'POTROŠENI'

Filmski prvijenac Montažstroja i Boruta Šeparovića na ZagrebDoxu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2014 10:56
  • Objavljeno 18.02.2014 u 10:56
'Potrošeni'

'Potrošeni'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Montažstroj

Dana 24. i 25. veljače u selekciji međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox premijerno će biti prikazan dokumentarni film 'Potrošeni' – prvi filmski poduhvat umjetničkog kolektiva Montažstroj i redatelja Boruta Šeparovića

Montažstroj u 25. godini svoga javnog umjetničkog djelovanja prenosi vlastitu dugogodišnju misiju stvaranja društveno angažirane umjetnosti na filmsko platno. Film 'Potrošeni' nastao je kao umjetnički rezultat jedinstvenog 'community art' projekta 55+ kojim je Montažstroj obilježio 2012. godinu – međunarodnu godinu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Cilj projekta 55+ bio je okupljanje osoba starijih od 55 godina kako bi kroz umjetnost progovorili o vlastitoj nezavidnoj poziciji u društvu koje tu populaciju tretira kao teret i višak.

Film 'Potrošeni' dugo je očekivani završetak projekta 55+ koji na jedinstven način svjedoči o višegodišnjem radu s protagonistima filma starijima od 55 godina. 'Potrošeni' je film o najvažnijim minutama u životu i o osobama pred koje je postavljen poseban izazov – da između 30 milijuna minuta koje su proživjeli do sada izaberu najvažniju. Oni su brutalno iskreno progovorili o životu i smrti, sreći i boli te svemu ostalom što život čini životom. Jesu li njihovi životi potrošeni s obzirom na to da su najbolje godine života ostale iza njih?

Dokumentarni film 'Potrošeni' zabilježio je proces u kojem su protagonisti filma postali i više od slučajno okupljenih pojedinaca – kao kolektiv suočili su se s desetljećima vlastite šutnje i preuzeli odgovornost za svijet kojeg mladima predaju u ruševinama. Imaju li oni snage i odlučnosti da dokažu da nisu potrošeni te da minute koje su im preostale ulože u izgradnju nekog boljeg i pravednijeg društva?

'Potrošeni' će biti prikazan u okviru festivalskog programa 'Kontroverzni Dox' koji je posvećen kontroverznim temama i fenomenima suvremenog društva. Jubilarni ZagrebDox održat će se u zagrebačkom kinu Cineplexx Centra Kaptol a svi zainteresirani za projekcije dokumentarnog filma 'Potrošeni' informacije o ulaznicama mogu naći na stranicama ZagrebDoxa

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!