SJAJNO OTVARANJE

Frank Turner na INmusicu: Rock'n'roll misa na otvorenom

22.06.2015 u 21:54

Bionic
Reading

Kad je nedavno objavljeno da zbog ozljede noge Florence Welch sa svojim bendom neće nastupiti na ovogodišnjem INmusic festivalu, nego tek sljedeće godine, bilo je onih koji su pohrlili prodati svoje karte jer, eto, headliner a ujedno i globalno popularan pop bend neće doći u Zagreb. No nakon fantastičnog koncerta folk punkera Franka Turnera na prvom danu INmusic festivala, postalo je jasno da su se takvi pesimisti, izrazit ćemo se fino, 'malko' zeznuli

Iako je Turner, jedna od zvijezda ovogodišnjeg INmusica, nastupio u neuobičajeno ranom terminu (koncert je počeo točno u 18:30), već se za trajanja prve pjesme pred glavnom pozornicom okupilo par tisuća ljudi, a kako je koncert odmicao, uz Turnera i njegove Sleeping Souls skakutalo je sve više ljudi.

Već treća pjesma u prilično standardnoj Turnerovoj setlisti, humanistička himna 'Glory Hallelujah', navela je publiku na potpuno prepuštanje hedonističkom uživanju u vrhunskoj folk-punk veselici, a takvo raspoloženje Turner je svojom golemom energijom uspio zadržati do kraja koncerta, koji je potrajao oko sat i 15 minuta.

RTL Autor: RTL

Turnerova neprestana komunikacija s publikom pokazala se kao pun pogodak, pa smo tako doživjeli i pjevanje uvoda u 'Eulogy' na hrvatskom jeziku (pri čemu je Freddieja Mercuryja u tekstu pjesme zamijenio – Mišo Kovač).

Neposredne i jednostavne, pjesme Franka Turnera, koje se bave naizgled prozaičnim stvarima kao što su uživanje u trenutku, dobroj glazbi i društvu, očito su pogodile 'u žicu' na tisuće mladih posjetitelja (što tijelom, što duhom), i domaćih i stranaca. 'I still believe', nadahnuta a opet jednostavna pjesma o 'svecima' kao što su Jerry Lee, Elvis Presley i Johnny Cash te 'rock'n'rollu koji spašava duše', teško da je mogla naići da veće oduševljenje pred glavnom pozornicom INmusica.

Turner je, mokar do kože od ludog plesa i enormne energije uložene u nastup, u više navrata naglasio da svakako mora ponovo doći u Zagreb. S obzirom na to da je dan uoči koncerta Turner posjetio neke od glavnih zagrebačkih gornjogradskih atrakcija kao što su Muzej prekinutih veza i Tolkien's House, nakon čega je na Twitteru 'upozorio' svoje Engleze da je našao drugi dom i da se možda neće vratiti kući, vjerojatno će i oni koji su naivno prodali svoje karte zbog odgode nastupa Florence & The Machine, uskoro moći ponovo vidjeti sjajnog Turnera u glavnom gradu Hrvatske.

Teško da smo mogli poželjeti bolje otvaranje INmusica. Nastavi li se ovako, a sva je prilika da bi moglo (sutra u istom terminu nastupaju fantastični Eagles of Death Metal), odgoda nastupa Florence & The Machine za sljedeću godinu pokazat će se, naizgled paradoksalno, kao posve minorna stvar.