NA FESTIVALU PRVE KATEGORIJE

Filmovi Jagode Kaloper i Đure Gavrana u Rotterdamu

09.01.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Iza ogledala' ('Behind the Looking Glass') redateljice Jagode Kaloper, nastao u produkciji Factuma, uvršten je u program Signals Regained, a kratkometražni dokumentarac 'Presuda' ('The Verdict') Đure Gavrana, nastao u produkciji zagrebačke tvrtke PIPSER d.o.o., uvršten je u program Spectrum Shorts 42. međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu

Iza ogledala' je filmski autoportret napravljen kombinacijom filmskih inserata od 1965. do nedavno koji pokazuju kako su autoricu vidjeli drugi i introspektivno snimljenih videoradova same autorice nastalih u zadnjem desetljeću. Jagoda Kaloper, svestrana hrvatska likovna umjetnica, glumica i filmska autorica osvojila je za film 'Iza ogledala' Nagradu MSU-a za 2010. godinu.

Signals Regained je nenatjecateljski program posvećen promišljanju prirode filma i filmskog nasljeđa iz suvremene perspektive. Unutar njega mogu se vidjeti rijetko prikazivani klasici i remek-djela filmske avangarde i dokumentarni filmovi koji se bave samom filmskom umjetnošću.

'Iza ogledala' bit će prikazan u programskoj jedinici pod nazivom 'To recite and recycle, to recollect and reflect' zajedno s dokumentarcem 'A Pervert’s Guide to Ideology' redateljice Sophie Fiennes u kojem poznati slovenski filozof Slavoj Žižek izlaže i interpretira svoje omiljene filmske minute te 'Final Cut: Ladies and Gentlemen' u režiji mađarskog redatelja Györgyja Pálfija. Odabranim radovima zajedničko je to da se bave već postojećim filmskim materijalom, ali koristeći različitu filmsku sintaksu.

Film 'Presuda' Đure Gavrana prikazat će se u nenatjecateljskom programu 'Spectrum Shorts'. Program 'Spectrum Shorts' svojevrsni je festival unutar festivala i najveće predstavljanje kratkometražnog filma u Europi. Posvećen je filmovima u kojima su načinjeni tematski, idejni, estetski odnosno tehnički iskoraci u opusima pojedinih redatelja ili kinematografija.

U 11-minutnom filmu Đure Gavrana pratimo nekoliko tisuća ljudi koji su se 16 godina nakon rata okupili na glavnom zagrebačkom trgu kako bi gledali televizijski prijenos izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima. Kroz niz krupnih kadrova film prati erupciju emocija izazvanih presudom. Đuro Gavran režirao je dva eksperimentalna filma i pet dokumentarnih filmova. Njegov dokumentarac 'Veliki dan' osvojio je Grand prix i Nagradu za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma 2012. i nagradu publike na festivalu DOKUart u Bjelovaru.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od festivala prve kategorije. Njegov program nudi uvid u širok spektar inovativnih filmskih ostvarenja čiji su autori talentirani debitanti ili već etablirani autori. U oko 12 dana trajanja prikazuje nekoliko stotina filmova. Festivalski program je podijeljen u tri glavne sekcije: 'Bright Future' posvećena je nadolazećim talentima u dugometražnom i kratkometražnom filmu (a u sklopu ovoga održava se i natjecateljski program u obje kategorije), 'Spectrum' je sekcija posvećena već etabliranim autorima i umjetnicima koji značajno doprinose filmskoj umjetnosti, a u sekciji 'Signals' mogu se vidjeti posebni programi i retrospektive posvećene posebnim temama i vječnim idejama u filmu.