U VINTAGE INDUSTRIAL BARU

Grupe Ti, Dojo i Wolfram na novom 'Dozvoljenom četvrtku'

21.09.2015 u 15:38

Bionic
Reading

Što počinje zadnji tjedan rujna, a nije jesen? Dozvoljeni četvrtak! Posljednji trzaji ljeta zamijenjeni su trzajima gitare, a Dozvoljeni četvrtak najavljuje novu večer. Posljednji četvrtak ovog mjeseca, 24. rujna od 20:30 sati, u Vintage Industrial baru rezerviran je za grupe TI, Dojo i Wolfram, a povodom skorašnjeg koncerta odlučili smo ih predstaviti kroz kratki intervju

Dunja Dačić ili Dojo stiže iz Novog Sada, a prvi put se publici predstavila prije dvije godine. Osim divnog glasa koji mnogi uspoređuju sa slavnim imenima raznih glazbenih žanrova, Dojo krasi senzualan i specifičan lo-fi stil u kombinaciji gitare, sintisajzera i semplova.

Neki te opisuju kao 'koktel' Thoma Yorka, PJ Harvey, Massive Attack, Bat For Lashes… Zvuči kao zanimljiva kombinacija 'finih' sastojaka. Kako bi ti opisala svoj izričaj?

Sve gore navedeno je jako blizu onog kako bih ja opisala svoj stil, iako su mi rekli da sam slična Chelsea Wolfe. Mislim da za mene nema boljeg komplimenta pošto je ona moj umjetnički favorit.

Jesi li nastupala već u Zagrebu? Što misliš o našoj indie sceni?

Ovo je moj treći nastup u Zagrebu. Prvi je bio u café baru Jutro, drugi u Klubu i sad treći u Vintageu. Obožavam svirati u Zagrebu jer je svaki put nezaboravno iskustvo. Sa zagrebačke scene izdvojila bih Denisa Kataneca i Vlastu Popić, oni su moji favoriti.

Wolfram je osnovao trojac Dušan Prentović (bubnjevi/perkusije), Marko Dorić (gitara/vokal/klavijature/programer) i Aleksandar Apić (bas/vokal/gitara) koji također dolaze iz Novog Sada, dok su im se vremenom u postavi pridružili i Branislav Božanić (gitara) i Jana Zurovac (vokal). Bend prati višegodišnje iskustvo, brojni albumi i poseban, istančan zvuk koji sasvim opravdano zaslužuje vlastiti naziv pravca.

Nedavno ste izdali prvi album o kojem slušamo samo pozitivne kritike, a ovo će vam ujedno biti i prvi nastup pred zagrebačkom publikom. Kakva su vam očekivanja?

Naučili smo da je najbolje ne imati očekivanja što se tiče svirki na novom terenu jer smo nekoliko puta bili i ugodno i neugodno iznenađeni posjećenošću i reakcijama publike. Na našu sreću, uglavnom su to bila pozitivna iskustva. Što se Zagreba tiče, mislimo da svirka u jednom glavnom gradu ne može proći loše, pogotovo u zemlji i regiji gdje postoji i alternativna scena i publika. Da je riječ o manjem mjestu možda bismo se pribojavali kako će svirka proći, ali u Zagrebu mora biti dobro. Jedva čekamo.

Samoinicijativno ste smislili naziv svog pravca – acid metal. Što, kako i zašto acid metal?

Acid metal je u zapravo interna fora nastala u društvu. Bilo nam je glupo deklarirati se žanrovski, a i kada bismo morali mislimo da je post/ prog/ stoner/ elektro/ psychedelic/ rock-metal malo preopširno pa smo spontano skovali vlastiti žanr za potrebe koncertnih najava i plakata. Tko ne razumije, najbolje da dođe na koncert i čuje o čemu pričamo.

Ti je psihodelični pop duo pamtljivih i sanjivih melodija koji čine Makedonci Ilija Duni i Trajče Nikolovski koji su se upoznali u Beogradu i 2012. osnovali grupu u kojoj obojica i sviraju i pjevaju.

Vi ste –TI, a tko ste vi? Kako je došlo do zajedničke suradnje?

Zvijezde su se poklopile i naš je susret bio neizbježan. Kako bi u narodu rekli - sudbina.

Kako biste opisali svoj zvuk jednom riječju?

Muzika.

 

Dozvoljeni četvrtak organizira najveća regionalna glazbena top lista Muzika je Zvonko Radost uz pomoć prijatelja iz bonbona. Cijena ulaznica u pretprodaji je 25 kuna, a na dan koncerta 35 kuna. Kao i na dosadašnjim Dozvoljenim četvrtcima, prvih 20 korisnika mobilne mreže bonbon koji dođu na koncert dobivaju slobodan ulaz i besplatni kupon za piće od 20 kuna. Za slobodan je 'upad' dovoljno na ulazu u Vintage pokazati mobilni uređaj na kojem je bonbon mreža.