IZVAN GRANICA

Film 'Svećenikova djeca' zaradio 400 tisuća dolara

11.09.2014 u 16:52

Bionic
Reading

Hrvatski film 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana, prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je ušao u redovnu kinomrežu Njemačke i Austrije, ostvario je u prva četiri tjedna u njemačkim kinima bruto zaradu od 290 tisuća dolara, a u austrijskima više od sto tisuća dolara, izvijestio je producent Interfilm, prenoseći podatke s međunarodne internetske stranice Box Officea Mojo

Brešanov film se na njemačkom govornom području distribuira kao 'Gott Verhuete', a otkupljen je za prikazivanje u 29 zemalja. Samo u Brazilu ostvario je bruto prihod od 170 tisuća dolara.

'Prirodno je da me veseli činjenica da hrvatski film može imati komercijalni efekt premda u raspodjeli sredstava najmanje dobiva producent filma. Još više me veseli činjenica vezana uz vidljivost filma. Naime ne postoji veća vidljivost, ni kod publike, ni kod kritike, od one koju stvara višetjedna redovna distribucija u nekoj stranoj zemlji', izjavio je Brešan u povodu njemačke i austrijske kinodistribucije, započete u kolovozu.

Priču o mladom svećeniku koji bušeći zapakirane kondome pokušava poboljšati natalitet na malom dalmatinskom otoku u hrvatskim je kinima pogledalo više od 158 tisuća gledatelja. Međunarodnu premijeru je imao na festivalu u Karlovyim Varyma, a bio je i nominiran za nagradu Europske filmske akademije.