DAVID GRAY

'Foundling'

david gray

david gray

Izvor: Promo fotografije / Autor: POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC

Svega 11 mjeseci nakon svog posljednjeg dugosvirajućeg ukazanja, David Gray je usred gluhog ljeta izbacio ni više ni manje nego dvostruki album, a da stvar bude zanimljivija, radi se o njegovom najkompliciranijem i najbeskompromisnijem projektu dosad

Sva umjetnička sloboda koju David Gray danas očito uživa teško je osvojena i nikako nije došla preko noći. Nakon tri potpuno nezamijećena albuma, Gray, koji je tada nerijetko znao zasvirati na ulici s koferom, dolazi do zida. Posljednja šansa zvala se White Ladder i nije se odmah primila – najprije su je otkrili u Irskoj, ali sedam milijuna prodanih 'jedinica' kasnije, David Gray je bio ne samo nova svebritanska zvijezda s jakom kritičarskom podrškom, već i predvodnik čitavog vala kantautora s jednim uhom preko Atlantika, vala koji je kulminirao i bespovratno se sunovratio pojavom Jamesa Blunta

Iako od svog teško izborenog proboja čvrsto drži pravac svoje karijere i ne dopušta si kikseve, Grayeva zvijezda zadnjih godina tamni. Za to je najmanje kriv on sam jer mu je, primjerice, pretposljednji album Life In Slow Motion iz 2005. bio najbolji u karijeri, no naprosto su se promijenile okolnosti i strujanja u glazbenom svijetu. Nesklon kompromisima kakav već jest, Gray je sada odlučio ići još dalje kontra struje i objaviti ovaj mračan i hermetičan, polueksperimentalni downer, neku svoju Nebrasku. No povijest je zapamtila da je Springsteen nakon 'Nebraske' izbacio njezinu čistu suprotnost ('Born In The USA') i prodao je u 30 milijuna, a hoće li za takav comeback David Gray uopće imati priliku, veliko je pitanje.

U komercijalnom smislu David Gray si je, dakle, pucao u stopalo i pogodio, a u umjetničkom? Foundling uopće nije loš album, samo nije onakav na kakve smo od njega navikli, što znači da od svog auditorija zahtjeva puno više koncentracije i strpljenja nego dosad. Previše tu ima sirovog, škripavog old school folka da bi mogao računati sa svojom starom publikom, pogotovo u onolikom broju, i toga je itekako svjestan, što je i priznao uoči izlaska albuma. Trag starog Graya nazire se tek u izvrsnom singlu A Moment Changes Everything koji zaključuje bonus disk s pjesmama nastalim u vrijeme snimanja posljednjeg albuma, solidnog lanjskog Draw The Line.

'Foundling' inače izvorno označava siroče i Gray je već u naslovu albuma nagovijestio njegovu vjerojatnu sudbinu, no ako ga je on mogao posvojiti, zašto ne bismo i mi?

OCJENA: 6,5/10

Izdavač: POLYDOR/UNIVERSAL MUSIC

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi