UDRI BRIGU NA VESELJE

Glazbeni vodič za ljetne provode

16.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ovogodišnja koncertna ponuda uvjerljivo je najbogatija dosad, pa i ljeto pred nama pruža iznimno velik broj koncertnih događanja širom Hrvatske i u susjedstvu

U prvih pet i pol mjeseci ove godine vidjeli smo doista impresivnu količinu izvođača svih glazbenih žanrova (Beyonce, Sting i Edin Karamazov, Nightwish, Macy Gray, Sepultura, Combichrist, Kodo Transglobal Undergorund, Eagles of Death Metal, The Rasmus, Napalm Death, Leningrad Cowboys, Royksopp, Semian Mobile Disco, Slipknot…), a kako su pred nama najtopliji mjeseci u godini, pripremili smo vam pregled najznačajnijih glazbenih događanja u Hrvatskoj.

Od 18. do 22. lipnja u Osijeku se održava Urban Fest Osijek na kojem ove godine nastupaju Let 3, TBF, Majke i čitav niz manjih grupa. Istovremeno, 19. i 20. lipnja u Zagrebu na savskom nasipu (kod King Crossa) održava se IDEŠ Fest na kojem uz TBF sviraju i Ajs Nigrutin &Timbe, Antenat, Picksiebner itd. Prvi veliki koncert ovog mjeseca očekuje nas u varaždinskoj Areni gdje 20. lipnja u originalnoj postavi nastupa ponovo okupljena nu metal atrakcija Limp Bizkit. Za zagrijavanje su zaduženi domaći Voodoo Lizards i Cold Snap. Četiri dana kasnije najpoznatija ćelava pjevačica Sinead O'Connor otvara koncertnu sezonu u pulskoj Areni, uz podršku Damira Urbana i Vave kao specijalnih gostiju.

21. lipnja u Splitu na Bačvicama se održava koncert Kontra regula u čast Dine i Borisa Dvornika na kojem će uz ponovo okupljeni Kineski zid nastupiti i Gibonni, Neno Belan, Josipa Lisac, Ivana Kindl i drugi. 24. lipnja u klubu Piranha nastupa Montell Jordan, a iste večeri počinje i najveći ovogodišnji dvodnevni open air festival, T-Mobile IN musickoji ove godine doista nudi iznimno bogat koncertni program, predvođen grupama Franz Ferdinand, Kraftwerk, Yeh Yeah Yeahs, Lily Allen, Moby, Editors, Dimmu Borgir, Antrax, Art Brut, N.E.R.D., Sargent Garcia, Tricky, Hatebreed, Rokia Traore, Adrian Sherwood, Richard Dorfmeister, Kiril Džajkovski, God Dethroned, Fleshgod Apocalypse, kao i čitav niz domaćih izvođača. Lipanj u Zagrebu koncertno zatvaraju američki alternativci Dinosaur Jr. nastupom u klubu Boogaloo.


Srpanj započinje vruće i rasplesano u Petrčanima kraj Zadra gdje se od 3. do 12. održava The Garden festival. Ove godine moći ćete uživati u Faze actionu, Henriku Schwarzu, Hot 8 Brass Bandu, Joseu Jamesu, Lindstormu, Little Dragonu, No fakin, Overproof Sound Systemu, Soil and Pimp The Haggis Horns i The Sunburst Bandu, a bit će tamo preko 40 DJ-eva. Rocku naklonjena publika na svoje će doći od 3. do 5. srpnja, kada se na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu održava Rokaj fest koji je ove godine jači nego ikada. Tako su ovogodišnji headlineri Razorlight, Primal Scream, The Toy Dolls, The Charlatans, Hladno pivo, The BellRays, Superhiks, Let3, Karamelo Santo, Mlyk, Mandrili, Emir & Frozen Camels, Tranzistor, Popeye, Postolar tripper itd. Tijekom ta ista tri dana ljubitelji jazza sele se u Opatiju, gdje se na ljetnoj pozornici održava Liburnia Jazz festival koji ove godine ugošćuje Medeski Martina and Wooda, Ex Tempore Orchestra, Maria Canonge Trio i Christian Scott Quintet.


Svi su već tih dana uvelike na moru i govore samo o ljetu, a pričat će se tih dana i o Splitskom festivalu koji će se održati na Prokurativama, prvog tjedna u srpnju, uz nastup naših najznačajnijih estradnih zvijezda kao što su Severina, Petar Grašo, Giuliano, Goran karan, Jelena Rozga, Zorica Kondža itd. Međutim, čim Split napuste obožavatelji lakoglazbenih hitova, rokeri će već sljedeći tjedan uživati u vrhunskoj poslastici odnosno nastupu grupe Arctic Monkeys 7. srpnja, i to na istome mjestu. U isto vrijeme u Istri, odnosno u pulskoj Areni održava se Histria festival koji ove godine nudi nastup Eltona Johna (8. srpnja) te Michaela Boltona & Croatian tenor (11. srpnja). I taman kad ste pomislili da je vrijeme za odmor, put pod noge i u Varaždin gdje se održava Radar festival na kojem nastupaju Santana, Solomon Burke, Eric Burdon and The Animals, Zoran Predin & Lačni Franz… Samo dan kasnije u zagrebačkoj Tvornici kulture nasupaju legendarna Patti Smith i Tom Verlaine

Partijaneri se od 15. do 18. srpnja sele u Novalju na otoku Pagu gdje se na plaži Zrće održava Papaya Day & Night festival na kojem ove godine nastupaju Paul Van Dyk, Groove Armada, Sharam, Freemasons i Playone feat. Barbara Tucker. U Slavoniji, u Velikoj kod Požege, održava se tradicionalni i ove godine jubilarni 10. Dirty Old festival na kojem od 16. do 18. srpnja nastupaju The Bambi Molesters, KUD Idijoti, Antenat, Debeli precjednik, Sic Pack, Gužva u 16-ercu, Obrint Phaz itd. Nedaleko od Velike, u šumskom ambijentu izletišta Strmac kod Nove Gradiške 17. i 18. srpnja održava se Exit House Fest, a u 48-satnom neprekidnom nastupu preko dvadeset izvođače izdvajaju se D.O.N.S. & Terri B te Syke'n'Sugarstarr. Ta sredina srpnja idealna je za sve vrste koncerata, pa se tako i u Monumentima u Puli od 16. do 19. srpnja održava sedmi Seasplash festival na kojem ove godine nastupaju Tenor Fly, Tricky D, Power Steppers feat. Molara, Ajs Nigrutin & Timbe, Defence, Radikal Dub Sound, Antenat, Delyricum itd. Taj vikend odnosno u petak i subotu, 17. i 18. srpnja, u Solinu se održava world music festival Ethnoambinet Salona na kojem ove godine, uz prigodne radionice, nastupaju Marija Prelas, Vruja, Kries, Ethno Croatia Orchestra, Katalena i Baka Beyond. Ljubitelji ska glazbe dolaze na svoje 24. i 25. srpnja kada se na otoku Krku u uvali Voz održava Skaville festival koji ove godine nudi nastup grupa SkarFace, Les 100 Grammes De Tetes, T-Bone & Young Lions, La Gossa Sorda, Talco, Deskartas, Postolar Tripper, Cirkus, BeetanTone itd. Valja svakako spomenuti i da 24. srpnja u Monvi centru u Rovinju nastupa legendarni DJ Carl Cox kojeg sigurno neće zaobići nijedan ozbiljniji partijaner.





Potom stiže kolovoz, ispunjen nekim od najvećih koncerata. 7. i 8. kolovoza se u Puli održava festival Viva La Pola koji još nema definiran program, ali za sada se zna da će nastupiti One Piece Puzzle, Dubioza kolektiv i Sake. 9. i 10. svi se vraćaju s mora i putuju u Zagreb jer na maksimirskom stadionu nastupaju najveći – U2. Za zagrijavanje će se pobrinuti Snow Patrol i The Hours. Od 12. do 15. u Novalji na Pagu u klubu Papaya bit će još jedan festival na plaži Zrće. Ovoga puta je to Green Beat festival koji dovodi Swedish House Mafiu, Erica Prydza, Chrisa Lakea, Marka Knighta, Dirty South i Petea Tonga. Krajem kolovoza, 28. i 29, u Kutini se održava i Kutina Urban Fest koji ove godine nudi nastup Lake te grupa TBF, ST!Illness, Toma Cuea, Beloccu, Muzzaik itd. Tada ljetu stiže kraj i počinje sezona jesenskih koncerata. Sezonu otvaraju žestoki kalifornijski punkeri The Offspring 5. rujna nastupom u Tvornici kulture, a zazim slijedi 2. Zagreb Metal Fest. Do kraja godine nas još očekuju koncerti grupe The Cult 30. rujna u Domu sportova, Mudhoney u SKUC-u 20. listopada, Erosa Ramazzottija u zagrebačkoj Areni 24. listopada, Massive Attacka 6. studenoga, Diane Krall 13. studenoga te grupe Mando Diao 26. studenoga, a i Depeche Mode će do kraja godine održati odgođeni koncert.


Svakako treba spomenuti i neke od značajnijih koncerata i festivala u bližoj okolici. Tako se na svojoj oproštajnoj turneji nalazi grupa Simply Red koja nastupa i u Ljubljani 24. lipnja. Od 19. do 21. lipnja u Austriji se održava još jedan Nova Rock na kojem nastupaju Meatllica, Faith No More, Nine Inch nails, Slipknot, Placebo, Kaiser Chiefs, Limp Bizkit itd.  Banja Luka je dobila svoj prvi Banja Luka Rock Open Air na kojem 18. i 19. srpnja sviraju Uriah Heep, BC Sweet, Atomsko sklonište, Divlje jagode, Sheitans Exit ove godine slavi 10 godina postojanja, a u petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, na čak 24 pozornice, između ostalih će od 9. do 12. srpnja nastupiti Arctic Monkeys, Lily Allen, Korn, Manic Street Preachers, Moby, Kraftwerk, The Prodigy, Madness, Hladno pivo, Patti Smith… Od 3. do 23. srpnja u Beogradu se održava Summertime festival na kojem će ove godine nastupiti David Byrne (8. srpnja), dan kasnije SMV Group (Stanley Clarke, Marcus Miller i Victor Wooten) te 23. srpnja legendarni George Benson. 20. kolovoza na Hipodromu u Ljubljani Modonna priređuje svoj spektakularni koncert u sklopu velike svjetske turneje 'Sticky & Sweet', a u Beograd 2. rujna stiže legendarni Leonard Cohen.