OBJAVLJEN PROGRAM FESTIVALA

Hit Motovuna - 'Muškarci koji mrze žene'

02.07.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Glavni program obuhvaća 27 dugometražnih filmova koji daju uvid u ponajbolje filmove iz svijeta i regije, kombinirajući višestruko nagrađene s onim manje poznatim naslovima

Muškarci koji mrze žene

Dvanaesto izdanje Motovun film festivala održat će se srpnja od 26. do 30. srpnja u pitoresknom istarskom gradiću Motovunu, 277 metara iznad mora.

Već tradicionalna četiri motovunska kina u pet će festivalskih dana izbrojati čak 75 projekcija! Glavni program obuhvaća 27 dugometražnih filmova koji daju uvid u ponajbolje filmove iz svijeta i regije, kombinirajući višestruko nagrađene s onim manje poznatim naslovima.

'Festival počinjemo filmom koji govori o korupciji, ekranizirajući istinitu aferu u kojoj neki tip uzima proviziju za izmišljene građevinske radove, a završavamo dokumentarcem koji govori o potpunoj propasti nekada moćne utvrde kapitalizma, američke autoindustrije u Detroitu. U programu imamo velike svjetske hitove, kao što je film snimljen po prvom romanu trilogije 'Millenium', 'Muškarci koji mrze žene', ali i malih, toplih i uglavnom nepoznatih filmova te posve neobičnih kao što je dokumentarac 'Bebe' koji govori o prvoj godini života četiri tek rođena čovjeka na četiri posve suprotne strane svijeta. Program smo ponovo slagali spajajući različitosti, od radikalnih umjetničkih iskoraka, do filmova koji su rađeni za publiku i dobro raspoloženje. Kao šlag na torti doista bogatog programa, tu su gosti festivala, doista jaka reprezentacija velikih filmskih imena, i s ponosom ističemo da u Motovunu, unatoč teškoj godini, dugo nije bilo ovoliko gostiju', izjavio je direktor festivala Igor Mirković

A kao što je već najavljeno, posebnim priznanjem MOTOVUN MAVERICK AWARD ove će godine biti nagrađen član legendarne umjetničke skupine Leteći cirkus Monthyja Phytona Terry Jones. Ovaj velški komičar, scenarist, glumac, redatelj, pisac, politički komentator, uz Michaela Palina najzaslužniji je za čuvene skečeve slavne komičarske šestorke. Režirao je većinu njihovih filmova - 'Monty Phyton i Sveti gral', 'Monty Phyton: Smisao života' i 'Brianov život'.

A osim Jonesa, Motovun će u posljednjem tjednu srpnja ove godine pohoditi još niz filmaša svjetskog glasa: na festival stiže i Julien Temple, najznačajniji britanski rock dokumentarist koji je postao legenda svojim ranim radovima sa Sex Pistolsima.

Razvan Radulescu
još je jedan od ovogodišnjih motovunskih filmskih gostiju. Ovaj predvodnik i ključni scenarist rumunjskog novog vala surađivao je na scenarijima za niz rumunjskih filmova – ‘Smrt gospodina Lazarescua’, ‘Papir će biti plav’, ‘Boogie’, ‘4 mjeseca, 3 tjedna, 2 dana’.

Ove godine pokrenut je i novi program, a riječ je o aktivističkom i socijalno angažiranom filmu. U pet filmskih termina u Još manjem kinu prikazat će različite pristupe angažmanu kroz video i film - od jeftinih i jednostavnih reportaža koje su snimali sami aktivisti i koji na lokalnoj razini zamjenjuju ili nadopunjavaju često lijene, plitke i nezainteresirane mainstream medije - do visoko produciranih angažiranih dokumentaraca, selektiranih s najvećih svjetskih festivala.