PROTIV 'FILMOCIDA' NA HTV-U

HAVC podržao inicijativu Filmskog ljetopisa

24.01.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon što je uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa uputilo je otvoreno pismo ministrici kulture RH Andrei Zlatar Violić i zamjeniku ministrice kulture Berislavu Šipušu, inicijativu je podržao i Hrvatski audiovizualni centar

Ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar zahvaljuje redakciji Hrvatskog filmskog ljetopisa što je uputila pismo, čime se javnosti dokazuje da pojedini problemi nisu samo interes HAVC-a, već šire javnosti, tj. da postoji širok krug ljudi koji zna svoje potrebe i umije ih artikulirati.

Hrvoje Hribar u ime Hrvatskog audiovizualnog centra apsolutno podržava zahtjev za osnivanje filmske redakcije, imenovanjem stručne osobe za urednika filmskog programa, osobe koja ima zadaću podastrijeti javnosti i Programskom vijeću STRATEGIJU filmskoga programa (po točkama: edukativna, manjinska, europska, nacionalna i zabavno-komercijalna svrha filmskog programa).

Podsjetimo, uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa u pismu je zatražilo zaštitu filmske kulture na HTV-u. 'S obzirom na promjene u zakonskom reguliranju HRT-a, voljeli bismo da se prekine 'filmocid', oblik kulturocida u kojem središnja TV kuća uništava jedno od najvažnijih područja svoga djelovanja. Filmovi se na javnoj televiziji prekidaju reklamama kao da nema razlike između filma i nogometne utakmice, mnogi termini za prikazivanje filmova odgovaraju samo onima koji noću ne moraju ili ne mogu spavati, a postojanje emisija o filmu, čini se, nikome u vodstvu javne televizije nije bitno' stoji u pismu.