POČINJE 38. TIFF

Filmski Assange i brojni oskarovci u Torontu

23.09.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Međunarodni filmski festival u Torontu u petak će otvoriti premijera filma 'The Fifth Estate' o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu

Na festivalu će biti prikazano 366 dugometražnih i kratkih filmova iz 70 zemalja, među kojima će biti 146 svjetskih premijera.

Jedan od hitova na papiru je upravo film koji otvara festival, 'The Fifth Estate', koji diže prašinu od početka snimanja. U filmu Assangea tumači Benedict Cumberbatch, kojega domaći gledatelji poznaju po ulozi 'Sherlocka Holmesa' u seriji o tom detektivu.

Osim Assangea, festival će biti u znaku oskarovaca budući da će se među gostima naći dobitnici nagrada Američke akademije za film – Meryl Streep, Colin Firth i Julia Roberts.

Streep i Roberts će se prošetati crvenim tepihom uoči premijere filma Johna Wellsa August: Osage County', o kojemu se i prije premijere govori kao potencijalnom kandidatu za Oscar.

Colin Firth glumi glavnu ulogu u 'The Railway Man', istinitoj priči o britanskom vojniku koga Japanci zarobljavaju tokom Drugog svjetskog rata i koga to zarobljeništvo progoni cio život. U filmu, koji je režirao Jonathan Tepliltzky glumi i oskarovka Nicole Kidman.

Publika će moći pogledati i dramatično mršavog Matthewa McConaugheyja koji je izgubio 18 kilograma za ulogu AIDS aktivista Rona Woodroofa u 'Dalas Buyers Clubu', a koja bi ga mogla smjestiti među nominirane za Oscar.


Kanadski oskarovac Paul Haggis stiže u Toronto sa svjetskom premijerom filma 'Third Person', filmom koji se bavi tajnim vezama trojice muškaraca koje igraju Liam Neeson, Adrien Brody i James Franco.

Pokrenut 1976., festival u Torontu jedan je od najznačajnijih filmskih događaja u svijetu i često služi kao 'platforma za lansiranje' međunarodnih filmova u Sjevernoj Americi. Festival će 15. rujna zatvoriti 'Life of Crime' u kome igra Jennifer Aniston.