SVEČANA PREMIJERA

Film '72 dana' oduševio zagrebačku publiku

13.10.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Premijerno prikazivanje redateljskog prvijenca Danila Šerbedžije okupilo je brojne filmaše, a projekciji su prisustvovali i Miljenko Jergović, Mirjana Hrga, Anja Alavanja, Pamela Ramljak...

U dvije dvorane zagrebačkog Cinestara održana je svečana premijera filma '72 dana' koji u zagrebačkim kinima počinje igrati 14. listopada. Dugometražni igrani prvijenac Danila Šerbedžije privukao je u kino brojne filmaše i hrvatske celebrityje zainteresirane za suvremenu hrvatsku produkciju. Među uzvanicima tako su se našli Miljenko Jergović, Mirjana Hrga, Milanka Opačić, Ivana Plechinger, Anja Alavanja u društvu dečka Željka Romca, Pamela Ramljak te brojni filmaši, među kojima su podršku kolegama pružili Goran Grgić, Zrinko Ogresta, Senka Bulić, Vinko Brešan, Milan Pleština i Filip Nola.

Ekipa filma predstavila se nakon projekcije, a na domjenku nakon premijere družila se s uzvanicima. Glavne uloge ostvarili su Rade Šerbedžija Krešimir Mikić, Živko Anočić, Bogdan Diklić Mira Banjac Dejan Ačimović i Lucija Šerbedžija. Publiku ove lagane komedije o životu čudne obitelji u ličkom kraju, naročito je razveselila kratka, sporedna uloga kultnog beogradskog glumca Dragana Nikolića koji je portretirao nasilnog kamatara.

Gledatelji su smijehom i burnim pljeskom ponovno potvrdili prijemčivost prvijenca redatelja i scenarista koji je na Festivalu igranog filma u Puli nagrađen Zlatnim vratima Pule, a osvojio je i nagradu publike na Prvom međunarodnom filmskom festivalu u Zadru. Glumac Filip Nola nakon projekcije podijelio je s nama oduševljenje filmom:

'Film donosi jednu lijepu, zgodnu, čudnu i toplu priču. Odlična je gluma i to je svakako ostvarenje koje nije često viđeno u hrvatskim kinima. Baš me Danilo ugodno iznenadio svojim dobrim početkom. Podsjeća me na uratke Šijana i rane Papićeve filmove, u svakom slučaju nešto što je u ovoj regiji uvijek dobro prolazilo kod publike.'

Njegove impresije dijeli i Senka Bulić

'Jako mi se svidio film, inteligentan je, duhovit, slojevit, sve mi je odgovaralo, a Rade je, kao i uvijek, bio briljantan. Već dugo me se, nakon 'Antikrista' Larsa Von Triera, nije tako dojmio neki film', kaže glumica i redateljica koja se kratko osvrnula na svoju trenutačnu situaciju i reakcije kulturne javnosti na odlazak s mjesta ravnateljice velikogoričkog POU i iz kazališta.

'Želim što prije preći preko toga, pokušavam sačuvati samu sebe. Naravno, nisam očekivala da će mi se nešto tako ružno dogoditi u životu, ali eto, što je, tu je. Ponudili su mi glumački angažman u Ljubljani, ali to je zasad neizvjesno', tvrdi Senka Bulić.

Glumačka ekipa bila zadovoljna reakcijama zagrebačke publike, a glumac Krešimir Mikić ostao se zabavljati na domjenku nakon projekcije gdje je otkrio da upravo radi na novom kratkometražnom igranom projektu redateljice Tanje Golić