OBJAVLJEN PROGRAM

Gusta konkurencija na predstojećem Cannesu

Marilyn Monroe cannes film festival

Marilyn Monroe cannes film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Otto L. Bettmann/agence Bronx

Jučer je objavljen program jubilarne filmske smotre u Cannesu koja se ove godine održava od 16. do 27. svibnja…

Da je festival u Cannes-u osoba, ove bi se godine kvalificirao za besplatan gradski prijevoz, tamo naravno gdje uslijed krize još nije ukinut (kao kod nas na primjer). Tehnički, festival je star 66 godina, i da se zbog financijskih problema nije preskočilo 1948. i 1950., 65. smotra bi se dogodila preklani umjesto ove godine. No, taj vitalni 65-godišnjak kao da uopće ne osjeća aktualno globalno ekonomsko zahlađenje, barem ne u svom glamuroznom red carpet segmentu – filmova koji se dotiču zeitgeista naravno ima i ove godine.

Nakon dvije sezone u kojima je vođenje žirija bilo prepušteno Hollywoodu, uglednom i donekle proevropskom, ali još uvijek Hollywoodu (lani Robert De Niro, preklani Tim Burton), palica se ove godine vraća u Evropu, u ruke Talijana Nannija Morettija, predsjednika žirija čiji je 'Imamo papu' lani bio u službenoj konkurenciji Cannesa, a kod nas je nedavno objavljen na DVD-u. Festivalsku sekciju 'Izvjestan pogled' ('Un Certain Regarde') nadgledat će žiri na čelu sa slavnim Englezom Timom Rothom.

Što se tiče onoga što nas sve zanima najviše – programa, treba reći da je on, po običaju bio strogo čuvana tajna, osim što je prethodno bilo objavljeno da će festival otvoriti novi film Wesa Andersona ('Panika pod morem', 'Obitelj čudaka'), 'Moonrise Kingdom' (otvaranje s američkim filmom već je postalo nepisano pravilo Cannesa – posljednjih godina festival su otvarali Allenova 'Ponoć u Parizu', Scottov 'Robin Hood', Pixarova 'Nebesa'… ), a zatvoriti posljednji film početkom travnja preminulog Claude Millera, 'Thérèse Desqueyroux'. Međutim, koja tri tjedna prije objave programa na službenom sajtu festivala, nakratko se pojavila lista filmova koja je vrlo brzo uklonjena uz demantije nadležnih, no mnogi su filmofili širom svijeta zagrizli udicu. Ispostavilo se na kraju da je popis bio poprilično neprecizan i proizvoljan, a najzvučnija imena koja se na njemu spominju a nisu u finalnoj konkurenciji su novi filmovi Paula Thomasa Andersona ('Kralj pornića', 'Bit će krvi') i Terrenca Malicka, za kojeg bi bilo svjetsko čudo da uspije isporučiti novi film svega godinu dana nakon 'Drva života', pogotovo što navodno istovremeno radi na čak tri projekta, a notoran je po svojim dugim pauzama između filmova.

Ono što je očekivano ušlo u kokurenciju je novi film pobjednika iz 2009. (s 'Bijelom vrpcom') Michaela Hanekea 'Ljubav', zatim Davida Cronenberga 'Cosmopolis' (adaptacija romana Dona DeLillo-a s Robertom Pattinsonom) čiji pak sin Brandon Cronenberg debitira u sekciji 'Izvjestan pogled' filmom 'Antiviral', pa nekadašnjeg 'Dogmaša' Thomasa Vinterberga ('Jagten' odnosno 'Lov'), Waltera Sallesa ('Cesta' po Jacku Kerouacu) te još trojice bivših pobjednika – Kena Loacha ('The Angel's Share'), Abbasa Kiarostamija ('Like Someone In Love') i Christiana Mungiua ('Beyond The Hils'), U igri su i novi filmovi Jacquesa Audiarda, autora 'Proroka' ('Rust And Bone'), zatim dvojice Australaca – Andrewa Dominika ('Chopper', 'Ubojstvo Jesseeja Jamesa…') čiji 'Killing Them Softly' ponovo spaja režisera i očito mu dragog Brada Pitta te novi filma Johna Hillcoata ('Cesta') 'Lawless' nastao po scenariju Nicka Cavea (kao i film koji je proslavio Hillcoata 'Uvjeti predaje').

Od Amerikanaca tu su još i mladi Jeff Nichols ('U zaklon') sa svojim novim filmom 'Mud' te Lee Daniels autor 'Precious' s 'Paperboy-em' (u kojem su Nicole Kidman, John Cusack i Matthew McConaughey), a ove godine nešto slabiju dalekoistočnu reprezentaciju čine tek Južno-korejanci Im Sang-soo i Hong Sang-soo, dok domaćine uz već spomenutog pokojnog Millera (čiji film nije u službenoj konkurenciji) predstavljaju i 90-godišnji doajen Alain Resnais te Leos Carax. Morettiju će možda predstavljati mali problem novi film njegova zemljaka Mattea Garronea autora 'Gomorre', no ipak ne treba špekulirati o lokalpatriotskim naginjanjima žirija. Da bi se geografska slika kompletirala tu su i Meksikanac Carlos Reygadas, ukrajinski Bjelorus Sergei Loznitsa, Egipćanin Yousry Nasrallah i Austrijanac Ulrich Seidl.

Izvan konkurencije će biti prikazani između ostalih i novi filmovi veterana Bernarda Bertoluccija 'Io e Te' (prema romanu i kod nas čitanog Niccola Amanitija) i Philipa Kaufmana 'Hemingway & Gellhorn' s Cliveom Owenom i Nicole Kidman u ulozi slavnog para, snimljen za HBO, kao i novi ekološki dokumentarac Fatiha Akina.

Gdje treba tražiti pobjednika? Ove se godine odgovor na to pitanje čini prilično neizvjesnim. Možda nakon preklanjske azijske i lanjske američke pobjede, u Evropi, koja ipak povijesno daje najviše cannes-kih pobjednika?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi