Četvrtak na SFF-U

Filmsko-teorijska škola 'Estetike otpora'

12.05.2011 u 09:44

Bionic
Reading

Danas u kinu Europa počinje trodnevna filmsko-teorijska škola Subversive Film Festivala: u 17 sati Etami Borjan održat će predavanje 'Podrivanje autoriteta zapadnjačkog diskursa u postkolonijalnom etnografskom filmu'

Nakon predavanja, u 19 sati održat će se panel diskusija 'Staro i novo u indijskoj filmskoj situaciji' na kojoj sudjeluju Shyam Benegal i Premendra Mazumder, a moderator je Miroljub Stojanović, koji je istaknuo da smo u novi milenij ušli s okrnjenom, gotovo karikaturalnom slikom indijskog filma. Iako je problemsko polje ogromnih razmjera, kroz ovu diskusiju postavit će se tematski okvir za upoznavanje nekih ključnih aspekata indijske kinematografije.

Bhuvan Shome

Četvrtak na Subversive Film Festivalu donosi u 15 sati u kinu Europa i film 'Bhuvan Shome' (1969) vodećeg bengalskog redatelja Mrinala Sena; riječ je o jasnom primjeru niskobudžetnog filma koji je postigao komercijalni uspeh u Bombaju. Isti se film danas smatra prekretnicom te pionirskom inicijacijom u New Indian Cinema, koja je potakla brojne debate tijekom sedamdesetih o niskobudžetnim alternativama komercijalnom filmu. Autor Mrinal Sen opisao je film kao svojevrsni filmski nonsens inspiriran Jacquesom Tatijem, sugerirajući pritom da se uz pozorno gledanje s posebnim osvrtom na montažni postupak može uočiti koliko je on ustvari nepravilan, čak alogičan.

U 19 sati u kinu Tuškanac na rasporedu je film 'Meda Honda', Zapadnoindijski otoci (1979). Umjesto da prihvati holivudsko nasljeđe i bazira se na prikazima zamamnih otočkih ljepota, gusara s crnim očnim povezima i bezbrižnih pjevača kalipsa, Hondo je odlučio snimiti priču za ljude Antila koja prikazuje probleme otočana kao neprestanu borbu protiv uvijek istih neprijatelja, bez obzira što se njihovi likovi mijenjaju. Posljednji nastavak 'Pirata s Kariba' uskoro se prikazuje u Cannesu, pa je idealan trenutak za podsjećanje na to moderno remek-djelo kojim je svojedobno otvoren venecijanski filmski festival.

Retrospektiva Ritwika Ghataka danas u 21 sat u kinu Europa uključuje njegov sedmi cjelovečernji film 'RijekazvanaTitas', koji je snimio nakon proglašenja neovisnosti Bangladeša, na poziv svog velikog štovatelja Habibura Rahmana Khana, mladog producenta iz Dhake. Film je adaptacija istoimenog bengalskog klasika romanopisca Adwaite Mallbarmana, a istražuje život i borbu Maloa, ribarske zajednice na obali rijeke Titas u Bangladešu. Redateljevo uvjerenje da civilizacija nikad ne može biti uništena, već samo promijenjena, vrlo je dobro oslikano u filmu.

U isto vrijeme u kinu Tuškanac bit će prikazan film 'Prije sutra' (2008) autorica Marie-Hélène Cousineau i Madeline Ivalu. Spomenuti je film prvi igrani uradak nastao u produkciji ženske eskimske udruge Arnait Video Production, koja se bavi ekranizacijom eskimskih priča o starim tradicijama i običajima. Film je snimljen na sjeveru Kanade, u Nunaviku, udaljenoj lokaciji eskimske zajednice Puvirnituq. Radnja filma odvija se oko 1840. godine, u vrijeme kada Inuiti još nisu došli u doticaj s bijelcima. 'Prije sutra' na suptilan način problematizira posljedice kontakta bjelačkog i autohtonog stanovništva, aludirajući na zapadnjačke bolesti koje su prepolovile, a u nekim slučajevima i istrijebile eskimske zajednice.