PETI FESTIVALSKI DAN

Filmom 'Krugovi' Srđan Aleksić dobio je novi život

20.08.2013 u 15:04

Bionic
Reading

'Imali smo jednu projekciju koja je za nas bila jako dirljiva. To je bila velika stvar za nas. Upravo zbog toga Nebojša Glogovac nije mogao danas doći', kazao je na početku današnjeg programa 'Kafa sa...' redatelj filma 'Krugovi' Srdan Golubović, čiji je film u ponedjeljak navečer prikazan u ljetnom kinu !hej

Redatelj je zajedno sa scenaristicom Melinom Pota Koljević govorio o procesu stvaranja filma, pitanjima koja ovo ostvarenje otvara, radom s glumcima i mnogim drugim filmskim aspektima.

Film 'Krugovi', snimljen na osnovu istinite priče o Trebinjcu Srđanu Aleksiću kojeg su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića.

Golubović je kazao kako je namjera bila napraviti film inspiriran tom pričom. Ne ratni, nego film koji govori kako ta priča utiče na nas danas i koliko je u tom činu bilo nečega ljudskog. Golubović je dodao i to da je priča o pokojnom Srđanu Aleksiću postala aktualna u Srbiji tek nakon što je snimljen dokumentarac, ali se krila.


'Ovo je prvi put da radim film utemeljen na istinitoj priči. Najteže je bilo odvojiti se od takve priče i sebi objasniti da film koji pravimo može biti dostojan djela Srđana Aleksića. To je jako teško jer postoji velika odgovornost prema ljudima koji i danas žive i dio su stvarne priče' rekao je Golubović.

Govoreći o ocu Srđana Aleksića, Radi, Golubović naglašava da je njegova rečenica izgovorena u dokumentarcu: 'Ako smrt moga sina promijeni barem jednog čovjeka, tada mi njegova smrt neće biti toliko strašna', bila ključna za ovo ostvarenje te da se oko nje i očeve figure gradila kompletna struktura filma.

Scenaristica Melina Pota Koljević naglasila je da je tokom nastajanja scenarija zaključeno da takva priča koja ima veličinu antičke tragedije zaslužuje umjetnički izraz i da Srđan Aleksić zaslužuje svoj drugi život i mislim da ga je dobio.

'Priču smo počeli od Alena Glavovića, ali smo shvatili da postoje i drugi uglovi priče. Radili smo na scenariju oko dvije i po godine. Film je sniman i za ljude koji nemaju pojma o nama i tu politika nema nikakvu ulogu, već samo humanističku poruku. Ovo ostvarenje nema misiju, ali ima jedan trenutak katarze iz kojeg ljudi izlaze bolji', naglasila je.