FATALNI FALŠ

Feminnem bez finala Eurosonga

27.05.2010 u 23:00

Bionic
Reading

Početni intonacijski i ritmički defekt Pamele Ramljak od kojeg se Feminnem do kraja pjesme nisu uspjele oporaviti, ostavio je hrvatsku predstavnicu, pjesmu 'Lako je sve' u polufinalu Eurosonga. U finale su se plasirale Gruzija, Ukrajina, Turska, Izrael, Irska, Cipar, Azerbajdžan, Rumunjska, Armenija i Danska

Navedene zemlje priključile su se finalistima koji su plasman izborile u prvom polufinalu – Srbiji, BiH, Albaniji, Grčkoj, Belgiji, Bjelorusiji, Portugalu, Rusiji, Moldaviji i Islandu. Uz njih, prema propozicijama Eurosonga, u finale putuju i zemlje 'velike četvorke' (Velika Britanija, Njemačka, Španjolska i Francuska).

U analizama hrvatskog ispadanja vjerojatno će ponovno prevladavati teorije o 'blokovskom glasovanju', obzirom da su iz drugog polufinala prošle čak četiri bivše sovjetske zemlje (Gruzija, Ukrajina, Azerbajdžan i Armenija). Gledamo li stvari na taj način, Hrvatsku, osim susjedne Slovenije, nije imao tko podržati, jer su svi uobičajeni izvori (Srbija, BiH, Makedonija) nastupali u prvom polufinalu, a glasuju samo zemlje koje nastupaju iste večeri. Slabo smo stajali i sa dijasporom – mogli smo se nadati ozbiljnijoj brojci glasova samo iz Švicarske, no još od ždrijeba postojala je nada da će pop senzibilitet pjesme prepoznati i ostatak Europe.

Ipak, teret ispadanja najviše će snositi same Feminnemke, koje su neobjašnjivo pogriješile u hvatanju ritma i intonacije već na početku pjesme, što je pogreška teško objašnjiva za djevojke koje su već, i to vrlo dobro, pjevale na Eurosongu (istina, za BiH).

Drugu polufinalnu večer pratili smo u živom tekstualnom prijenosu, a pjesme su zvučale otprilike ovako:

Litva - InCulto 'Eastern European Funk'

Tradicionalno blesavi Litavci (sjećate se pjesme We Are the Winners of Eurovision) ove godine nude beatboxerski funk, scenski podržan air guitar kretnjama i plastičnim instrumentima na napuhavanje. Potkraj pjesme skinuli su karirane hlačice i ostali u gaćicama na šljokice. Ipak, nedovoljno za finale.

Armenija - Eva Rivas 'Apricot Stone'

Wannabe Angelina Jolie pošteno je iskašljala (ljepše zvuči nego 'isfalšala') svoju sjemenku marelice, koju su plesači odjeveni u simulaciju armenske narodne nošnje zalijevali tokom cijelog nastupa. Ipak, mlitava shakirasta pjesma nije donijela veće uzbuđenje.

Izrael - Harel Skat 'Milim'

Jedan od favorita drugog polufinala otkopčao je košulju dovoljno da istakne nepotrebno obrijane grudi. I u vokalnom dijelu je također podbacio, jedva iznijevši mediteranski tip balade do kraja, no i to mu je bilo dovoljno za finale.

Danska - Chanée & N'evergreen 'In A Moment Like This'

Duet sastavljen od ljepotana s ruskom kragnom i simpatične malene Chanee izvodi retro eurovizijski hitić skandinavskog tipa, koji završava efektnim scenskim zahvatima (vatromet i vjetar). Prva catchy melodija večeri, koja, istina, pomalo podsjeća na The Best Tine Turner.

Švicarska - Michael von der Heide 'Il Pleut de L'Or'

Michaelovo zlatno odijelo i pomalo nesiguran glas nisu uspjeli odvratiti pozornost sa šansonjerskog disko komada, napravljenog u skladu s Eurosong konvencijama. Minus je i eurovizijski kliše u kroju haljina pratećih pjevačica, no gledamo li samu pjesmu, ne bismo se bunili da je prošla.

Švedska - Ana Bergendahl 'This Is My Life'

Dražesna Ana, odjevena pomalo nalik Idi Prester, Eurosong je pokušala preseliti u Stockholm lijepom pop baladom koja ipak malo više vuče na Cranberries nego na Cardigans. Obzirom na ugled Švedske u svijetu Eurosonga, njezino ispadanje mogla bi biti i najkontroverznija priča večeri u Oslu.

Azerbajdžan - Safura 'Drip Drop'

Plavi ton pozornice, plava haljina, kapljice vode projicirane na stepenice niz koje se spušta plesač i prateća pjevačica. Safura je usto i korektno otpjevala svoj pokušaj uvođenja Rihanne na mala vrata Eurosonga, uz sasvim solidan engleski, koji do sada nije bio svojstven predstavnicima ove zemlje.

Ukrajina - Alyosha 'Sweet People'

Lijepa Alyosha otpjevala je angažiranu molsku power rock baladu kakvu bi mogli čuti i od Skunk Anansie. Dramatična pjesma, podjednako dramatična i izvedba, finale - ostvareno.

Nizozemska - Sieneke 'Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)'

Kazalište lutaka sa živim lutkama dekor je srednjeeuropskoj country pop zafrkanciji kakva nas ne bi iznenadila ni na kakvoj jadranskoj terasi. Vesela pjesma koja obično ne prolazi dalje, pa tako ni ovaj put - offbeat začini ipak su bili odlika prve večeri.

Rumunjska - Paula Seling & Ovi 'Playing With Fire'

Još jedan muško-ženski duet na prozirnim klavirima izveo je uzbudljivi eurodisco, koji u jednom trenutku poprima onaj iritantni operni oblik kojega se ovogodišnji Eurosong pokušava riješiti. U skladu s naslovom pjesme, buktinje prže u pozadini. Prošli su.

Slovenija - Ansambel Žlindra & Kalamari 'Narodnozabavni rock'

Druga polufinalna večer štedljiva je na trashu, pa su se zovu eurovizijske trash tradicije odazvali naši sjeverozapadni susjedi. No, ovako sirova folk-rock sprdačina teško da bi prošla i pod cirkuskim šatorom u Brežicama, a kamoli na Eurosongu. EMA bi mogla razmisliti o odustajanju od televotinga.

Irska - Niam Kavanagh 'It's For You'

Još jedna od zemalja-mecena Eurosonga nakon par godina vrludanja vraća se klasičnom baladom s tek zrnom keltskog utjecaja. Sve je tu – epska pop melodija, raskošan aranžman, ljubičasti kostimi. Zasluženi prolaz.

Bugarska - Miro 'Angel si ti'

Nadamo se da se pokojni Toše Proeski ne prevrće u grobu dok pidžin engleskim Miro pokušava prikriti da mu je pokrao pjesmu (gotovo i naslov) s Eurosonga 2004. Anđeoski plesači s ovogodišnjim modnim krikom – krilima – samo odmažu ovom jadnom pokušaju.

Cipar - Jon Liligrin & The Islanders 'Life Looks Better In Spring'

James Blunt s podijeljenog otoka zvuči čak i bolje od svog uzora, a pomaže mu i diskretna postavka pozornice i moćni prateći vokali. Potencijalni dark horse finala.

Hrvatska - Feminnem 'Lako je sve'

Nakon godina vrludanja (baš poput Iraca) vratili smo se klasičnoj molskoj pop baladi, i vjerovali da će Neda, Pamela i Nika iznijeti teret – već su predstavljale BiH na Eurosongu, i treme nije smjelo biti. No od početnog falša cure su se do kraja pjesme jedva oporavile, a koreografija se uistinu mogla malo pametnije osmisliti.

Gruzija - Sofia Nizharadze 'Shine'

Je li nam Sofia pojela glasove? Nepisano je eurovizijsko pravilo da vrlo slična pjesma čini da glasači zaboravi prethodnu, a mladići odjeveni u stilizirane odore s gruzijskim križem i efektne zavjese koreografski su svakako nadjačali naše. Kao i Sofijina točna izvedba. Možda je i zato u finalu.

Turska - maNga 'We Could Be The Same'

Robot koji frca iskre ukrasio je sjajnu, stroboskopima bogatu scenografiju nastupa turskog alternativnog pop-rock-rap benda maNga. Moderna pjesma koja na trenutke korača u pravcu Musea, a u rap dijelovima baca na N.E.R.D. ulazi u finale. Još kad robot skine oklop i postane žena...