'TAJNE PETOG STALEŽA'

Film temeljen na priči o WikiLeaksu u domaćim kinima

21.10.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Film temeljen na priči o WikiLeaksu - 'Tajne petog staleža'i događajima koji su zauvijek promijenili svijet, možete pogledati od 24. listopada u multipleksima CineStar i odabranim kinima

Svaka generacija ima buntovnika koji promijeni pravila igre moći i postane ikona; za neke on je vizija nade, a za druge opasni državni neprijatelj. Početkom 21. stoljeća, ta je osoba postao Julian Assange i njegov WikiLeaks. Neprofitna organizacija pokrenuta je 2006. kako bi omogućila objavu tajnih i potencijalno uznemirujućih informacija anonimnim izvorima uz sigurnost zaštite identiteta zahvaljujući dosezima najmodernije kriptog­rafije.

Tako je WikiLeaks razbio kalup informativnog novinarstva, potpuno razo­ružao postojeće medije i razbjesnio vlastodršce. Zatim je i sam Assange postao priča 2010., kada je WikiLeaks pokrenuo objavu najvećeg broja tajnih dokumenata koju je javnost ikad vidjela, a on se pojavio kao junak, zločinac (?), novinar ili možda samo čovjek... 'Tajne petog staleža' film je o događajima koji su zauvijek promijenili svijet!

Foršpan filma 'Tajne petog staleža'

'Ovo je tema oko koje se dvoje ljudi jedva mogu usuglasiti. Zato smo, uzev­ši to u obzir, htjeli napraviti dramatičan film koji će dodatno potaknuti ras­pravu. Nismo ciljali snimiti 'anti-WikiLeaks' film, niti 'pro-WikiLeaks' film, već se dotaknuti nekih nevjerojatnih stvari koje su postigli. Odlučili smo poka­zati više gledišta, postaviti mnoga pitanja i ostaviti gledateljima da vuku zaključke', izjavio je redatelj film Bill Condon.

Prvi stalež: Crkva/Vlada

Drugi stalež: Plemstvo/Bogata elita

Treći stalež: Građanstvo/Radnici

Četvrti stalež: Novinari/Mediji

Peti stalež: Oni kojima je cilj ostale držati pod kontrolom, od nedavno zna­ni kao zviždači, zviždači-čuvari, građani-novinari… i WikiLeaks.

Film 'Tajne petog staleža' napeti je triler koji prati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea (Benedict Cumberbatch) koji s kolegom Danielom Domscheit-Bergom (Daniel Brühl) odluči postati zviždač-čuvar privilegira­nih i moćnih. Stvaraju online platformu koja omogućuje zviždačima da ano­nimno otkrivaju tajne podatke i ukažu na mračne tajne vlasti i korporativni kriminal.

Uskoro javnost doznaje više no što bi ikad objavile najveće svjetske medij­ske organizacije, ali kad Assange i Berg dobiju pristup većoj količini tajnih službenih dokumenata no itko dotad u američkoj povijesti, naći će se pred teškim pitanjima: prvo je koja je cijena čuvanja tajni u slobodnom društvu, a drugo je koja je cijena njihova otkrivanja.