FILMAŠI ODABRALI

'Halimin put' hrvatski je kandidat za Oscara

13.09.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Tajnim glasovanjem sedamnaestero članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika odlučilo je da će 'Halimin put' biti hrvatski film koji će ući u konkurenciju za Oscara

Igrani film 'Halimin put' Arsena Antona Ostojića izabran je za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma, izvijestilo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.


Film je tajnim glasovanjem izabrala sedamnaesteročlana komisija društva, natpolovičnom većinom u prvom krugu, odnosno s devet glasova.

Film je nastao prema scenariju Feđe Isovića, a prati dirljivu poslijeratnu priču o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo. Muslimanka traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti da je posvojila sina u tajnosti te potražiti biološku majku. Uz Almu Pricu u glavnim ulogama su Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.

Film je dosad dobio četrnaest međunarodnih nagrada, među kojima su glavna nagrada na filmskom festivalu u Puli, a nagrađen je i na 22. filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu, zatim u Tallinnu, Belgiji, Maroku... U sljedeća će dva mjeseca sudjelovati i u službenim programima još petnaest međunarodnih filmskih festivala.

Uz 'Halimin put', u konkurenciji za hrvatskog predstavnika za prestižnu filmsku nagradu bili su još filmovi 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić, 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Zagonetni dječak' redatelja Dražena Žarkovića

Nominacije za Oscara objavit će se 16. siječnja iduće godine, a dodjela nagrada održat će se u Los Angelesu 2. ožujka.