim glasovima pomažu velikani žestoke glazbe poput Motorheadovog Lemmyja, Roba Halforda iz Judas Priest te naravno neizbježnog Ozzyja Osbournea. 'Brutal Legend' može se pohvaliti s čak 35.000 linija duhovitih dijaloga nastalih iz pera Tima Schafera, glavnog krivca za uspjeh legendarnog serijala 'Monkey Island'. Naravno, uz brutalnu energiju Jacka Blacka, uspjeh je bio zagarantiran.