SPLIT FILM FESTIVAL

Filmski poziv na otpor u Splitu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 16.09.2012 13:08
  • Objavljeno 16.09.2012 u 11:12
Tristan Priimagi Split Film Festival

Tristan Priimagi Split Film Festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

U kinu Karaman, kinu s najdužom tradicijom u Splitu, u subotu, 15. rujna, počeo 17. Split Film Festival, međunarodni festival novog filma. Nakon kratkog protokola i svečanosti otvorenja održana je projekcija kolumbijskog filma 'Choco' koji je režirao Jhonny Hendrix Hinestroza

Centralna tema i radni naslov ovogodišnjeg festivala jest Resistance, otpor u svakom mogućem obliku, od nenasilnog, nasilnog, građanskog, meditativnog, pasivnog, političkog do spontanog i prirodnog.

Na otvaranju je predstavljena i zemlja koja je ove godine u fokusu, Estonija. Povod je stogodišnjica filma u toj zemlji, a posebni gost festivala, koji je pozdravio splitsku publiku i domaćine, bio je čelni čovjek Estonske filmske fondacije Tristan Priimagi. On je na svečanosti otvaranja izrazio zadovoljstvo suradnjom s filmskim festivalom u Splitu te naglasio sličnosti dviju zemalja na različitim krajevima Europe.

Estonska kinematografija bit će predstavljena socijalnom dramom 'Kći čuvara groblja' i filmom 'Pisma anđelu'. Uz ta dva igrana filma, prikazat će se i dva cjelovečernja dokumentarca - aktivistički 'Novi svijet' i nedavni estonski klasik o utjecaju finske televizije na sovjetsku Estoniju, 'Disko i atomski rat'.

Split Film Festival
je svoje 17. izdanje počeo projekcijom filma 'Choco', debitantskim radom 35-godišnjeg Jhonnyja Hendrixa Hinestroze. Pokrajina u Kolumbiji Choco, koja je smještena na obali Pacifika, predio je izvanredne biološke raznolikosti, tropske prašume, ali i brutalne eksploatacije prirodnih i ljudskih resursa. Choco je i ime glavne junakinje filma koja pokušava s djecom preživjeti u tom ekološki devastiranom prostoru zatrovanom živom. Oni žive u nezamislivo teškom siromaštvu i u filmu je dramatično prikazan kontrast fascinantne ljepote prirode i teškog života ispunjenog patnjom. Kraj filma ujedno označava i početak otpora mlade Choco.

Festival je počeo već popodne projekcijom dokumentarnog filma 'Roman Polanski: Filmski memoari', u kojem Laurent Bouzerau, 50-godišnji Francuz, predstavlja čovjeka čiji je život puno složeniji od prosječnih drama. Festival će trajati do 22. rujna kada će biti dodijeljene nagrade u konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog filma. Projekcije će se održavati u kinoteci Zlatna vrata i kinu Karaman.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi