MIRJANA KARANOVIĆ:

'Glumiti dubrovačku nonu vrlo je zahtjevno'

16.08.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Natjecateljski program 20. Sarajevo Film Festivala (SFF) otvoren je u subotu prikazivanjem filma 'Cure - život druge' redateljice Andree Štake. Poznata glumica Mirjana Karanović kazala je kako je ovaj film i za nju bio izazov jer je trebala odigrati ulogu bake na kakvu baš i nije navikla

Taj film koji je prije Sarajeva prikazan i na festivalu u Locarnu jedan je od devet koji će se natjecati za nagradu 'Srce Sarajeva' u kategoriji igranog filma a nastao je u švicarsko-hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji.

Redateljica je tim povodom kazala kako joj je iznimno važno što će 'Cure', nakon Locarna, vidjeti publika koja ga može u cjelosti razumjeti jer je snimljen na hrvatskom jeziku.

Scenarij čiji su autori uz Štaku i Thomas Imbacht te Marie Kreutzer radnju je smjestio u Dubrovnik 1993. a temelji se na kompleksnom odnosu dvije adolescentice koji je obilježen tragičnom smrću jedne od njih i neizbježnim sučeljavanjem s posljedicama te tragedije.

Cijela priča je ispričana uz vrlo malo riječi a redateljica Štaka je na konferenciji za novinstvo istaknula kako je to rezultat složenih odnosa koji se grade između glavnih likova.

'Pitanje identiteta veoma je kompleksno i nije ga lako verbalizirati', kazala je Štaka. Dodala je kako je film na neki način osoban, s obzirom da je i sama obiteljski vezana za Dubrovnik no nikako nije i autobiografski pa se može promatrati kao predložak za šira i univerzalna razmatranja tema kakve su zamjena identiteta.

Uloge djevojaka ostvarile su Sylvia Marinković i Lucia Radulović i obje su kazale kako im je to bilo posebno iskustvo s obzirom da su trebale prikazati osobe potpuno drugačijeg karaktera od njihovih vlastitih.

Poznata glumica Mirjana Karanović kazala je kako je ovaj film i za nju bio izazov jer je trebala odigrati ulogu bake na kakvu baš i nije navikla.

'Igrati baku, posebice dubrovačku nonu veoma je zahtjevno', priznala je iskusna glumica.

Uloge u 'Curama' ostvarili su i Marija Škaričić, Leon Lučev te Franjo Dijak.