NE POKUŠAVAJTE U SVOM UREDU

Filmske lekcije za davanje otkaza koje se pamte

05.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Upoznajte 20 filmskih likova koji su dali ili dobili otkaz na poslu, koji više nisu mogli trpjeti groznog šefa, nesnosne uvjete, malu plaću i koje će ta odluka odvesti na nove, nepoznate ceste. Provjerite kako otkaz daju George Clooney, Kevin Spacey, John Malkovich, Al Pacino, Tom Cruise, Bill Murray i ostali. Nasmijte se, zabavite se i… ne pokušavajte ovo u svom uredu

1. Klub boraca (1999)

Za mnoge je to najbolja scena Fincherove ode muškosti u beznadno frustriranom društvu: pripovjedač (Edward Norton) ide do fizičkih krajnosti samokažnjavanja ucjenjujući svog šefa (Zach Grenier). Nortonova briljantna minijatura u kojoj se do krvi udara šakama u lice te razbija stakleni stol i police istodobno je smiješna i zastrašujuća. Pratite kako njegov šef nijemo gleda kako ga je Norton zapravo zeznuo. Jack’s Smirking Revenge!

2. Vrtlog života (1999)

'Ja sam samo običan čovjek koji nema što izgubiti', reći će Kevin Spacey na kraju scene u kojoj od početnog ulizivanja prelazi na ucjenjivanje šefa, u gledatelju istodobno provocirajući neugodu i prigušen smijeh. Spacey glumi Lestera Burnhama, pristojnog oca i supruga čiji je život samo naizgled savršen dok ga u stvarnosti žena zanemaruje, kći mrzi, na poslu mu je dosadno te ga hvata kriza srednjih godina. Kad se zaljubi u prijateljicu svoje kćeri, kreće na put radikalnih životnih promjena, od kojih je jedna otkaz u marketinškoj agenciji. Hvala nebesima što imamo filmove kojima možemo hraniti svoju maštu pa da ne moramo sami upadati u takve gluposti.


3. Zagrizi život (1994)


U ovoj komediji Bena Stillera, John Mahoney glumi groznog šefa i voditelja slatkastog jutarnjeg talk šoua, a Winona Ryder njegovu emocionalno zlostavljanu asistenticu. Kada Winona slučajno čuje da Mahoney traži da je se riješe, odluči od voditelja napraviti budalu podvalivši mu krive kartice s pitanjima za gošću. Iako je cijela scena tanka (posebno kadar zgrožene publike), ne možete ne navijati za Winnonu u njezinoj maloj osveti gadnom šefu. Film snimljen prije 16 godina beznadno je zastario, no ipak je lijep dokument američke generacije X koja je uživala u luksuzu dobre stope zaposlenosti.

A Total Prick
Reality Bites — MOVIECLIPS.com

4. Apartman (1960)


'Shvaćaš li što radiš, ne meni nego samom sebi? Potrebno je nekoliko godina da se netko popne do 27. kata, ali samo 30 sekundi da završi na cesti', kaže Fred MacMurray Jacku Lemmonu u komediji Billyja Wildera. Lemmon igra C. C. Baxtera, službenika osiguravajuće tvrtke koji napreduje u poslu, ne zahvaljujući svojoj marljivosti, nego zbog činjenice da svojim šefovima daje stan na raspolaganje da bi nesmetano dovodili ljubavnice u njega. Stvari se zakompliciraju kada se zaljubi u kolegicu i shvati da je cijeli aranžman gadljiv. Dat će, naravno, krivi ključ.

All Washed Up
The Apartment — MOVIECLIPS.com

5. Četiri prijatelja (1979)


Vrijedi pogledati kako mladi Jackie Earle Haley kao Mooch udara sat koji bilježi radno vrijeme! Mooch očajnički treba posao, ali ne onaj na kojem će ga šef vrijeđati nazivajući ga 'Shorty'. Otkaz daje u rekordnih 30 sekundi od trenutka kad je dobio posao. Njegova ekipa, Dennis Christopher, Dennis Quaid i Daniel Stern, srčano ga podržava u tom činu.


6. Spaliti nakon čitanja (2008)


'Čiju guzicu nisam uspio poljubiti?', kaže Osbourne Cox (John Malkovich), koji će napustiti posao analitičara CIA-e nakon što je degradiran. Malkovich briljira u ovoj crnoj komediji braće Coen, očito oduševljen količinom bijesa, frustracije i vulgarnosti koje može pokazati u svakoj sceni. Braća Coen pokušavaju režirati ovu scenu disciplinirano i suzdržano, ali Malkovich publiku gura prema nepredvidljivom, anarhičnom rubu: gotovo očekujete da će na kraju izvući ručnu bombu i sve dignuti u zrak.


7. Neodoljive budale (1998)


Znate li da je svaka osoba koja radi ili je radila u fast food industriji maštala o ovom scenariju vjerojatno barem jednom dnevno? Scarface (Guillermo Diaz) napušta posao u pečenjarnici opraštajući se na jednostavan način sa svojim kolegama, mušterijama i šefom. Oh, koja slatka, visokokalorična i masna katarza!



8. Izgubljeni u Americi (1985)

Nitko ne može prikazati jad više srednje klase poput Alberta Brooksa. On je savršen u igranju likova koji jednostavno ne znaju kada moraju stati, dovodeći ovu neugodnu scenu do nepodnošljivosti. Nakon što nije dobio očekivano unapređenje, Brooks daje otkaz u marketinškoj agenciji (oglašivačka industrija je rado demonizirana u filmovima kao grozno radno okruženje) i kreće na putovanje dokazujući da ponekad morate izgubiti posao da biste pronašli sebe.


9. Gospodin mama (1983)

Jack (Michael Keaton) otpušten je s pozicije inženjera u tvornici automobila, ali u ovoj sceni dobit će šansu da vrati radno mjesto ako podrži laž svog nadređenog (JeffreyTambor). U sceni u kojoj odbija lagati Keaton prikazuje onu vrstu opasne energije koja ga je dovela do uloge Brucea Waynea u 'Batmanu'. Užitak ga je gledati kako ogorčeno šeće po uredu s rukama na bokovima optužujući tipove u odijelima. Naravno, ne propustite briljantnu scenu dječje osvete s rolama WC papira!

A Stand-Up Guy
Mr. Mom — MOVIECLIPS.com

10. TV Mreža (1976)


'Ja sam lud i ne mogu to više podnijeti!' Tako je vikao pred kamerama Howard Beale (Peter Finch), ludi prorok TV mreže, voditelj koji je dobio otkaz zbog pada gledanosti. Drugu priliku u karijeri dobiva kada njegova redakcija počne iskorištavati njegove ispade i lude komentare o medijima i stanju svijeta općenito. Ova scena nije klasična scena u kojoj netko daje otkaz, ali je izvrstan primjer kako nečiji posao može potpuno deformirati njegov pogled na svijet i (iako, je li on stvarno lud?) razum. Ako morate izletjeti, izletite u velikom stilu.



11. Kako dobiti nogu (1999)

Je li itko tko je radio u restoranu u nekom filmu ikad bio sretan na svom poslu? Filmski restorani su mjesta čiste mizerije, koja privlače snishodljive i pasivno-agresivne šefove, a Jennifer Aniston to ne treba. Jennifer dobiva priliku da se 'izrazi' i pokazuje to u filmu Mikea Judga na prilično očit način. Tko nije barem jednom poželio tako izraziti sebe?


12. Zaposlena djevojka (1988)


Najbolja stvar u ovoj sceni je dojam da se Melanie Griffith zapravo jako zabavlja dok šampanjcem zalijeva Kevina Spaceyja koji je pokušava zavesti puštajući navodno slučajno pornić u limuzini. Inače, Melanie efektno dokazuje da je 'gladna, ali ne toliko gladna' kad je riječ o napredovanju u korporaciji.

A Sleazoid Pimp
Working Girl — MOVIECLIPS.com

13. Vojničine (1981)


Kad ga gospođa koju vozi taksijem nazove propalicom, Johnu (Bill Murray) puca film i izbacuje putnicu koja ne prestaje prigovarati nasred mosta, ostavljajući je da sama pronađe prijevoz do aerodroma. Dan će za Johna postajati sve gori (ili, u retrospektivi, bolji), jer će ga kasnije ostaviti djevojka i izgubit će automobil. Ta serija nesretnih događaja motivirat će ga da se sa svojim najboljim prijateljem (Harold Ramis) pridruži američkoj vojsci. Ponekad je za radikalnu promjenu života potrebna samo jedna iritantna putnica u taksiju.


14. Daleko od očiju (1998)

George Clooney ne želi raditi kao zaštitar za Alberta Brooksa u filmu Stevena Soderbergha! Ego ovog pljačkaša banaka plane kad mu bivši zatvorski kolega ponudi 'loš posao za lošu plaću', a posebno prasne kad mu ovaj kaže da 'ne hoda svijetom puno pljačkaša banke s planovima za mirovinu'. Postoje dva načina da se nakon toga ne izađe iz zgrade: Clooney će izabrati teži.


15. Jerry Maguire (1996)

Sportski menadžer Jerry Maguire (Tom Cruise) nije dao otkaz nego ga je dobio, ali je to još uvijek jedna od najboljih izlaznih scena u povijesti filma. Nakon što je navršio 35. godinu Jerryja napada grižnja savjesti zbog korumpirane industrije u kojoj radi i piše brutalno iskren tekst koji se nije previše dopao šefovima. Jerry dobiva nogu, ali njegova je riječ posljednja i održat će vatren govor pred punim uredom. Na njegovo pitanje 'tko ide sa mnom?', čut će se najprije samo kašalj neugode. Koju minutu kasnije Cruise, Renne Zellweger i zlatna ribica odlaze u velikom stilu.


16. Roditelji (1989)


'Petak je moj zadnji dan na poslu, ne moraš mi prirediti zabavu', kaže Steve Martin koji shvaća da nikad neće biti dovoljno dobar za svoje šefove sve dok ima ženu i djecu koji su mu važniji od posla. Volimo ga zbog njegovog šarma i odluke da će radije biti otac i suprug nego donositi poslove nezahvalnim šefovima sumnjivih prioriteta.

Gil Quits
Parenthood — MOVIECLIPS.com
 
17. Lice s ožiljkom (1983)


'Moram zaštititi svoju investiciju!' Oh, dragi Tony, da si ostao raditi u restoranskoj kuhinji i pokušao živjeti pošteno zarađujući kao ostale kubanske izbjeglice, možda ne bi završio izrešetan mecima u bazenu ispod kipa na kojem piše 'Svijet je tvoj'! Tony Montana (Al Pacino) i njegov prijatelj Manny (Steven Bauer) u ovoj sceni odlučit će se pridružiti svijetu kriminala s punim radnim vremenom, doslovce bacajući ručnik u lice svog poslodavca. Uskoro će uslijediti jedan od najsnažnijih epskih uspona do vrhunca moći i pad do samog pakla.



18. Dva tjedna za ljubav (2002)
Naravno, nakon godine dana rada 18 sati dnevno, sedam dana u tjednu, za odvjetnika koji ju je više tretirao kao dadilju nego kao kolegicu, cura valjda smije uzeti svoju klamericu. Zar je vi ne biste uzeli? Sandra Bullock pokuša napustiti posao mirno i dostojanstveno, ali je potrebna samo jedna odgovorna osoba koja se brine za uredski inventar da bukne prava svađa i ženska tuča. Šefa glumi Hugh Grant, koji će Sandru odvući s poprišta.

The Stapler
Two Weeks Notice — MOVIECLIPS.com

19. Dnevnik Bridget Jones


Snimljeno je bezbroj scena u kojima osoba daje otkaz tako mirno, dostojanstveno i duhovito da posrami šefa. U 'Dnevniku Bridget Jones' postoji scena u kojoj Renee Zellweger mirna kao špricer kaže svom šefu Hughu Grantu da si otkazni rok od šest tjedana može staviti tamo gdje sunce ne sja.



20. Tražen (2008)


James McAvoy odbrusit će svojoj šefici ispred cijelog ureda i tu će također letjeti klamerice, a zaletjet će se i tipkovnica u lice Chrisa Pratta. To je lekcija koji će vas naučiti da ne spavate s djevojkom svog kolege, piše stranica IFC.com.

Go F*** Yourself
Wanted — MOVIECLIPS.com