POVRATAK NA PJEŠČANI PLANET

Francuz Morel režirat će novu filmsku adaptaciju 'Dine'

05.01.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Filmaš poznat po hitu '96 sati' uskočio je u projekt nakon što ga je od njega odustao Peter Berg

Francuski filmaš Pierre Morel odabran je za redatelja nove kino adaptacije kultnog SF romana Franka Herberta 'Dina'. Dobro je poznato da u Hollywoodu uvijek vole posezati za dobro poznatim predlošcima, bez obzira na to jesu li već bili ekranizirani ili ne, pa tako vjerojatno nikoga neće iznenaditi vijest da se ne odustaje od nove filmske adaptacije glasovitog Herbertova djela. Kultni predložak je, podsjetimo, u posljednjih četvrt stoljeća dobio dva ambiciozna uprizorenja: fascinantnu, ali i vrlo neujednačenu kino verziju Davida Lyncha iz 1984. te televizijsku mini-seriju iz 2000. godine. Unatoč tome, prije otprilike tri godine studio Paramount počeo je pripremati novu kino adaptaciju, uz koju je gotovo dvije godine bio povezan redatelj Peter Berg ('Hancock').

Međutim, Berg je sredinom prošle jeseni odustao od projekta, pa su čelnici Paramounta krenuli u potragu za novim redateljem i napokon odabrali Morela, koji je privukao pozornost trilerom '96 sati' s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi, a debitirao 2004. niskobudžetnim akcićem 'Banlieue 13', koji je stekao kultnu popularnost.

Zasad nije objavljeno kada bi snimanje moglo započeti, no može se pretpostaviti da su Paramountove ambicije itekako velike, tako da novu verziju 'Dine' u kinima vjerojatno nećemo vidjeti prije ljeta 2011. godine.